Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Osobností roku časopisu Time je vizionář bez domova, Elon Musk

Elon Musk
Steve Jurvetson / Creative Commons / CC BY 2.0
Petra Jansová

Nenarodili jste se do saúdské královské rodiny, a přesto se chcete stát dolarovým miliardářem? Máte ještě několik možností, jak toho docílit, píše server magazínu Time, který za osobnost roku 2021 označil podnikatele a vizionáře Elona Muska.

Reklama

Zakladatel hned několika společností, z těch nejvýznamnějších je to SpaceX či automobilka Tesla, ale také někdejší spoluvlastník internetového platebního systému PayPal ke svému bohatství přišel jinak než například finančník Warren Buffett, píše Time.

„Místo jednoho skvělého nápadu jich měl hned několik a místo hromady chytrých a bezpečných investic učinil spíše ty okázale riskantní,“ uvádí magazín, jenž Muska označil za všestrannou osobnost, vizionáře, který nemá menších cílů, než je kolonizace Marsu.

Model Roadster v roce 2010, showroom Tesly v kalifornské Newport Beach,

Retro: Jak vypadala Tesla, když ji skoro nikdo neznal

Kalifornská Tesla je nejdražší automobilkou světa a stala se ikonou. Přitom v roce 2010 sjel z její výrobní linky teprve tisící kousek sportovního modelu Roadster a měla jen pár showroomů v Kalifornii.

Přečíst článek

Svět ovládají technologičtí magnáti

„Elon Musk není jen nejbohatším člověkem na světě, ale také někým, kdo dokáže ve velkém měnit mínění ve společnosti,“ konstatoval šéfredaktor a generální ředitel časopisu Time Edward Felsenthal. 

Muskův majetek odhaduje agentura Bloomberg na 266 miliard dolarů, před druhým Jeffem Bezosem, zakladatelem Amazonu, si tak udržuje pohodlný 68 miliardový náskok.

Muskův vzestup jde podle Felsenthala ruku v ruce se celospolečenskými trendy, z nichž lidé jeho ražení, tedy technologičtí magnáti, těží. „Nadále pokračuje úpadek tradičních institucí ve prospěch jednotlivců, dysfunkční vlády v podstatě předávají odpovědnost na podnikatele,“ dodává Felsenthal.

Novostavby, ilustrační foto

ČBA: Průměrná sazba z nových hypoték se zastaví lehce nad čtyřmi procenty

Zájem o hypotéky se v listopadu opět zvýšil, a to navzdory postupnému růstu úrokových sazeb. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor.

Přečíst článek

Musk nemá sice dům, zato velký sen

„Nejbohatší muž světa nevlastní dům a v poslední době rozprodává jmění. Vypouští přitom satelity na oběžnou dráhu a využívá Slunce. Řídí auto, které vytvořil a které nevyužívá benzín a sotva potřebuje řidiče. Lusknutím jeho prstu burza prudce stoupá nebo padá. Na každém jeho výroku visí armáda oddaných,” charakterizuje Time letošní vybranou osobnost, která sní o dobytí Marsu.

Musk je zakladatelem a šéfem společnosti SpaceX, jejíž rakety Falcon 9 a lodě Dragon dopravují náklad a lidské posádky na oběžnou dráhu kolem Země, včetně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Vyvíjí také dopravní systém Starship-Super Heavy k přepravě více než sto tun nákladu najednou nebo až sta lidí při výpravách do hlubokého vesmíru. Buduje také satelitní síť Starlink, která má umožnit přístup na internet odkudkoli na Zemi.

Řídí také start-up Neuralink, který vyrábí mozkové čipy, a stojí v čele infrastrukturní firmy The Boring Company. K tomu všemu je samozřejmě také šéfem americké automobilky Tesla.

A i když se SpaceX i Tesla na začátku potýkaly s problémy a spolkly téměř veškerý Muskův výnos z prodeje PayPal, investice se začaly postupně vyplácet. V roce 2008 si SpaceX zajistila smlouvu s NASA v hodnotě 1,6 miliardy dolarů, a Tesla v roce 2012 začala vyrábět svůj první masově prodávaný vůz, Model S. Dnes je Tesla gigantem, který ovládá zhruba dvě třetiny amerického trhu s elektroautomobily a SpaceX je lídrem v soukromém průzkumu vesmíru. 

Uplynulý rok zároveň prokázal i to, že Musk „mrknutím oka“, přesněji jedním tweetem, dokáže i významně zahýbat trhem s kryptoměnami.

Elon Musk

Musk si může koupit celé Česko

Majetek Česka činí 5,85 bilionu korun, takže šéfovi Tesly Elonu Muskovi by po takovém nákupu zbylo 1,15 bilionu, což v žebříčku nejbohatších světa stále stačí na 27. místo.

Přečíst článek

Time označením osobnost roku oceňuje lidi, kteří měli pozitivní či negativní vliv na největší události roku. Time vybírá osobnosti roku už 94 let. Loni za ně označil zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena a zvolenou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. O rok dříve vybral švédskou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou. Bylo jí tehdy 16 let a byla nejmladším člověkem, jemuž se zatím tohoto ocenění dostalo.

V minulosti se osobností roku časopisu Time stali například i nacistický diktátor Adolf Hitler (v roce 1938, tedy ještě předtím než rozpoutal světovou válku) a sovětský diktátor Josif Stalin, ten dokonce dvakrát - v letech 1939 a 1942. 

„Rodičovský“ útvar (červená barva) ve svých „ústech“ či „kapse“ stlačuje shromážděné buňky do nového útvaru (zelená barva).
video

Vědci pracují na prototypu „živého“ robota, který se umí sám rozmnožit

Roboty, které dělají svou práci a ještě si samy vyrobí nástupce, by mohly být snem průmyslníků. Na stopu toho, jak by šel jednou tento nápad uskutečnit, se nyní dostali američtí vědci. Robot ovšem musí být složen ze živých buněk. Budou mu však konkurovat i roboti vyvíjení v Česku, kteří se sice nerozmnožují, ale mohou být šikovnější.

Přečíst článek

Abychom se dostali k lahodnému masu, je třeba humra podélně rozříznout a rozbít schránky klepet

Už jste se utkali s humrem? Je to efektní a lahodný zážitek ideální na sváteční dny

Je to delikatesa s poněkud buržoazním nádechem, ale skutečný milovník dobrého jídla by tuhle zkušenost měl mít. Utkat se s humrem je zážitek, proto si ho naplánujte třeba na sváteční čas. Sama konzumace humra si žádá jistou dovednost, jeho příprava je ještě náročnější, ale dá se zvládnout i v domácích podmínkách. A efekt je zcela maximální. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme