Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Že se málo staví? Loni se prodalo nejvíc bytů za 13 let

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9
poskytnuto Finep
Petra Jansová

Prodeje bytů byly loni na historickém maximu, v Praze se prodalo 7450 novostaveb, nejvíc za posledních 13 let. Celková odhadovaná hodnota prodejů překročila 57 miliard korun. Mimo hlavní město se loni dohromady prodalo 9621 bytů. Naopak na minimum se dostala průměrná roční nabídka volných bytů.

Reklama

Loňský rok se nesl ve znamení nárůstu nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou. Zatímco zájem o volné byty razantně narůstal, což potvrzuje také rekordní množství prodaných bytů, průměrná roční nabídka volných bytů v loňském roce klesla na 3300. Vyplývá to z analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group.

„Loňský rok byl prodejně nejsilnější za posledních 13 let, co primární trh vyhodnocujeme. V prodejích se loni odrazila především snaha kupujících ochránit své úspory před inflací i vědomí, že byt je bezpečné aktivum, které kromě růstu své hodnoty dokáže generovat také výnosy. Dá se tedy říci, že tahounem rostoucí poptávky byli soukromí a stále častěji i institucionální investoři,“ uvedl Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema. 

Ceny bytů v Tokiu dosáhly loni třicetiletého maxima.

Ceny bytů v Tokiu jsou na rekordu. A jen o čtvrtinu dražší než v Praze

Průměrná cena nového bytu v Tokiu loni dosáhla 62,6 milionu jenů (asi 11,9 milionu korun) a překonala tak 30 let starý rekord. Důvodem je rostoucí poptávka domácností s dvojím příjmem, větší podíl pracujících žen i zvyšující se náklady na výstavbu, uvedla agentura Bloomberg. Pro srovnání – nový, sedmdesátimetrový byt v Praze se podle CG Indexu společnosti Central Group koncem loňského roku prodával v průměru za 9,6 milionu korun. 

Přečíst článek

Loni se prodalo rekordní množství bytů

V loňském roce se prodalo historicky nejvíce nových bytů od roku 2011. V samotné Praze to bylo 7450, meziročně se v metropoli prodej nových bytů zvedl o téměř 28 procent, tedy o 1650 prodaných bytových jednotek. Na hranici sedmi tisíc se dostaly prodeje pouze v roce 2015. Od té doby se držely kolem hranice pěti tisíc. 

Enormní zájem o bydlení v hlavním městě byl poháněný zejména snahou bezpečně uložit své úspory, stále ještě výhodnými úrokovými sazbami a přebytkem úspor v domácnostech. 

Extrémně vysoký byl loni i zájem o financování bydlení prostřednictvím hypotéky. Objem poskytnutých hypoték loni vyšplhal na částku 430 miliard korun. „I když vzroste hypoteční saba, nic hrozného se neděje, srovnáme-li to s minulostí,” dodává Soural.

Rekordně nízká byla ale nabídka volných bytů, kterých v loňském roce bylo na trhu v průměru pouze 3300, což je téměř o dva tisíce méně než v předchozím roce – nejméně od roku 2017, kdy bylo k mání 3725 jednotek. „Nabídka poklesla meziročně o téměř 50 procent. Situace je opravdu kritická,” dodává generální ředitel společnosti Finep Dušan Kunovský. 

Wellness v Senohrabech

Když na wellness, tak stylově. Třeba v magické zahradě v Senohrabech

Stavíme silné architektonické příběhy, tvrdí o svoji práci architekti ze Studia Reaktor. A se stejným přístupem navrhli i wellness koncept v Senohrabech nedaleko Prahy. Nazvali ho Magická zahrada, která získala ocenění Stavba roku 2021 Středočeského kraje.

Přečíst článek

Nejdražší byty byly už tradičně v centru Prahy, konkrétně na Praze 1 a 2, kde byla zároveň nejnižší nabídka bytů. Ceny v ostatních městských částech byly víceméně vyrovnané. Nejvyšší poptávka po novém bydlení se týkala Prahy 4, 5 a 9, kde se prodalo 53 procent všech bytů v Praze. Největší zájem projevili zákazníci o byty dvoupokojové nebo garsonky. 

„V každém kvartále loňského roku došlo k nárůstu cen stavebního materiálu, což se velmi významně propisovalo do ceny projektů,” uvedl generální ředitel Central Group Petr Michálek s tím, že developeři další dramatický nárůst neočekávají.

Vzrostla i nabídková cena bytů. Průměrná cena za metr čtvereční na konci prosince se pohybovala okolo částky 144 408 korun, a o zhruba 24 procent více než před rokem. Za posledních šest let se roční hodnota prodaných nových bytů zdvojnásobila. Rekordní počet bytů se prodal i v regionech. 

Jaký bude rok 2022?

Silná poptávka po bytech bude podle developerů nadále pokračovat, zejména kvůli nedostatečné nabídce. Vysoká poptávka po nových bytech bude především v Praze. Ceny bytů nadále porostou, i když ne tak rychle. Za metr čtvereční loni Češi zaplatili meziročně o 24 procent více – 137 946. Pro letošní rok developeři očekávají růst cen v rozmezí pět až deset procent. „Situace z loňského roku, kdy meziročně narostla cena o 24 procent, se podle nás opakovat nebude,” přibližuje Soural.

Jako složitou disciplínu a velká téma příštího roku vidí developeři především rychlost povolovacích procesů a stavební zákon. „Pomalé povolování nestíhá pokrýt poptávku,” dodává Kunovský s tím, že pokud dojde na avizované změny zákona, projeví se až v roce 2026.

Každý obyvatel Česka vyhodí každý den jídlo za téměř padesát korun.

Kolik stojí jídlo, které ročně vyhodíme? Téměř padesátku na osobu a den

Češi ročně vyhodí 57,1 kilogramu jídla v přepočtu na obyvatele. Takový je závěr loňské studie vědců z Univerzity Karlovy. V době letošní očekávané rapidní inflace v oblasti potravin – až desetiprocentní a rekordní v tomto miléniu – může být zvláště zajímavé alespoň orientačně odhadnout cenu takto vyhozeného jídla. A odvodit tedy tak následně, kolik by Češi mohli ušetřit, pokud by s jídlem nakládali hospodárněji.

Přečíst článek

Olympiáda v Pekingu 2022, v čase covidu

Dalibor Martínek: Čína nám dala covid. My si tam pojedeme pro zlato

V Číně začínají příští pátek Olympijské hry, o medaile se tam pojede utkat i rekordně početná česká výprava. Počítám, že na rozdíl od Australian Open, kde se víc než výsledky zápasů řeší covidové aféry tenistů, Čína zaujme odlišnou taktiku. Ostatně, už to dělá. Záměrně před mezinárodním společenstvím tutlá data o nakažených. Lže.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Marcel Soural

Soural: To nejhorší máme za sebou. Nastartovat realitní prodeje pomohli i institucionální investoři

Přečíst článek
Byty a domy v Česku zlevňují už víc než rok. Ale pozor, velcí developeři se dosud tvářili, že se jich tento vývoj netýká.

Dalibor Martínek: Bod zlomu. Velcí developeři udělali, co nikdo nečekal. Začali zlevňovat, ale snaží se to maskovat

Přečíst článek
V Modřanech vznikne nová rezidenční čtvrť.

Splachování dešťovou vodou, zelené střechy a soláry. V modřanském brownfieldu vznikne nová čtvrť

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme