Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

McDonald's v Kazachstánu nemá náhradu za ruské maso. Z trhu se stáhne

McDonald's v Kazachstánu nemá náhradu za ruské maso. Z trhu se stáhne
iStock
 ČTK

McDonald's se zřejmě stáhne z kazachstánského trhu, nesehnal tam totiž spolehlivého dodavatele masa.

Reklama

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's plánuje opustit Kazachstán, po ruské invazi na Ukrajinu totiž nemůže najít náhradu za dodávky ruského masa. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. McDonald's otevřel první restauraci v Kazachstánu v roce 2016.

Na kazachstánské podniky se nevztahují sankce zavedené proti Moskvě, McDonald's ale zakázal svému místnímu franšízantovi odebírat maso od ruských dodavatelů, uvedly zdroje. Všech 24 restaurací ve vlastnictví firmy TOO Food Solution KZ tak v listopadu kvůli problémům s dodávkami pozastavilo provoz. Podnik si nebyl schopen opatřit maso do burgerů od místních ani od evropských dodavatelů a vyšší ceny a náklady na přepravu by znamenaly pro podnik ztrátu. McDonald's se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Řetězec Vkusno a točka (Chutně a tečka), který v Rusku nahradil západní McDonald´s

Nový ruský „McDonald´s“ má problém: Nedostatek hranolek

S velkou slávou nahradil nový řetězec Vkusno & tochka (Vkusně a tečka) pobočky amerického McDonald´s, který se z Ruska stejně jako stovky dalších firem stáhnul kvůli Putinově invazi na Ukrajinu. Jenže jen pár týdnů po přejmenování provozoven a převzetí novým majitelem má síť občerstvení zásadní problém. Tím je nedostatek brambor pro výrobu základní položky menu, hranolek, neboť dosavadní zahraniční partneři McDonaldu je odmítají do Ruska dovážet, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Osud společnosti McDonald's v Kazachstánu také komplikuje majitel franšízy Kajrat Boranbajev, který byl loni v březnu zadržen a obviněn ze zpronevěry. Boranbajev je příbuzný bývalého prezidenta Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva, který po nepokojích před rokem upadl v nemilost nového vedení. Boranbajev vlastnil také franšízu v Bělorusku, loni ale o licenci přišel kvůli problémům se zásobováním.

McDonald's loni v březnu po ruské invazi na Ukrajinu pozastavil své aktivity v Rusku, v květnu tam pak své podnikání prodal provozovateli a držiteli provozní licence Alexandru Govorovi. Před oznámením odchodu z Ruska působil McDonald's v této zemi více než 30 let. První ruskou restauraci otevřel v lednu 1990 v Moskvě a tehdy byla pokládána za symbol a klíčový okamžik otevírání ekonomiky Sovětského svazu v době, kdy se blížil konec studené války. Govor loni restaurace znovu otevřel pod značkou Vkusno i točka, v překladu Chutně a tečka.

McDonald´s

Coca-Cola i McDonald´s hlásí pokles zisku o desítky procent. I kvůli odchodu z Ruska

Potravinářské giganty McDonald´s a Coca-Cola sice oznámily nad očekávání dobré výsledky za druhé čtvrtletí, obě společnosti se ale potýkaly s poklesem zisku, a to o desítky procent. Důvod? Inflace a růst nákladů, do kterých zejména McDonald´s započítal 1,2 miliardy dolarů kvůli svému odchodu z ruského trhu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

centrum Moskvy

Česko skrytě zásobuje sankcionované Rusko. Zboží tam dodává přes třetí země

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme