Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Počet elektromobilů v Česku stoupá. Tři čtvrtiny jsou firemní služebáky

Škoda Enyaq IV
Škoda Auto
 ČTK

V prvním pololetí se počet osobních elektromobilů registrovaných v Česku zvýšil proti konci loňského roku o 29 procent na 18 271 vozidel. Téměř čtvrtina ze všech registrovaných byla dovezena do ČR jako ojetá. Celkově nejvíc tuzemských elektromobilů je značky Škoda (3596), dále Tesla (3048) a Volkswagen (2226). Vyplývá to z údajů Centra dopravního výzkumu (CDV).

Reklama

Celkem 13 953 vozidel bylo podle nich registrováno na firmy, tedy 76,4 procenta. Téměř 40 procent pak bylo registrováno v Praze, následují Středočeský a Jihomoravský kraj.

Čechy láká zlevněná Tesla

U registrací Škody byla 97 procent zastoupena vozidla nová a jen ze tří procent ojetá, u Tesly byl podíl ojetých vozidel 30 procent, u Volkswagenu pak 24 procent. Během uplynulých šesti měsíců evidovala v Česku nejvíce registrací Tesla, a to jak v oblasti nových (786), tak ojetých vozidel (299). Na tento výsledek mělo podle CDV vliv opakované zlevnění této značky.

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Benzín u Čechů vítězí, auta na elektřinu jsou pořád propadák

V Česku je přes sedm tisíc čerpacích stanic na naftu a benzín. To je číslo, které udává ministerstvo průmyslu, takže je potřeba k němu být poněkud rezervovaný, jelikož státní úřady jsou vždy ve svých statistikách poněkud opožděné a nepřesné. Nicméně, číslo sedm tisíc asi leze brát jako relevantní.

Přečíst článek

Vedle osobních aut na elektrický pohon jsou druhou nejpočetnější skupinou motocykly s celkem 9107 registrovanými stroji. Nejrozšířenější v této kategorii je domácí značka Hecht s 2658 motocykly, před Akumoto a Super Soco. V Česku jezdí rovněž 148 elektrických autobusů a téměř 1200 užitkových aut, především dodávek.

Podle aktuálních dat Evropského sdružení výrobců automobilů bylo v zemích Evropské unie v období leden až červen registrováno více než 700 tisíc nových osobních elektromobilů, což představuje meziroční nárůst o 54 procent. Nejvyšší tržní podíl si elektromobily držely ve Švédsku (37 procent), Finsku (33 procent) a Dánsku (31 procent).

Česká republika skončila v podílu registrací nových osobních bateriových elektrických vozidel mezi zeměmi Evropské unie s 2,6 procenta na předposledním místě. Poslední bylo Slovensko.

Tesla v prodeji v Japonsku

Těžký úder pro Volkswagen. Tesla plánuje zdvojnásobit výrobní kapacitu své továrny u Berlína

Americký výrobce elektrovozů Tesla plánuje zdvojnásobit produkční kapacitu svého montážního závodu u Berlína na jeden milion elektromobilů ročně. Tím by se podnik stal největší továrnou na výrobu automobilů v Evropě. Píše o tom na svém webu deník The New York Times (NYT).

Přečíst článek

Americký miliardář Elon Musk

Tesla chystá lidové elektrovozítko za půl milionu. Vyrábět ho hodlá v Indii

Tesla se tlačí na indický trh. Postavit tam hodlá i gigafactory. Muska a jeho tým čeká další kolo jednání se zástupci tamní vlády. Indy si chce získat levným modelem v přepočtu za asi půl milionu korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme