Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britové schválili první lék na covid. Akcie výrobce letí vzhůru

Merck
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Společnost Merck může přinést zásadní zlom v pandemii. Velká Británie jako první země na světě schválila její lék proti COVID-19. Akcie ještě před otevřením trhů značně posílily. Naopak hodnota Moderny prodávající vakcínu se zřítila téměř o 15 procent a ztráty v průběhu dne ještě prohloubila.

Reklama

Velká Británie jako první země na světě schválila použití antivirotika molnupiravir pro léčbu COVID-19. Jedná se o přípravek, který je prvním ústně podávaným lékem proti covidu. Podle lékařů může být užitečný zejména pro lidi, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohou proti covidu očkovat.

„Dnešek je pro naši zemi historickým dnem, protože Spojené království je první zemí na světě, která schválila antivirotikum, jež se dá pro léčbu covidu-19 použít doma,“ uvedl britský ministr zdravotnictví Sajid Javid.

Podle výsledků klinických testů tento lék u nakažených koronavirem snižuje riziko hospitalizace a úmrtí na polovinu. O jeho schválení aktuálně rozhoduje i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a americké úřady. Česko podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha čeká na schválení léku evropskou lékovou agenturou.

fronty před Pražskou plynárenskou

Inflace bude nad šest procent, čeká Mojmír Hampl

ČEZ oznámil, že od příštího roku zdraží elektřinu o zhruba jednu třetinu. A řada dalších firem avizuje, že zvýšené náklady, nejen za energie, ale i ostatní vstupy, promítne od příštího roku do cen svých výrobků či služeb.

Přečíst článek

Merck uvádí, že do konce roku má kapacitu k výrobě deseti milionů dávek nového antivirotika. Léky si však prostřednictvím smluv už předem zajistily vlády po celém světě, takže dostupnost tohoto preparátu zatím bude omezená. Britské úřady v říjnu oznámily, že pro Spojené království zajistily 480 tisíc dávek molnupiraviru.

 Merck vyrábí lék společně s firmou Ridgeback Biotherapeutics, hodlá ale licence na své antivirotikum poskytnout i dalším producentům. Přípravek určený pro dospělé nad 18 let by tak potenciálně mohl významně pomoci zejména nemocným v chudších zemích, které mají kvůli nedostatku vakcín jen malý podíl očkovaných.

Hodnota Mercku roste

Po ohlášení rozhodnutí britského lékového úřadu akcie americké farmaceutické firmy okamžitě zareagovaly růstem. Ještě před vlastním zahájením obchodování její akcie vyrostly o 2,5 procenta. V průběhu dne počáteční zisky postupně odevzdávaly, krátce před 19.30 středoevropského času přidávají 1,5 procenta. Ještě výraznější vliv však britské schválení molnupiraviru mělo na akcie společností vyrábějících vakcíny proti COVID-19, tedy zejména Pfizeru a Moderny.

Hodnota prvního jmenovaného před otevřením burz klesla o procento. Ale na Moderně se rozhodnutí Britů podepsalo mnohem bouřlivěji a její akcie před otevřením burz klesly o téměř 15 procent a ztráty se v průběhu dne ještě prohlubovaly. Kolem 19.30 středoevropského času Moderna odepisuje téměř 20 procent.

IKEA

Pandemie zdraží i nábytek. Ikea už růst cen ohlásila

Prázdné regály a nejasné vyhlídky. To je denní realita snad všech obchodníků, těch s nábytkem nevyjímaje. I na obchodní domy Ikea stále doléhá krize v zásobování. Kvůli problémům v dodavatelském řetězci a rostoucím cenám vstupů přikročí společnost Inter Ikea, která je majitelem této švédské nábytkářské značky, ke zvýšení cen.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme