Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obří projekt v době války? Rusko jedná s Čínou o vybudování tunelu na Krym

Ruští a čínští činitelé jednají o tunelu, který by spojil Rusko s Krymem (ilustrační foto)
ČTK
 ČTK

Ruští a čínští obchodní činitelé, kteří mají vazby na vlády obou zemí, vedli tajné rozhovory o plánech na vybudování tunelu spojujícího Rusko s ukrajinským Krymským poloostrovem, který Moskva v rozporu s mezinárodním právem anektovala v roce 2014. Napsal to americký list The Washington Post s odvoláním na ukrajinskou tajnou službu. Moskva podle něj doufá, že tak vznikne dopravní trasa chráněná před útoky ze strany Ukrajiny, která chce Krym získat zpět.

Reklama

Jednání podle listu vyvolaly rostoucí ruské obavy o bezpečnost Krymského mostu, který slouží jako klíčová logistická spojnice pro ruskou invazní armádu na Ukrajině. Ukrajincům se most podařilo několikrát zasáhnout a zůstává zranitelným válečným cílem.

Výstavba tunelu v blízkosti mostu by podle amerických představitelů a odborníků narazila na obrovské překážky, neboť projekt takového rozsahu, který by pravděpodobně stál miliardy dolarů a trval roky, se ještě nikdo nepokusil realizovat ve válečné zóně.

První brněnská strojírna Velká Bíteš

Česká firma dodávala Rusku během války klíčové součástky pro vojenské vrtulníky

Klíčové součástky pro vojenské vrtulníky, které vyrábí česká firma První brněnská strojírna (PBS) Velká Bíteš, se dostaly do Ruska i po začátku invaze na Ukrajinu. Stalo se tak skrze třetí firmy v Kazachstánu a v Indii, tvrdí ukrajinský server The Kyiv Independent, který zveřejnil reportáž, jež se zakládá na zjištění ukrajinské nevládní organizace State Watch. Podle ní tak firma mohla porušit sankce zavedené proti Rusku Evropskou unií. Česká společnost podle ukrajinského serveru pochybení odmítá.

Přečíst článek

Navzdory pochybnostem o životaschopnosti plánu má ovšem Rusko podle odborníků jasné důvody, proč se o něj pokusit. Podle Alexandra Gabujeva z Carnegieho střediska, který se zabývá euroasijským regionem a Ruskem, čelí Moskva riziku, že se Ukrajina bude pokoušet na most útočit po mnoho let.

Politická rizika pro Čínu

Projekt by nicméně představoval politická a finanční rizika pro Čínu, která oficiálně neuznala ruskou anexi Krymu a jejíž společnosti by se mohly stát terči hospodářských sankcí, které Spojené státy a Evropská unie uvalily na Moskvu, píše The Washington Post. Zachycené e-maily mezi činiteli ovšem naznačují, že jedna z největších čínských stavebních společností naznačila ochotu se na projektu podílet.

Komunikaci poskytli deníku ukrajinští činitelé v naději, že se tak odhalí projekt a potenciální zapojení Číny. Autentičnost zpráv potvrdily další informace, které The Washington Post získal samostatně. Jde například o registrační spisy firem, z nichž vyplývá, že na Krymu nedávno vzniklo rusko-čínské konsorcium, jehož členy jsou lidé uvedení v e-mailech.

Javier Milei, nový argentinský prezident

Lukáš Kovanda: Argentina si zvolila za prezidenta libertariána. Čeká ji léčba šokem

Argentinu podle všeho čeká šoková terapie či přechod na americký dolar. Nový prezident země, libertarián Javier Milei, také slibuje přetnout obchodní vztah se „zabijáckou“ Čínou.

Přečíst článek

E-maily, které v posledních týdnech kolovaly mezi představiteli konsorcia, zmiňují setkání s čínskými delegáty na Krymu. Jeden popisuje čínskou železniční stavební společnost CRCC jako „připravenou zajistit výstavbu železničních a silničních stavebních projektů jakékoli složitosti v regionu Krymu“. CRCC je státní podnik, který vybudoval řadu silničních a železničních sítí v Číně a v posledních letech navázal významné vazby s Ruskem, uvádí The Washington Post.

Registrační spisy a e-maily také nasvědčují tomu, že se Číňané i Rusové snaží o uchování zúčastněných lidí a firem v tajnosti, zřejmě ve snaze ochránit je před potenciálními západními sankcemi. Podnik CRCC na žádost listu o vyjádření k projektu na Krymu neodpověděl. K plánu vybudovat tunel pod Kerčským průlivem se odmítl vyjádřit mimo jiné i vysoký představitel rusko-čínského konsorcia.

Český prezident Petr Pavel

Pavel: Ukrajinská protiofenziva se nevyvíjí dobře, podpora Západu nebyla dostatečná

Ukrajinská protiofenziva se nevyvíjí tak, jak Ukrajinci sami očekávali. Podpora Západu mimo jiné nebyla dostatečně masivní a rychlá, zároveň čas strávený přípravou Rusku umožnil velice dobře se na protiofenzivu přichystat. Při zahájení velitelského shromáždění armády v Praze to řekl prezident Petr Pavel.

Přečíst článek

Odborníci na velké mezinárodní dopravní projekty listu řekli, že výstavba tunelu pod Kerčským průlivem je technicky proveditelná a Čína má potřebné odborné znalosti i vybavení. Experti se nicméně domnívají, že je nepravděpodobné, že by byl tunel dokončený tak brzy, aby pomohl Rusku v jeho válečném tažení na Ukrajině. Moskva ho nicméně podle nich může považovat za dlouhodobější investici, která by poskytla bezpečné spojení s teritoriem, o které by se mohlo bojovat po celá desetiletí.

Podzemní práce by podle odborníků čelily minimálnímu riziku, ale projekt by i tak postavil tisíce zaměstnanců, drahé kusy vybavení a rozlehlá staveniště na dosah ukrajinských raket. Kvůli hrozbě útoku by podle expertů Rusko a Čína pravděpodobně nebyly schopny použít novější stavební metody, ale musely by použít tradiční technologii ražení tunelů, píše The Washington Post. „To by bylo velmi obtížné sabotovat, pokud nezaútočíte na vchody,“ řekl jeden z nejmenovaných stavařů, podle něhož by však ruská armáda musela chránit nejen průliv, ale i výrobní závody na pobřeží, a stavba tunelu by podle něj byla „vysoce riziková operace“.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme