Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ovoce na gril? 5 druhů, kterým tepelná úprava sluší

Ovoce na gril? 5 druhů, kterým tepelná úprava sluší
Getty Images
Komerční spolupráce

Maso na gril, zelenina na gril, sýry na gril. Ale co ovoce na gril? Patří, nebo nepatří? Inspirujte se naším článkem a počkejte si, co na to řeknou vaše chuťové pohárky.

Na co si dát pozor při grilování ovoce

Nezapomeňte gril ještě před použitím důkladně očistit – obzvlášť v případě, pokud jste na něm už připravovali maso. Připálené kousky masa mohou předat chuť jednotlivým kouskům ovoce. A věřte, že grilovaná hruška s nádechem hovězího steaku vás moc neoslní. Proto vždy dbejte na to, aby byl gril čistý.

Jaké ovoce na gril vybrat?

Ne všechny druhy ovoce se hodí k tepelné úpravě. Inspirujte se našimi osvědčenými tipy na ovoce, kterému grilování sedí:

  • Grilované hrušky
  • Grilované broskve
  • Grilovaná jablka

Grilovaná jablka a hrušky využijete jako zajímavou přílohu k masu, ale hodí se také jako doplňující ingredience k salátu. Máte doma mixér? Pak si připravte z grilovaných broskví skvělý dip ke grilovanému masu.

Ingredience na dip z grilovaných broskví:

  • 2 grilované broskve
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • Nakrájená chilli paprička
  • Pepř a sůl

Postup: Veškeré ingredience vhoďte do mixéru a rozmixujte dohladka. Hotovo, můžete podávat!

TIP: Naučíme vás, jak grilovat!

Salát s grilovaným melounem a sýrem feta

Grilovaný vodní meloun? Ano, i ten snese tepelnou úpravu. Sepsali jsme pro vás recept na skvělý letní salát, který v sobě spojuje slanou chuť sýru feta a sladkou chuť vodního melounu. Na večeři si k němu ještě ugrilujte kuřecí prsa a máte hotovou zajímavou večeři, která bude chutnat i dětem.

Ingredience na salát s grilovaným melounem:

  • 1 balení polníčku
  • 1 okurka
  • 1 menší vodní meloun
  • 1 balení sýru feta
  • Na zálivku: olivový olej, citronová šťáva a pepř

Postup: Nejprve si připravte základ na salát a salátovou zálivku. Nakrájejte si okurku a smíchejte ji v míse s polníčkem. V hrnku pořádně promíchejte olivový olej, citronovou šťávu. Slanou chuť zajistí slaný sýr feta, proto zálivku jenom opepřete. Hotovou zálivku promíchejte se salátem a nezapomeňte vmíchat ještě sýr.

Rozpalte gril a mezitím si nakrájejte vodní meloun. Rozpulte jej, obě půlky znovu rozpulte a ze čtvrtek pak nakrájejte trojúhelníčky (nechte na nich slupku). Jednotlivé kousky ogrilujte zhruba 4 minuty z obou stran. Hotový meloun nakrájejte na salát a podávejte s opečenou bagetkou.

TIP: Chybí vám to správné grilovací koření na kuře? Máme vše, stačí si jen vybrat!

Grilované broskve s mandlemi a vanilkovou zmrzlinou

Připravte své rodině dezert, na který jen tak nezapomenou! Grilované broskve s vanilkovou zmrzlinou zvládnete za deset minut.

Ingredience:

  • 4 zralé broskve
  • 1 balení sekaných mandlí
  • Kelímek vanilkové zmrzliny
  • Javorový sirup

Postup: Broskve nakrájejte na poloviny a odstraňte z nich pecky. Na gril je položte rozkrojenou stranou dolů a grilujte zhruba 3 minuty. Poté je obraťte a grilujte další 3 minuty. Mezitím si vytáhněte zmrzlinu z mrazáku. Ugrilované broskve umístěte na dezertní talíř, pokapejte je javorovým sirupem a ozdobte mandlovými lupínky. Nezapomeňte na kopeček zmrzliny ke každé porci!

Grilovaný ananas pro dospělé se zmrzlinou

Vyzkoušejte netradiční marinovaný ananas v rumu. Jen pozor, podávejte jej pouze dospělým účastníkům vaší zahradní párty!

Ingredience:

  • Ananas
  • 3 panáky bílého rumu
  • 1 balení vanilkové zmrzliny
  • 2 panáky cukru
  • Lžička skořice

Postup: Nejprve si připravte rumovou marinádu. V míse smíchejte rum se skořicí a cukrem. Nakrájejte si ananas na kolečka a vložte je do mísy s rumovou marinádou. Ananas v ní nechte alespoň hodinu marinovat.

Po hodině vytáhněte kousky ananasu na talíř, zbylou marinádu povařte – vytvoříte hustou omáčku. Ugrilujte jednotlivé kousky z obou stran. Grilovaný ananas podávejte s vanilkovou zmrzlinou, kterou ještě přelijte rumovou omáčkou.

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek

farmářský trh

Pavel Maurer: Potraviny Klasa pro mě nejsou zárukou kvality. Bohužel

Jaký je rozdíl mezi šunkou standard a šunkou nejvyšší kvality? Je "éčko" v potravinách vždy škodlivé? Gurmet Pavel Maurer se tentokrát zaměřil na etikety českých potravin. I když je sám spíš nestuduje, Češi to k jeho překvapení většinou dělají.

Přečíst článek

Pavel Maurer: I obyčejné bylinky dokáží udělat z každého jídla gurmánský zážitek

V bytě, na balkoně, na zahradě. Bylinkám se může dařit všude. A v jídle udělají obří službu. I ty nejobyčejnější rostlinky umějí být kořením života, míní gurmet Pavel Maurer a přiznává, že jejich pěstování propadl.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Biohacking: Fermentované potraviny a kořenová zelenina posilují obranyschopnost

Přečíst článek
Mrkev a hrášek

Biohacking: Sezóna ovoce a zeleniny vrcholí. Co nyní tělu prospěje nejvíce?

Přečíst článek

Biohacking: Denní příjem ovoce a zeleniny sníží riziko srdečních onemocnění až o 18 procent

Přečíst článek
Doporučujeme