Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká firma dodávala Rusku během války klíčové součástky pro vojenské vrtulníky

První brněnská strojírna Velká Bíteš
ČTK
 ČTK

Klíčové součástky pro vojenské vrtulníky, které vyrábí česká firma První brněnská strojírna (PBS) Velká Bíteš, se dostaly do Ruska i po začátku invaze na Ukrajinu. Stalo se tak skrze třetí firmy v Kazachstánu a v Indii, tvrdí ukrajinský server The Kyiv Independent, který zveřejnil reportáž, jež se zakládá na zjištění ukrajinské nevládní organizace State Watch. Podle ní tak firma mohla porušit sankce zavedené proti Rusku Evropskou unií. Česká společnost podle ukrajinského serveru pochybení odmítá.

Reklama

PBS Velká Bíteš podle ukrajinského serveru vyrábí klíčovou součástku pro motory vrtulníku Mi-8, který ruská armáda využila při bojích na Ukrajině. Jedná se o součástku, která slouží k nastartování hlavního motoru vrtulníku a kterou Rusko samo nevyrábí.

Na ruském trhu byla PBS Velká Bíteš aktivní zhruba 20 let, obchody však musela přerušit kvůli sankcím, které zavedla Evropská unie po začátku ruské invaze na Ukrajinu, píše The Kyiv Independent. Součástky mimo jiné dodávala ruské firmě Kazan Helicopters, která vrtulníky Mi-8 vyrábí.

Český prezident Petr Pavel

Pavel: Ukrajinská protiofenziva se nevyvíjí dobře, podpora Západu nebyla dostatečná

Ukrajinská protiofenziva se nevyvíjí tak, jak Ukrajinci sami očekávali. Podpora Západu mimo jiné nebyla dostatečně masivní a rychlá, zároveň čas strávený přípravou Rusku umožnil velice dobře se na protiofenzivu přichystat. Při zahájení velitelského shromáždění armády v Praze to řekl prezident Petr Pavel.

Přečíst článek

Podle State Watch se však součástka produkovaná českou firmou i po zahájení války na Ukrajině v únoru loňského roku dostávala do Ruska skrze reexport z Indie či Kazachstánu. Organizace své tvrzení opírá o data z exportních registrů. Podle ní indická firma Space Era Materials and Processes prodala do Ruska letos a loni 20 klíčových součástek od české firmy v hodnotě 8,5 milionu dolarů (190 milionu korun).

„To jsou relativně malá čísla pro (českou) firmu a nemohla výrazně přispět k jejímu zisku,“ tvrdí The Kyiv Independent. Za posledních 50 let totiž česká firma prodala zhruba 6500 těchto součástek.

Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Když politici zahodí šanci raději mlčet

Sněmovna minulý čtvrtek žila mimořádnou schůzí k energetice, poslanec Babiš už nadcházejícím státním svátkem. V jeho téměř hodinovém projevu o energetice nepadlo pomalu ani slovo, věnoval se tomu, co se podle něj občané nedozvědí. „Zítra budete, vážení spoluobčané, slyšet, jak je to všechno skvělé. No, není to skvělé. Nám totiž tady téměř nic nepatří. Nemáme ani jednu vlastní státní banku, nemáme ani jeden vlastní řetězec. O tom zítra neuslyšíte. Budeme slyšet ty tradiční provládní plky.“ Ano, máme holé ruce, jen Babiš má Agrofert.

Přečíst článek

V prohlášení pro ukrajinskou organizaci PBS Velká Bíteš odmítla, že by porušovala unijní sankce. Se zmíněnou indickou firmou ani nemá smlouvu. Po kontrole sériových čísel vyplynulo, že 14 z 20 součástek, které skončily v Rusku, firma prodala soukromým jiným firmám v Indii a v Kazachstánu a indickému letectvu. U zbývajícím šesti součástek firma identitu kupujícího neuvedla.

Podle analytičky Veroniky Vellaové z univerzity v Lutychu by však česká firma měla dbát i na to, aby její obchodní partneři neprodávali její součástky subjektům, na které se vztahují sankce. Podle The Kyiv Independent měla česká firma exportní licenci pro prodej součástek kazašským leteckým závodům ARZ-405, které obchodují s Ruskem a zabývají se servisem vrtulníků Mi-8. Česká firma podle The Kyiv Independent uvedla, že zkontroluje počínání svých klientů a možnost, že by její součástky prodávali další subjektům.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme