Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

cloud - informace o tématu

Italská UniCredit koupila cloudovou banku. Za 370 milionů eur

Italská bankovní skupina UniCredit, která působí také v České republice, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 16 procent na 2,68 miliardy eur (zhruba 68 miliard Kč). Banka zároveň oznámila, že se dohodla na převzetí belgické digitální banky Aion a poskytovatele cloudových bankovních služeb Vodeno za 370 milionů eur.

Přečíst článek

Svět čelí masivnímu výpadku služeb Microsoftu. Problémy mají banky, letiště i burzy i televize

Přečíst článek
Po Amazonu investuje do datacenter ve Španělsku velké peníze i Microsoft

Po Amazonu investuje velké peníze do datacenter ve Španělsku i Microsoft

Americká technologická společnost Microsoft plánuje investovat 7,16 miliardy dolarů (166 miliard korun) do nových datových center ve Španělsku. O tom, že firma požádala o povolení k výstavbě, informovala podle agentury Reuters aragonská regionální vláda. Potvrdila tak dřívější zprávu místního listu El Heraldo. Na severovýchodě země v Aragonii vzniká významné cloudové centrum.

Přečíst článek

Microsoft ve Švédsku investuje miliardy do cloudové infrastruktury

Americká technologická společnost Microsoft ve Švédsku v příštích dvou letech investuje 33,7 miliardy švédských korun (73 miliard korun) do rozšíření infrastruktury pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI). Pro Microsoft je to zatím největší investice v této skandinávské zemi, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Miliardový deal na konci roku. Komárek prodal datacentrum i cloudovou společnost

Dceřiná společnost KKCG Aricoma Group prodává společnost Cloud4com (C4C) a datové centrum Lužice. Chce se dále zaměřovat na poradenství a zavádění cloudových prostředí třetích stran a proto hledala kupce na prodej svého cloudového byznysu, řekl novinářům investiční ředitel KKCG Michal Tománek. Kupcem je firma Cordiant Digital Infrastructure, která miliardový deal realizuje prostřednictvím své dceřiné společnosti České Radiokomunikace (ČRa).

Přečíst článek
Amazon zahladil loňské ztráty, přehoupl se do miliardových zisků

Amazon zahladil loňskou obří ztrátu, přehoupl se do miliardových zisků

Americký internetový prodejce Amazon ve druhém čtvrtletí letošního roku hospodařil se ziskem 6,7 miliardy dolarů (148,1 miliardy Kč) po ztrátě dvě miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Tržby se zvýšily o 11 procent na 134,4 miliardy dolarů.

Přečíst článek
Prezident Spojených států Joe Biden

Omezení pro Čínu. Spojené státy jí chtějí omezit přístup ke svým cloudovým službám

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se chystá omezit přístup čínských společností k americkým cloudovým službám. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informoval americký deník The Wall Street Journal. Bude-li opatření přijato, firmy jako Amazon či Microsoft budou patrně nuceny žádat vládu o povolení poskytovat čínským zákazníkům cloudové služby využívající pokročilé čipy pro umělou inteligenci, napsal deník.

Přečíst článek
Nvidia

Nvidia staví izraelský superpočítač pro umělou inteligenci. Bude jedním z nejrychlejších na světě

Společnost Nvidia Corp. staví nejvýkonnější superpočítač v Izraeli, který má uspokojit prudce rostoucí poptávku zákazníků po aplikacích umělé inteligence. Systém vycházející z cloudu bude stát stovky milionů dolarů a částečně funkční má být do konce letošního roku. Oznámila to Nvidia, která je nejhodnotnějším výrobcem čipů na světě.

Přečíst článek
Broadcom

Brusel se postavil proti obří akvizici cloudové firmy VMware americkým výrobcem čipů Broadcom

Akvizice poskytovatele cloudových služeb VMware americkým výrobcem čipů Broadcom za 61 miliard dolarů (1,36 bilionu korun) by podle Evropské komise (EK) mohlo omezit hospodářskou soutěž. EK o tom informovala v tiskové zprávě. Její předběžné stanovisko je výsledkem hloubkového šetření, které zahájila koncem minulého roku.

Přečíst článek
Amazon Web Services

Amazon bude vyrábět diamanty. Umožní mu to revoluci v cloudu

Společnost Amazon bude společně s divizí podniku De Beers vyrábět průmyslové diamanty. Největší internetový prodejce světa, který se angažuje také v oblasti cloudových služeb, sází na to, že drahokamy vyrobené na míru by mohly přinést revoluci v počítačových sítích, píše agentura Bloomberg. Na projektu bude pracovat společnost Element Six, divize De Beers, a Centrum pro kvantové sítě (Center for Quantum Networking) firmy Amazon Web Services (AWS), tedy cloudové divize internetového prodejce.

Přečíst článek
Apple zvýší bezpečnost dat uživatelů, ale ztíží práci FBI a dalších při odhalování zločinů

Apple zvýší bezpečnost dat uživatelů. Ztíží ale práci FBI

Apple pokračuje v budování vyšší ochrany soukromí pro miliony uživatelů iPhone a plánuje výrazně rozšířit své postupy šifrování dat. Je to zároveň krok, který pravděpodobně způsobí napětí mezi firmou a orgány činnými v trestním řízení a vládami po celém světě, neboť úřadům ztíží přístup k datům uživatelů podezřelých z porušení zákonů, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Google, ilustrační foto

Mašina na miliardy Google se zadrhává. Naopak Microsoft vydělává nad očekávání skvěle

Technologičtí giganti postupně zveřejňují výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Zatímco razantní růst Googlu daný zejména pandemií se pomalu zastavuje, nahoru jde Microsoft. Důvod? Jeho sázka na cloudové služby.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme