Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Model „služba místo produktu” nabírá na popularitě

ESG, ilustrační foto
iStock
 nst
nst

Světlo jako služba, koberec jako služba, cloud jako služba. Firmy se vrhají na cirkulární ekonomiku i v mnohdy nečekaných oblastech.

Reklama

Současná světová ekonomika je podle Circularity Gap Report 2021 jen z 8,6 procenta cirkulární. Toto číslo dokonce klesá - před dvěma roky bylo na úrovni 9,1 procenta. Cesta k budování udržitelného rozvoje spočívá v kompletní změně způsobu, jakým jsou výrobky navrhovány, vyráběny, dodávány a servisovány. Zcela zásadně se to týká modelu výroby věcí na jedno použití. 

Česká republika byla podle Zprávy o udržitelném rozvoji (Sustainable Development Report 2021) letos vyhodnocena jako 12. nejpokročilejší země světa ze 165 hodnocených zemí. Ovšem i zde poprvé od přijetí Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj v roce 2015 zpráva konstatuje zhoršení situace, hlavně kvůli dopadům pandemie - obzvlášť pro klimatické cíle podle SDR zůstávají před Českem velké výzvy. V uplynulých ročnících se ČR umísťovala na vyšších pozicích (v loňském roce na 8. místě). První místa v celosvětovém hodnocení tradičně obsadilo Finsko, Švédsko a Dánsko. 

>>>>>>Zajímá vás udržitelný rozvoj, byznys a investice? Objednejte si náš zbrusu nový magazín věnovaný fenoménu ESG<<<<<<

Za dveřmi je nový byznysmodel

Udržitelnější budoucnost by měla spočívat v novém obchodním modelu. Takového, který zajistí lepší cirkulární principy. Nekupovat věci na rychlou obrátku a jedno použití. Trendem je například dnes už dobře známý model pod pojmem „as-a-service“, kdy je něco dodáno jako služba.

Na tomto principu funguje například cloud computing, kdy již není zapotřebí vlastnit veškerý hardware ani software, ale například servery, úložiště, aplikace a podobně se pronajímají formou služby. Platí se za pronájem a zákazník či jedinec nemusí řešit jejich nákup, instalaci, nastavení či upgrade. O vše se stará poskytovatel. Značkám umožňuje objevit výrobní a recyklační procesy, a tím mohou vybudovat udržitelný průmysl.

Daniela Pešková

Malé banky nastavily spořitelně zrcadlo, musela se změnit, říká bankéřka Pešková

Jak ne příliš oblíbený ústav během pár let přeměnit na moderní banku, která bude oporou střední třídy? Pojďme dát drobným klientům to, co bohatí znají už dávno, říká Daniela Pešková, členka představenstva České spořitelny a nejvýše postavená bankéřka v Česku. 

Přečíst článek

Obchodní model „jako služba“ je ovšem radikálním odklonem od toho klasického komoditního. Pro podniky to znamená zásadní změnu chápání a přístupu ke svému byznys modelu. Zatímco v tom běžném firmy vyrobí a následně prodají své produkty a považují to za uzavřenou věc, v tom novém je leccos jinak.

Funguje následovně: společnosti si ponechají vlastnictví a odpovědnost za vyrobený produkt po jeho celý životní cyklus. Zákazníkovi jej nabídnou k využití na tak dlouho, jak bude možné, přičemž platí se za jeho pronájem, nikoliv za vlastnictví. Výrobci se více soustředí na kvalitní produkty, které vydrží mnohem déle a jsou energeticky a materiálově šetrnější vůči životnímu prostředí. Zároveň by mělo být v jejich zájmu, aby produkty po skončení životnosti svezli zpět a připravili je (nebo jejich součásti) k opětovnému použití. Tento přístup zajistí optimalizaci výroby nových produktů tak, aby materiálové zdroje pro jejich další životnost byly dostatkovým zbožím.

Inspirace přírodou 

Systém služba místo produktu krom toho, že činí ekonomiku více oběhovou a šetrnější k prostředí, má také potenciál generovat významné růstové příležitosti pro jakékoli odvětví. A jak systém služba místo produktu funguje v praxi?

Pavlína Kalousová, členka představenstva Plzeňského Prazdroje

Pavlína Kalousová: Lidé budou pít víc pivo s přáteli či sousedy

Pandemie změnila spoustu návyků, některé trendy se akcelerovaly. „Vidíme spoustu pop-up podniků, nebo že si lidé dělají barbecue akce se sudem, sousedské akce, oslavy, tam určitě toto bude fungovat, hrají v tom roli i sociální média ve smyslu, jak se nyní lidé svolávají, jak probíhá socializace. Plus vidíme u mladší generace, že preferuje jiné typy drinků,” vysvětluje členka představenstva Plzeňského Prazdroje Pavlína Kalousová.

Přečíst článek

Cradle to Cradle je koncept, který si bere za vzor přírodu. Podle něj by všechny výrobky, budovy nebo služby měly být navrženy podle principu potenciálně nekonečné recyklační ekonomiky. Například společnost Philips při budování chytrých měst prodává „světlo jako službu“. Z dat vyplývá, že tímto způsobem lze uspořit až 80 procent spotřebované energie. Společnost Desso, globální dodavatel koberců pro komerční použití, navrhuje koberce podle principu od kolébky ke kolébce, což znamená, že společnost vyrobené kobercové dlaždice pronajímá zákazníkům, přičemž se postará o jejich instalaci, údržbu, vrácení a recyklaci.

A co dělá váš počítač večer?

Služba místo produktu je už pár let stálicí v IT odvětví. Kromě jiného pomáhá firmám odstranit problém nadměrné výroby různých produktů. Příkladem je datové centrum - v konvenčním modelu IT až 25 procent počítačových zdrojů nedělá hodnotnou práci a místo toho jen vyzařují teplo a k tomu pochopitelně spotřebovávají elektrickou energii. Zbývající zdroje většinou pracují jen zlomkem své nominální kapacity.

O neefektivnosti velkého množství zařízení vypovídá i to, že 65 procent energie spotřebované ve firemních datových centrech je použito na zpracování pouhých sedmi procent úkonů. V důsledku toho musí podniky nést tíhu zvýšených nákladů, a především zbytečně spotřebované energie, prostoru a chlazení. Proto například společnost HPE nejenže již nyní vyrábí své produkty s ohledem na udržitelnost, ale služby a řešení jako edge-to-cloud platforma HPE GreenLake navrhuje tak, aby se po skončení životnosti daly dále využít, tedy znovu použít a součástkám vdechnout druhý život.

Jan Kameníček, ředitel HPE

Jan Kameníček: Každý nový produkt musí být efektivnější než ten předchozí

Nekupujte IT produkty. Trend je pronájem služeb a infrastruktury, říká šéf HPE Jan Kameníček.

Přečíst článek

Firmy tímto způsobem mohou těžit ze zbytkové hodnoty svých produktů - tímto způsobem za posledních pět let společnost HPE získala zpět téměř 1,6 miliardy amerických dolarů. Renovační služby jako je například HPE Asset Upcycling snižují emise uhlíku a zabraňují vytváření elektronického odpadu na skládkách.

Úspory energií a snižování emisí v IT průmysl přitom rozhodně nejsou zanedbatelné. IT sektor je dnes zodpovědný za téměř 4 procenta emisí skleníkových plynů na Zemi, což je téměř o 1,5 procenta více než v leteckém průmyslu. Produkuje téměř 50 milionů tun elektronického odpadu a ten rychle roste.

ESG

Hledá se ESG rating. Který systém hodnocení převládne?

Udržitelné projekty mají mít zelenou a měly by být podporovány, shodují se banky i další investoři. Zatím však stále není úplně jasné, co přesně ty udržitelné projekty jsou a obecně uznávaná kritéria se teprve hledají.

Přečíst článek

Tři důvody, proč firmy volí model nájmu 

Plýtvání

Průzkumy ukazují, že firmy drží v průměru padesátiprocentní nadkapacitu paměti a úložiště, než potřebují. Nadměrná kapacita IT systémů a infrastruktury vede logicky k plýtvání zdroji, místem i energií. Pronajmout systém znamená nastavit jeho správnou velikost a zároveň mít k dispozici rezervu k využití, když je potřeba. Podle HPE firmy šetří v průměru 30 procent nákladů na CapEx, když zvolí řešení „jako služba“.

Zredukujete náklady na energie

Dalším neduhem firem v přístupu k IT systémům je kromě nadměrné kapacity jejich nízké využití. V průměru se odhaduje na pouhých 25 procent. Zbytek času počítače běží naprázdno. Pokud zákazník má řešení jako službu, podle HPE má dodavatel propracovaný reporting, takže klient přesně ví, kolik spotřebuje, ať už jde o gigabyty úložiště či výpočetních hodin. Další věc je i stáří systémů. Výzkumy ukazují, že nová generace šetří energii o 20 až 30 procent více než předchozí. 

Cirkulární ekonomika maximalizuje výtěžnost aktiv

Kdo se rozhodne staré vybavení vyměnit za pronájem nových a recyklovatelných služeb, může vydělat i na jeho recyklaci. Každé IT vybavení je investovaný kapitál. Skze HPE Asset Upcycling získáte jeho zbytkovou hodnotu zpět. Navíc snížíte uhlíkové emise a zbavíte se IT odpadu. 

>>>>>>Vše o udržitelných investicích čtěte zde<<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Eva Straškrábová

Eva Straškrábová: Komunikace značky už není jen o emocích, dnes musíme více vysvětlovat racionální benefity

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme