Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Alibaby propadly. Investoři mají strach z dalších kroků Pekingu

Čínská burza, ilustrační foto
iStock

Akcie internetového gigantu Alibaba klesly na rekordní minimum. Za čtvrteční seanci odepsaly 5,5 procenta. Trh zachvátily obavy, že Peking zvažuje další regulace technologických firem.

Reklama

Index Hang Seng Tech, který sleduje největší technologické firmy kótované na burze v Hongkongu, včetně firem Tencent a Alibaba, se snížil o 2,9 procenta a klesl nejníže od svého uvedení v červenci 2020.

O 7,1 procenta se propadly akcie streamovací společnosti Kuaishou Technology, klesly na rekordní minimum popáté za sebou. Tencent smazal dřívější zisky a seanci uzavřel poklesem o 3,4 procenta. Výrazně oslabila internetová firma Meituan, jejíž akcie odepsaly 7,2 procenta. O 6,5 procenta se ve středu na americkém akciovém trhu snížila cena akcií čínské alternativní taxislužby Didi Global.

Samuel Huba

Výbuch na webu. Při covidu začali online nakupovat i senioři, říká šéf Shoptetu

Covidová pandemie způsobila pětiletý skok do budoucnosti v prodejích na internetu, říká Samuel Huba z Shoptetu.

Přečíst článek

Přísnější dozor 

Zmíněným propadům akcií čínských technologických firem předcházelo oznámení Pekingu, že se bude zabývat právy řidičů, kteří pracují pro internetové společnosti. Čína také hodlá zvýšit dohled nad odvětvím živého streamování. Náladu na trhu zhoršilo varování Tencentu před dalšími regulacemi. Společnost nevylučuje zásadní změny v tom, jak mohou firmy používat data pro reklamu.

Po nedávných regulačních zásazích Pekingu v technologickém sektoru ztratily čínské podniky obchodované na světových burzách přibližně jeden bilion dolarů (21,8 bilionu korun) tržní hodnoty. Regulace se rychle rozšířila z antimonopolních opatření a oblasti internetového obchodu do sektoru doučování, zabezpečení dat a internetového obsahu.

Hermès, ilustrační foto

Luxusu se daří. Evropa ale ztrácí kvůli nedostatku turistů

Tržby i zisky luxusních značek rostou, a to nejen ve srovnání s tragickým rokem 2020, ale i s předpandemickou realitou roku 2019. Novinkou je růst domácí poptávky a dynamicky se rozvíjející prodej přes internet.

Přečíst článek

Alexis Ohanian (vlevo) a Steve Huffman z Redditu

Změnili internet a teď jsou z nich boháči. Kdo stojí za sítí Reddit?

Alexis Ohanian a Steve Huffman v roce 2005 pootočili směřování dějin. A dotklo se to i světa akcií.

Přečíst článek

>>>>>> Další zprávy o technologických firmách čtěte zde. <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Alibaba zahájila restrukturalizaci, na burzu v Hongkongu uvede divizi Cainiao

Alibaba začala s restrukturalizací. Její divize Cainiao zamíří na burzu a chce získat až miliardu dolarů

Přečíst článek
Elon Musk je nejbohatším člověkem planety.

Miliardáři jako ohrožený druh. Ve světě a hlavně v Číně jich ubylo kvůli oslabení technologického sektoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme