Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banky loni poskytly hypotéky za 430 miliard, trh nyní čeká ochlazení, říká „táta hypoték“ Sadil

domečky, monopoly, hypotéky,
Pixabay
Petra Jansová
pej

Banky loni poskytly úvěry na bydlení za rekordních 430 miliard korun, tedy o 69 procent více než v roce 2020. Poptávku po bydlení hnaly nahoru především nízké úrokové sazby a obava z jejich dalšího zvyšování v letošním roce, řekl člen představenstva ČSOB Jan Sadil.

Reklama

Poptávku po bydlení podle Sadila hnaly nahoru především nízké úrokové sazby a obava z jejich zvyšování, které bude letos pokračovat. „Loňský rok byl kromě rekordní částky poskytnutých úvěrů na bydlení zajímavý a vlastně nastavil trend do roku 2022 byl vývoj úrokových sazeb,“ uvedl „táta hypoték” Sadil. 

Hypoteční banka ze skupiny ČSOB je lídrem hypotečního trhu. Loni skupina ČSOB poskytla hypotéky v objemu 105 miliard korun a úvěry ze stavebního spoření v objemu 33 miliard korun.

Na výsledku trhu se v minulém roce projevily i končící pětileté fixace z let 2016 a 2017. Refinancování loni tvořilo téměř třetinu nově uzavřených obchodů.

Jan Sadil

Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil

Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.

Přečíst článek

Zatímco na začátku roku 2021 se poskytovaly hypotéky s úrokovou sazbou pod dvěma procenty, na konci roku už to bylo těsně pod třemi procenty. 

„Nyní pro naše klienty zpracováváme úvěry s úrokovými sazbami v intervalu mezi čtyřmi a pěti procenty,“ dodává Sadil s tím, že sazby s největší pravděpodobností dále porostou a dosáhnou desetiletého rekordu.

Doba splácení se neprodlužuje

Ani přes rychlejší nárůst úrokových sazeb na konci roku neočekává problémy klientů, které čeká refinancování, se splácením. „Pozitivní zprávou zůstává, že i přes rostoucí ceny nemovitostí a průměrného úvěru nedochází k prodlužování jejich splatnosti, která se pohybuje okolo 26 let,” dodal Sadil.

Narostla i průměrná výše hypotéky, za čímž stojí především zdražování nemovitostí. U klientů skupiny ČSOB přesáhl průměrný úvěr 3,5 milionu korun, průměrná hypotéka v Praze a Středočeském kraji dokonce činila téměř čtyři milionu korun. 

„Ceny nemovitostí za posledních deset let rostly rychlým tempem. Od roku 2010 se ceny zdvojnásobily,“ říká Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Rekordmanem byly v loňském roce pozemky, jejichž ceny loni vzrostly o téměř 22 procent, byty pak o 16 procent. Tempo růstu cen nemovitostí se podle Feixe letos zpomalí.

Vývoj cen nemovitostí a také poptávku po bydlení budou letos vedle vyšších úrokových sazeb ovlivňovat také malá nabídka nemovitostí a i vysoké ceny energií.

„Rok 2022 přepsal dějiny financování bydlení, výhled do budoucna se tedy může zdát pesimistický, ve skutečnosti ale nejde o žádné drama, ale o návrat do normálu,“ dodal Sadil.

Byty, ilustrační foto

Vyplatí se nákup investičního bytu? Nečekejte rychlé zbohatnutí

Inflace roste způsobem, který tato země nezažila desítky let. Zkušení investoři i malí střadatelé tak hledají způsob, jak své bohatství udržet. Jednou z jasných voleb tak je nákup nemovitosti, které patří mezi takzvané bezpečné investiční přístavy. Ale je tomu tak opravdu i v aktuálním ekonomickém klimatu? Kdy se vyplatí koupit nemovitost? A má cenu si na ni třeba i půjčit?

Přečíst článek

V tomto roce se podle něj výrazně projeví kroky České národní banky vedoucí ke zkrocení rychle rostoucí inflace. Ta ke konci loňského roku několikrát zvýšila základní úrokovou sazbu, která se propíše i do úrokových sazeb hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

„Rekordní rok je za námi, do roku 2022 očekáváme návrat k normálu. Velkou roli budou hrát úrokové sazby, které se na začátku roku pohybují mezi čtyřmi až pěti procenty. Malá nabídka nemovitostí i vysoké ceny energií pak povedou k dalšímu růstu jejich cen. Naopak nepředpokládáme, že dubnové znovuzavedení ukazatelů LTV, DTI a DSTI bude mít na trh významný dopad,” uvedl Sadil. Pro zájemce o spoření je ale růst úrokových sazeb dobrou zprávou, proto očekává vyšší zájem o stavební spoření a nové smlouvy. U hypoték předpokládá návrat objemů na úroveň předchozích let.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Hypotéky v roce 2022: Očekávejte prudký růst sazeb

V příštím roce by proto průměrná úroková sazba mohla vyšplhat až k pěti procentům.

Přečíst článek

Objem hypoték v roce 2021 pádí směrem nahoru, stejně jako hypoteční sazba.

Rok 2021: Rok, kdy se cena hypotéky odrazila ode dna

Letošní rok se zapíše do historie jako období, kdy se ceny hypoték odvíjené od bankovní sazby odrazily ode dna. Od února, kdy sazba klesla na 1,93 procenta, stále stoupají a i v příštím roce tomu podle analytiků nebude jinak. Atakovat by mohla až hranici pěti procent. Celkový objem poskytnutých hypoték už na konci listopadu přesáhl 390 miliard korun, což je více než za celý loňský, dosud rekordní rok. Do rekordních výšin míří kvůli neustále zdražujícím se bytům i průměrná výše hypotéky, která v listopadu činila 3 272 369 korun, vyplývá z dat Fincentra Hypoindexu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hypoteční trh se propadl deset let zpátky. To nejhorší je ale za námi, doufají insideři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme