Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla se znovu bije za bilionovou odměnu pro Muska

Elon Musk
Profimedia
 ČTK

Americká automobilka Tesla ve středu požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu korun). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware, připomíná agentura Reuters.

Reklama

Zpráva o plánu na obnovení rekordního balíku odměn pro Muska přichází krátce poté, co Tesla svým zaměstnancům sdělila, že hodlá zredukovat svou globální pracovní sílu o více než deset procent, což znamená zrušení minimálně 14 tisíc pracovních míst.

Soudkyně Kathaleen McCormicková ze státu Delaware v lednu dohodu o odměnách pro Muska zamítla s tím, že je nespravedlivá vůči akcionářům. Za jejím verdiktem stála žaloba jednoho z akcionářů, podle kterého byla výše odměn přehnaná.

Musk zhruba měsíc po tomto verdiktu oznámil, že hodlá přesunout právní sídlo automobilky Tesla ze státu Delaware do státu Texas. „Nikdy nezřizujte právní sídlo své firmy ve státě Delaware,” napsal po verdiktu soudu Musk na síť X.

Jak Muska přimět pracovat

Dohoda představovala největší balík odměn, jaký kdy některá z firem ve Spojených státech hodlala svému šéfovi vyplatit. Odměny měly být vyplaceny postupně při splnění stanovených cílů. Žaloba uváděla, že Tesla investory oklamala, protože naznačovala, že splnění stanovených cílů je velmi obtížné, zatímco ve skutečnosti to tak podle žaloby není. Mezi výkonnostními cíli, které bylo nutné splnit, je například určitá ziskovost firmy a cena jejích akcií na burze.

Vedení společnosti Tesla tvrdilo, že dohoda byla uzavřena proto, aby Musk jako jeden z nejdynamičtějších podnikatelů na světě nadále věnoval pozornost firmě. Soudkyně však rozhodla, že Tesla a Muskovi právníci nebyli schopni prokázat, že akcionáři byli při hlasování plně informováni. Musk měl navíc v té době silné vazby na osoby pověřené vyjednáváním za Teslu. Výši odměn McCormicková označila za nepochopitelnou částku, která není spravedlivá vůči akcionářům. Balíček byl podle ní také vyjednán řediteli společnosti, kteří se nechali strhnout Muskovou rétorikou a jeho vystupováním.

Elon Musk chudne. A to pořádně

Elon Musk chudne, a to pořádně. Zuckerberg jede na opačné trajektorii

Propad ceny akcií Tesly má spoustu poražených investorů. Tím nejsmutnějším však je Elon Musk, CEO firmy, jehož majetek se zejména kvůli propadům akcií zmenšil o téměř 50 miliard dolarů. Musk je tak podle Bloomberg Billionaires Indexu nejrychleji chudnoucím boháčem letošního roku. Naopak Mark Zuckerberg nejrychleji bohatne.

Přečíst článek

Musk hasí průšvih v Tesle. Vyhazov dostane desetina lidí

Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá zredukovat svou globální pracovní sílu o více než deset procent, což znamená zrušení minimálně 14 tisíc pracovních míst. Uvedl to server Electrek s odvoláním na interní e-mailovou zprávu, kterou v automobilce Tesla rozeslal její šéf Elon Musk.

Přečíst článek

Tesla, ilustrační foto

Kdysi král elektromobility, dnes chřadnoucí impérium. Konec Tesly se blíží

Kdo dnes kupuje elektromobil, nekouká pouze po Tesle. Spíše naopak. Pravděpodobnost, že si Teslu v nabídce elektromobilů vybere klesá každý měsíc. Hodnota akcí od svého vrcholu ztratila už 60 procent. Začíná se impérium hroutit?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme