Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Víc než desetina v Česku prodaných vozů je do zásuvky

Elektromobil, ilustační foto
Pixabay

Celkově se v Česku prodalo za osm měsíců letošního roku necelých 148 tisíc osobních aut, z toho 15 052 mělo hybridní pohon. Prodeje hybridů se meziročně zvýšily o 114 procent. Spolu s čistě elektrickými vozy pak představovaly 11 procent všech prodejů.

Reklama

Roste také prodej elektromobilů, v meziročním srovnání o 8,6 procenta na 1604 vozů. Hybridům ve srovnání s čistě elektrickými vozy nahrává nižší pořizovací cena i menší závislost na dobíjecí infrastruktuře.

Nejrychleji rostla kategorie takzvaných plug-in hybridů, u kterých se baterie dobíjí ze zásuvky. Jejich prodej se od ledna do konce srpna proti stejnému období loni zvýšil o 174 procent z necelé tisícovky na 2,7 tisíce vozů.

Martin Peleška, ředitel Toyota ČR

Sázíme na hybridy a vodík, říká Martin Peleška z Toyoty

Jednou z nejdiskutovanějších otázek současnosti je, jakými auty budeme jezdit v budoucnosti. Na rozdíl od jiných věcí se to totiž týká úplně všech. „Auta budou hybridní, vodíková i plně elektrická, ale změní se jejich užívání. Doprava bude více kombinovaná,“ myslí si Martin Peleška, ředitel zastoupení značek Toyota a Lexus v České republice.

Přečíst článek

Nejprodávanější značkou hybridních aut zůstává Toyota s 3821 vozy, následuje Ford s 2084 auty a třetí je díky prodejům modelů Superb a Octavia domácí Škoda Auto s 1572 vozy. Na čtvrtém místě je Volvo.

„Na trhu se stále více ukazuje, že hybridní pohon je aktuálně nejvhodnějším krokem k větší ekologizaci silniční dopravy. Hybridy jsou již cenově srovnatelné s konvenčními vozy a nejsou závislé na dobíjení z elektrické sítě. U Toyoty tvoří více než 70 procent a u Lexusu více než 90 procent celkových prodejů osobních vozů v letošním roce,“ uvedl generální ředitel Toyota a Lexus České republiky Martin Peleška.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Škodě Auto opět došly čipy, na týden zcela odstaví výrobu

Na celý týden se zastaví výroba ve všech třech tuzemských závodech mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Odstávka kvůli nedostatku čipů začne v pondělí 27. září. Plná výroba včetně přesčasů se podle šéfa odborů do konce roku nerozjede.

Přečíst článek

Plně elektrických osobních automobilů přibylo v srpnu 178, což je o 75 víc než loni. Z evropského pohledu jsou podle tajemníka svazu dovozců Josefa Pokorného tyto hodnoty však nadále velmi nízké a řadí Českou republiku mezi země Evropské unie s nejnižším počtem registrovaných elektromobilů. V prodeji je díky modelu Enyaq premiantem Škoda Auto s 539 vozy. Následuje Volkswagen, který na trh umístil 193 elektromobilů, a třetí příčka patří americké Tesle se 139 prodanými vozy.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme