Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ploché střechy umožní lepší hospodaření s dešťovou vodou

Ploché střechy umožní lepší hospodaření s dešťovou vodou
Poskytl Wavin Czechia
Newstream & Partner

Letošní léto je důkazem, že změny klimatu jsou skutečností, nejen na papíře. Na jedné straně nás potrápily extrémní letní teploty a s nimi spojené sucho a požáry, na druhé straně jsme byli svědky silných přívalových dešťů, které způsobily mnoho škod, zejména ve městech a zastavěných oblastech.

Reklama

Dobrou zprávou je, že dopady těchto změn lze mírnit. Praxe ukazuje, že velkých pokroků lze dosáhnout i jen lepším hospodařením s dešťovou vodou. Ta totiž nemusí odtéct kanalizací, ale může pomoci šetřit vodu pitnou a navíc podpořit městskou zeleň, díky níž lze držet na uzdě teplotu, a to i v těch nejžhavějších dnech.

Majitelé nemovitostí by proto měli dešťovou vodu pokud možno akumulovat a následně využívat, anebo, pokud tomu geologické podmínky dovolí, nechat zasakovat na svém pozemku do podloží, tzn. „vracet přírodě“.  K tomu slouží různá vsakovací zařízení, jako jsou povrchové či podzemní nádrže, průlehy či vsakovací šachty. Nově pak lze zásobárny dešťové vody vytvářet i na plochých střechách budov, které ve velkých městech dominují a vzhledem k tomu, že zaujímají až 30 procent jejich plochy, představují velmi zajímavý potenciál. Stačí je osadit novým řešením s názvem PolderRoof, neboli polderová střecha.

V Brně pod Kraví horou vyrostou tři bytovky se zelenou střechou

Tři budovy s celkem 69 byty za 680 milionů postaví brněnská developerská společnost Domoplan v Žižkově ulici v Brně. Podobu projektu vtiskli architekti ze studia Kuba & Pilař. Hotovo má být na začátku roku 2025.

Přečíst článek

Ze zelených budou modrozelené

Toto řešení by mělo podnítit další rozmach a výrazný technologický posun zelených střech. Ty nejsou v ČR žádnou novinkou a jejich výstavba je podporována celou řadou prostředků. V roce 2016 byl například vyhlášen dotační program Nová zelená úsporám, v rámci nějž mohli investoři čerpat finance i na výstavbu zelených střech.

Modrozelené střechy zvyšují hodnotu nemovitostí a přitažlivost celých městských čtvrtí. Poskytl Wavin Czechia

V roce 2019 pak poskytovalo dotace na zelené střechy město Brno a v roce 2020 přistoupily k podpoře zelených střech i Říčany. Díky všem těmto krokům se každoročně daří zvyšovat jejich podíl, v roce 2022 bylo například dokončeno rekordních 396 tisíc metrů čverečních. Důvod této podpory je jasný - zelené střechy mají neoddiskutovatelnou roli při ochraně klimatu, přináší totiž zeleň do silně urbanizovaných oblastí, a přispívají tím nejen k lepšímu ovzduší ve městech, ale i k podpoře přirozeného koloběhu vody v přírodě – dokáží totiž absorbovat značné množství srážkové vody a zajistit její odpaření zpět do ovzduší.

Když se pak s pomocí zmíněného řešení zkombinují s retenční nádrží, která umí srážkovou vodu zachytit a akumulovat a v dobách sucha využít na zavlažování zeleně, výčet přínosů ještě prodlouží. Zatímco běžná zelená střecha zachytí nanejvýš 30 procent srážek, střecha osazená systémem PolderRoof, který zahrnuje vedle samotného akumulačního prostoru i senzory a dešťová čidla, dokáže zachytit a cíleně využít až 90 procent srážkové vody. A takové střeše se pak říká modrozelená.

Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z extrémně suchého vzduchu. A efektivněji než Američané podporovaní Billem Gatesem

Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z pouštního vzduchu. A lépe než Američané podporovaní Gatesem

Americká výzkumná společnost Source Global, do níž mimo jiné zainvestoval i Bill Gates, má nyní silného konkurenta z Česka. Firma Karbox, která je součástí průmyslového holdingu CSG miliardáře Michala Strnada, vyvinula násobně výkonnější zařízení na získávání vody z pouštního vzduchu.

Přečíst článek

Vše řídí chytré technologie

Systém PolderRoof pocházející z dílny firmy Wavin, která se dlouhodobě věnuje udržitelnému nakládání s vodou a přispívá i k budování chytrých měst, dokáže aktivně hospodařit s dešťovou vodou bez nutnosti běžné fyzické manipulace. Vystačí si s nízkými a lehkými střešními akumulačními boxy z recyklovaného polypropylenu a moderní technologií v podobě senzorů, meteorologických radarů a řídící jednotky, která shromažďuje a vyhodnocuje data, na jejichž základě dokáže sama rozpoznat, zda nashromážděnou vodu v danou chvíli zadržovat, použít k zavlažování vegetace na střeše nebo zda její hladinu kvůli blížící se srážce snížit.

Technologie umožňuje dosáhnout kladné vodní bilance a zadržet co největší množství vody potřebné nejen pro rostliny, ale i pro odpařování či chlazení budov. Součástí je i webová platforma, díky níž může všechny informace sledovat uživatel a na dálku v případě potřeby měnit nastavení. Řešení je vhodné pro všechny typy plochých střech, ať už ve stávajících nebo nových konstrukcích. V České republice bude k dispozici ke konci roku 2023, dá se tedy očekávat, že modrozelená již brzy vytlačí zelenou. 

Prostředí ve městech s budovami osazenými modrozelenými střechami přináší řadu ekologických i sociálních výhod, je zdravější a lidé se v něm cítí lépe. A v neposlední řadě zkušenosti z měst, kde modrozelené střechy už fungují, ukazují na ještě další nezanedbatelný benefit. Toto řešení zvyšuje hodnotu nemovitostí a přitažlivost celých čtvrtí.

V Modřanech vznikne nová rezidenční čtvrť.

Splachování dešťovou vodou, zelené střechy a soláry. V modřanském brownfieldu vznikne nová čtvrť

Až 47procent úspory pitné vody a schopnost absorbovat až 15 tun uhlíku ročně díky zeleni a zeleným střechám nabídne nově vznikající rezidenční čtvrť v Modřanech. Nejenom díky tomuto projektu se jeho investor dostal do prestižního seznamu Europe's Climate Leaders 2022, upozornil na to deník Financial Times.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

I takto by mohly vypadat logistické areály.

Místo asfaltu trávníky, kromě hal i administračky. Architekti se zaměřili na proměnu logistických areálů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme