Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU

Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU
Pixabay
 ČTK

Evropská komise nepatrně zvýšila odhad letošního výkonu české ekonomiky, který však i s růstem 0,2 procenta výrazně zaostane za průměrem celé Evropské unie. Zato inflace bude podle čerstvé prognózy výrazně vyšší. Brusel očekává 11,9 procenta, což je po Maďarsku druhý nejrychlejší růst cen z celé Evropské unie.

Reklama

Hrubý domácí produkt (HDP) v Česku by měl stoupnout o 0,2 procenta, uvedla komise v jarní makroekonomické prognóze. V únorové předpovědi odhadovala růst na 0,1 procenta. Výrazněji pak zlepšila očekávání pro příští rok, kdy počítá s růstem o 2,6 procenta, zatímco dříve odhadovala 1,9 procenta.

Naproti tomu inflace bude v Česku letos výrazně vyšší. V únoru komise počítala s hodnotou 9,3 procenta, nyní očekává 11,9 procenta.

Inflace v Česku opět zvolnila. Pod deset procent by mohla klesnout již v polovině roku

AKTUALIZOVÁNO: Inflace v Česku v dubnu opět zvolnila. Pod deset procent by mohla klesnout již v polovině roku

Inflace v Česku v dubnu meziročně zpomalila na 12,7 procenta, což bylo o 2,3 procentního bodu méně než v březnu. Zpomalení růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků by měla i nadále klesat a pod desetiprocentní hranici se vrátit v polovině roku.

Přečíst článek

„Výhled na růst české ekonomiky z dílny Evropské komise se řadí k těm pesimističtějším,” uvedl analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil. Prognóza dalšího vývoje deficitu veřejných financí, kterou prezentuje komise, nezahrnuje podle něj vládou představený konsolidační balíček. Předpokládá, že v případě jeho zavedení bude realita nakonec znatelně lepší.

Petr Fiala, Marian Jurečka a Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Kdo zaplatí vládní konsolidační balíček?

Vládní daňový balíček ještě ve spojení s představenými parametrickými změnami důchodového systému – protože o jeho reformu se věru nejedná – zaplatí hlavně „obyčejný člověk“. Nic moc jiného ale vlastně čekat nešlo. Vždyť vláda sama má ke svým výdajům k dispozici peníze z daní a odvodů občanů a firem. A dluh. Dluh, to jsou ale jen budoucí daně a odvody.

Přečíst článek

Pokračující růst cen a s ním spojený pokles reálných příjmů bude podle Bruselu dál oslabovat spotřebu domácností, jejíž postupný růst začne výrazněji pohánět českou ekonomiku až v příštím roce. Letošní mírný růst HDP bude podle komise spojen zejména s pokračující aktivitou investorů.

Nejnižší nezaměstnanost v unii

„Evropská komise podobně jako další instituce nesdílí předpoklad České národní banky o tom, že by se tuzemská inflace měla dostat ke dvouprocentnímu cíli už začátkem příštího roku. V tomto odhadu tak ČNB zůstává téměř osamocena,”podotkl Hradil.

Inflace v Česku je nečekaně nízká. ČNB může začít snižovat úroky dřív, což by zlevnilo hypotéky

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku je nečekaně nízká. ČNB může začít snižovat úroky dřív, což by zlevnilo hypotéky

Inflace v dubnu klesla na 12,7 procenta. Tak nízkou úroveň prakticky nikdo nečekal, ani Česká národní banka. Ta patrně bude nynější čísla interpretovat jako úspěch své měnové politiky z posledního bezmála roku, kdy s inflací bojuje skrze kurz a posilování koruny, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Firmy se však zároveň budou potýkat s nepříznivými podmínkami na finančních trzích a s nedostatkem pracovních sil. Česko by si i letos podle komise mělo udržet nejnižší nezaměstnanost z celé sedmadvacítky zemí. Její míra se podle nynější prognózy zvýší z loňských 2,2 procenta na 2,8 procenta. V příštím roce klesne na 2,6 procenta.

Nezaměstnanost v Česku dál klesá.

Nezaměstnanost poklesla, Česko je premiantem EU. Ale na Karvinsku je na jedno volné místo 11 uchazečů

Nezaměstnanost v Česku v dubnu dál klesla, tentokrát o desetinu procentního bodu na 3,6 procenta. Na konci dubna bylo bez práce 261 700 lidí, o 11 800 méně než v předchozím měsíci. Počet volných pracovních míst se téměř nezměnil, zaměstnavatelé jich v dubnu, stejně jako v březnu, nabízeli zhruba 284 500. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v dubnu byla nezaměstnanost v Česku 3,3 procenta.

Přečíst článek

Vyhlídky celé 27tky se lepší

Evropská ekonomika si naopak v letošním roce zejména díky poklesu cen energií povede i přes pokračující dopady ruské agrese na Ukrajině lépe, než Evropská komise předpokládala na začátku roku. Hrubý domácí produkt zemí Evropské unie podle nejnovější makroekonomické prognózy komise vzroste o jedno procento. To je o dvě desetiny bodu více, než uváděla zimní předpověď.

Komise zároveň mírně zvýšila odhadovanou průměrnou hodnotu letošní meziroční inflace, která podle ní v celé unii dosáhne 6,7 procenta. V zimě přitom očekávala, že po loňském rekordu 9,2 procenta letos inflace klesne na 6,4 procenta. Přiblížit se k hodnotám běžným před krizí by měl růst cen až v příštím roce, kdy inflace zpomalí na 3,1 procenta. Předchozí prognóza přitom počítala s hodnotou 2,8 procenta.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) sleduje, jak se  zvýšilo zadlužení Česka.

Státní dluh tři biliony. Zadlužení Česka se v EU meziročně zvýšilo nejvíce

V České republice se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšilo zadlužení nejvíce ze všech zemí Evropské unie, a to o 2,1 procentního bodu na 44,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ve své předběžné zprávě to oznámil statistický úřad Eurostat. Státní dluh pak vzrostl na rekordních více než 2,99 bilionu korun. V celé Evropské unii se naopak zadlužení o čtyři procentní body snížilo a dosáhlo 84 procent HDP.

Přečíst článek

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Česko si letos povede nejhůř ze zemí V4. Zvyšte sazby, radí MMF bankovní radě ČNB

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky v letošním roce klesne o 0,5 procenta, zatímco loni vzrostl o 2,4 procenta. V příštím roce však ekonomika opět oživí a HDP se zvýší o dvě procenta. Uvedl to ve své jarní prognóze Mezinárodní měnový fond.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme