Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk spěchá s výrobou levné Tesly. Akcie automobilky díky tomu otočily

Musk spěchá s výrobou levné Tesly. Akcie automobilky díky tomu otočily
Profimedia
 ČTK

Invaze levných elektroaut z Číny už doléhá i na největšího výrobce aut na baterky, americkou automobilku Tesla. Ta oznámila, že urychlí výrobu cenově dostupných modelů. Akcie díky tomu mírně posílily, i když čtvrtletní výsledky automobilky byly spíše zklamáním.

Reklama

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55 procent na 1,13 miliardy dolarů (26,6 miliardy korun) a tržby se snížily poprvé za čtyři roky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na dnešek. Automobilka však současně oznámila, že urychlí výrobu nových, cenově dostupnějších vozidel, což poslalo její akcie vzhůru.

Tržby se v prvním čtvrtletí snížily o devět procent na 21,3 miliardy dolarů. Objem prodeje klesl o téměř devět procent kvůli zvýšené konkurenci a zpomalování poptávky po elektromobilech. Zisk na akcii bez jednorázových položek činil 45 centů, zaostal tak za odhadem analytiků dotazovaných agenturou FactSet, kteří čekali zisk 49 centů na akcii.

Lidové vozítko bude dřív

Investoři a analytici hledali nějaké znamení, že Tesla podnikne kroky k zastavení letošního propadu ceny svých akcií a zvýšení prodeje, upozornila agentura AP. V dopise investorům Tesla uvedla, že výroba menších a cenově dostupnějších modelů bude zahájena dříve, než doposud předpokládala. Menší modely, mezi které zřejmě patří i malý vůz Model 2 za cenu kolem 25 tisíc dolarů, budou využívat podvozky vozů nové generace a některé prvky současných modelů. Budou tak vyráběné na stejných výrobních linkách, jako současné modely, a pro nové vozy nebudou potřeba nové továrny ani nové výrobní linky. Generální ředitel Elon Musk v konferenčním hovoru s analytiky uvedl, že očekává zahájení výroby v druhé polovině příštího roku, ale mohlo by to být i koncem letošního roku.

Tesla zopakovala, že růst prodeje vozů může být v letošním roce znatelně nižší než loni, protože pracuje na uvedení nové generace vozu. Podle mnoha analytiků slabší prodej vyvolává otázky ohledně poptávky po Teslách a dalších elektromobilech.

Akcie Tesly od počátku letošního roku klesly o více než 40 procent. Po oficiálním ukončení úterního obchodování v USA však začaly růst a v jednu chvíli si připisovaly až 12,5 procenta.

Tesla zlevňuje, automobilce klesají prodeje

Tesla zlevňuje, automobilce klesají prodeje. V Česku se sleva týká jednoho modelu

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny, například v USA, Číně a Německu. Automobilka zaznamenala v prvním kvartálu letošního roku prudký pokles dodávek svých vozů po celém světě. Cenová válka mezi výrobci elektromobilů se vyostřuje, obzvlášť tvrdou konkurencí jsou čínské automobilky. V Česku se zlevnění týká pouze Modelu 3.

Přečíst článek

Elon Muska a indický premiér Naréndra Módí

Musk dravě zainvestuje v Indii. Pro Teslu je to velmi slibný trh

Šéf společnosti Tesla Elon Musk při své návštěvě Dillí, kde se příští týden setká s indickým premiérem Naréndrou Módím, oznámí investici v Indii za dvě až tři miliardy dolarů (47,4 až 71,1 miliardy korun), především do výstavby nového závodu. S odvoláním na dva obeznámené zdroje o tom ve středu informovala agentura Reuters. Tesla se o indický trh zajímá už několik let a její zástupci tuto zemi loni několikrát navštívili.

Přečíst článek

Elon Musk

Tesla se znovu bije za bilionovou odměnu pro Muska

Americká automobilka Tesla ve středu požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu korun). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware, připomíná agentura Reuters.

Přečíst článek

Kryštof Kněžínek a Jakub Hotěk

Chcete elektroauto výhodně? Dva čeští studenti vymysleli, jak na to

Myšlenka na byznysprojekt vychází z obyčejného blogu o novinkách ze světa elektromobility. Kolem něj vznikla komunita nadšenců a nedlouho poté také firma - evropské online EV tržiště s názvem AutosEU Limited. „Chceme posouvat hranice možného ve světě elektromobility,“ říkají zakladatelé, čtyřiadvacetiletý Jakub Hotěk a o rok starší Kryštof Kněžínek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Elektromobil Xiaomi SU7

Elektroauto od Xiaomi zafungovalo a je z něj hit. Akcie firmy míří vzhůru

Přečíst článek
Proč elektromobilita vychází z módy?

Tesla? Letos stagnace, příští rok propad, varuje banka Wells Fargo. Proč elektromobilita vychází z módy?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme