Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Microsoft a OpenAI postaví Hvězdnou bránu. Stavba datového centra pro AI vyjde na biliony

Microsoft a OpenAI plánují datové centrum pro AI za 100 miliard dolarů
ČTK
 ČTK

Americké společnosti Microsoft a OpenAI, která stojí za chatovacím systémem ChatGPT, pracují na projektu datového centra, které by mohlo stát až 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun).

Reklama

Součástí centra bude superpočítač nazvaný Stargate (Hvězdná brána) s miliony specializovaných čipů na podporu nástrojů umělé inteligence od Open AI. Centrum by mělo začít fungovat v roce 2028, uvedl server The Information s odkazem na zdroje z vedení obou společností.

Projekt bude nejspíš financovat Microsoft. Odhadované náklady jsou asi stokrát vyšší než ceny největších datových center současnosti. Částka podtrhuje význam rozvoje umělé inteligence a naznačuje rozsah investic, které pro něj budou v nadcházejících letech potřeba, píše The Information.

Navrhovaný superpočítač Stargate by byl největším z řady superpočítačů, které chtějí tyto dvě společnosti vybudovat v příštích šesti letech na území Spojených států. Celá výstavba je rozvržena do pěti etap a Stargate je poslední z nich. Softwarová společnost Microsoft podle serveru pracuje na menším superpočítači pro OpenAI, který by měl být spuštěn v rámci čtvrté etapy zhruba za dva roky.

Elon Musk

Musk vstupuje do bitvy s OpenAI. Na své síti X spustí chatbota s umělou inteligencí

Sociální síť X příští týden spustí chatbota s umělou inteligencí (AI) Grok-1.5, kterého vytvořil start-up xAI. Na síti X to dnes oznámil její majitel, americký miliardář Elon Musk. Ten chce v oblasti AI konkurovat společnosti OpenAI, která spustila chatbota ChatGPT, a Googlu ze skupiny Alphabet.

Přečíst článek

Stargate bude jedním z největších a nejmodernějších datových center na světě. Mohlo by zabírat několik set hektarů půdy a mít spotřebu až pěti gigawattů elektrické energie. Odborníky je považován za klíčový pro školení OpenAI a provoz nových, pokročilejších modelů umělé inteligence, než je ChatGPT-4.

Název superpočítače Stargate se inspiruje sci-fi filmem Hvězdná brána z roku 1994, píše technologický server Gizmodo.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme