Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší smolař roku? Zakladatel Pinduoduo doplácí na čínské regulace

Pinduoduo založil Číňan Colin Huang
ČTK
Stanislav Šulc

Colin Huang patřil díky úspěchu jeho platformy Pinduoduo k nejrychleji bohatnoucím Číňanům. Když ale tamní úřady začaly regulovat e-commerce giganty, Huang byl tím, kdo začal chudnout nejvíc. Od ledna letošního roku tak již přišel o téměř 28 miliard dolarů.

Reklama

Příběh Colina Huanga patří k těm, které se dostanou do všech knih a učebnic popisujících digitální transformaci lidstva na počátku 21. století. V polovině uplynulé dekády, kdy již se zdálo, že e-commerce naplno ovládly obří shopy typu Amazon či Alibaba, přišel s netradičním pojetím internetového nakupování, které ještě lépe odpovídalo specifikacím monstrózního čínského trhu. Jeho Pinduoduo vsadilo (krom jiného) na prodej zemědělských produktů, zejména potravin. Již to samo o sobě bylo docela přelomové, do té doby byl nákup brambor přes internet spíše nepředstavitelný.

Tím však inovace nekončily. Pinduoduo zacílilo na komunitní podstatu čínského venkova a dovolilo místním dosáhnout na ještě výhodnější ceny pomocí množstevních slev. Díky napojení na místní sociální sítě si lidé tvořili nové „komunity“, a úspěch byl na světě.

„Uspěli jsme díky tomu, že jsme dosáhli na trh, kam se nikdo jiný nedostane,” vysvětlil Economistu viceprezident společnosti pro strategii David Liu na jaře letošního roku. A uspěli skutečně velkolepě, protože koncem roku 2020 měli více než 700 milionů uživatelů a nabízeli produkty od milionů farmářů.

Fofrmiliardář

Ale to předbíháme. Společnost od roku 2015 urazila během pouhých pár let ohromný kus cesty a již v roce 2018 vstoupila na burzu Nasdaq. Podařilo se jí získat více než 1,6 miliardy dolarů, což z ní tehdy činilo druhý největší primární úpis akcií čínské firmy na americké burze. To se stalo v červenci toho roku a společnost tím byla ohodnocena na zhruba 25 miliard dolarů. Přitom teprve v dubnu téhož roku byla hodnota firmy „jen“ 15 miliard.

Tencent, ilustrační foto

Peking škodí byznysu. Tencent vypadl z desítky nejhodnotnějších firmem

Čínská internetová společnost Tencent Holdings ztratila desátou pozici v žebříčku nejhodnotnějších firem světa, který sestavuje agentura Bloomberg. V první desítce tak nezůstal žádný čínský podnik. Čínské technologické firmy výrazně oslabují kvůli regulačním zásahům Pekingu.

Přečíst článek

Rok 2018 je pro Pinduoduo zlomovým a začíná jeho dynamický růst. Postupně společnost vyrostla na hodnotu přesahující 100 miliard dolarů, na maximum se dostala letos na jaře, když překročila hranici 170 miliard dolarů. A spolu s tím rostla také hodnota majetku Colina Huanga, který dlouho kontroloval více než 40 procent společnosti, později svůj podíl zmenšil na aktuálních 28 procent, který má v současnosti hodnotu kolem 35 miliard dolarů. 

Podle agentury Bloomberg se Huang dostal mezi nejbohatší muže planety mnohem rychleji než jeho konkurenti z čínského technologického sektoru jako Jack Ma z Alibaby či zakladatelé Tencentu. Pandemie koronaviru navíc firmě i jejímu zakladateli pomohla. „Náš byznys na to byl připraven,” uvedl David Liu.

Velké problémy ve velké Číně

Podobně přelomový jako rok 2018 může pro Pinduoduo být rok 2021. Jen ne v pozitivním slova smyslu. Colin Huang postupně odstoupil z výkonných pozic ve firmě. Zároveň ale nastala nová politika čínských lídrů vůči tamnímu technologickému sektoru. A jak rychle se Huangovi podařilo zbohatnout, neméně rychle se začal jeho majetek smršťovat.

Čínská burza, ilustrační foto

Akcie Alibaby propadly. Investoři mají strach z dalších kroků Pekingu

Akcie internetového gigantu Alibaba klesly na rekordní minimum. Za čtvrteční seanci odepsaly 5,5 procenta. Trh zachvátily obavy, že Peking zvažuje další regulace technologických firem.

Přečíst článek

„Od začátku roku se majetek Colina Huanga smrsknul o zhruba 28 miliard dolarů. Je to vůbec největší propad z celého našeho indexu miliardářů, kde je 500 osob,” uvedla agentura Bloomberg. Propad hodnoty Pinduoduo byl mnohem rychlejší než u Alibaby či Tencentu, kterým se podařilo stát se globálními hráči. Přílišná orientace na domácí trh se tak Huangovi vymstila. Ale nebyl sám a nejrůznější omezení e-commerce sektoru si vybrala svou daň. „Z desítky největších propadů v majetku nejbohatších lidí světa dosavadního roku je hned šestice právě z Číny,” uvádí Bloomberg.

V propadu Huangova majetku je přitom jeden velký paradox, protože zakladatel Pinduoduo se snažil působit jako příslovečný „good guy”. Podílel se na filantropických projektech prezidenta Si Ťin-pchinga snažících se snižovat nerovnosti ve společnosti, loni věnoval v přepočtu 2,4 miliardy dolarů na charitativní účely, nyní se chystá dát 1,5 miliardy dolarů na rozvoj čínského zemědělství. 

Ani tak se mu nepovedlo vyhnout se regulacím, na které nyní nevěřícně hledí celý svět a který nabourává podstatu čínského ekonomického zázraku budovaný poslední dekádu.

Věda a byznys Josefa Tučka

Déšť na objednávku se zkoumá všude ve světě, největší má být v Číně

Poručit dešti nechtěli jen komunisté, ale zkoušejí to i vědci – vždyť zemědělci i vodohospodáři by správně vyvolaný déšť přivítali. Uměle jej spustit opravdu jde, ale pořád s problémy. Nově se výzkum hodně soustřeďuje na vyvolání sněžení v zimě, aby sněhová pokrývka vydržela a dlouho uvolňovala vodu do krajiny.

Přečíst článek

Miliardář George Soros

Investiční titáni BlackRock a George Soros se přou o Čínu

Investovat v Číně, nebo se druhé největší ekonomice světa obloukem vyhnout? O to se hádají vlivní investoři George Soros a největší asset manager světa BlackRock.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.

Do Číny přes daňové ráje tečou obří sumy peněz ze Západu. Peking o tom nemá tušení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme