Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk: Tesla letos žádné nové modely neuvede, chybí jí čipy

Elon Musk
čtk
Veronika Kudrnová
vku

Automobilka Tesla má za sebou rekordní, přelomový rok. Čistý zisk jí vzrostl o 665 procent na 5,5 miliardy dolarů (zhruba 120 miliard korun). Výrobce elektromobilů se statečně popral s celosvětovou čipovou krizí. Světový nedostatek polovodičů je ale také důvod, proč letos Tesla neuvede na trh žádné nové modely. Výroba očekávaného futuristického elektrického pick-upu Cybertruck se tak přesouvá až na rok 2023, píše CNBC.

Reklama

Tržby Tesly v roce 2021 stouply o 71 procent na 53,8 miliardy dolarů. Firma už dříve uvedla, že loni dodala na trh 936 172 elektromobilů, tedy meziročně o 87 procent více. Šéf firmy Elon Musk čeká, že prodej Tesly letos poroste o více než 50 procent navzdory problémům s dodavatelskými řetězci. 

Musk označil loňský rok za „průlomový pro Teslu a pro elektromobily obecně” s tím, že o ziskovosti elektromobilů už není pochyb. Dodal ale, že společnost letos neuvede žádné nové modely, protože má problémy s dodávkami i pro starší typy vozů. Až do roku 2023 by se podle něj mohlo přesunout zahájení výroby avizovaného elektropickupu Cybertruck.

Gigafactory u Berlína se 9. října 2021 otevřela veřejnosti.

Čekání na start Gigafactory 4 Tesly končí, Musk se chystá v únoru do Berlína

Nejprve loňský říjen, potom, listopad, pak prosinec – a stále nic. Spuštění obří a supermoderní továrny Tesly nedaleko Berlína v hodnotě 5,8 miliardy eur (147 miliard korun) na výrobu autobaterií a Modelu Y s kapacitou půl milionů vozů ročně nabralo zpoždění. Čekání se snad chýlí ke konci – zakladatel a šéf automobilky Elon Musk totiž v únoru chystá cestu do Berlína a očekává se oficiální oznámení o zahájení produkce.

Přečíst článek

Tesla zatím také opustila od vývoje lidového vozítka za 25 tisíc dolarů. „V současné době na autě za 25 tisíc dolarů nepracujeme,” řekl Musk. „Plánu se nevzdáváme, ale upřímne toho teď máme na talíři příliš mnoho”, dodal.

Výsledky Tesly za samotné čtvrté čtvrtletí překonaly očekávání analytiků. Čistý zisk stoupl meziročně o 760 procent na 2,3 miliardy dolarů. Tržby se ve třech měsících do konce prosince zvýšily o 65 procent na 17,7 miliardy dolarů.

Akcie Tesly ve středu po uzavření burzy mírně oslabovaly. Od začátku letošního roku ztratily téměř 22 procent.

Elon Musk

Osobností roku časopisu Time je vizionář bez domova, Elon Musk

Nenarodili jste se do saúdské královské rodiny, a přesto se chcete stát dolarovým miliardářem? Máte ještě několik možností, jak toho docílit, píše server magazínu Time, který za osobnost roku 2021 označil podnikatele a vizionáře Elona Muska.

Přečíst článek

Model Roadster v roce 2010, showroom Tesly v kalifornské Newport Beach,

Retro: Jak vypadala Tesla, když ji skoro nikdo neznal

Kalifornská Tesla je nejdražší automobilkou světa a stala se ikonou. Přitom v roce 2010 sjel z její výrobní linky teprve tisící kousek sportovního modelu Roadster a měla jen pár showroomů v Kalifornii.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme