Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Lesy ČR hlásí třetí nejvyšší zisk v historii. Díky růstu cen dřeva

Lesy ČR hlásí třetí nejvyšší zisk v historii. Díky růstu cen dřeva
ČTK
 ČTK

Až o 70 procent vyšší ceny dřeva vytáhly loňský zisk státních Lesů ČR, spravujících polovinu lesů v zemi, na více než pět miliard korun. Na rekord se díky situaci na trhu se dřevem dostaly i tržby.

Reklama

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni podle auditovaných výsledků zvýšil čistý zisk o 83 procent na 5,03 miliardy korun z 2,74 miliardy korun v roce 2021. Šlo o třetí nejvyšší zisk v historii podniku. Hlavním důvodem růstu zisku bylo meziroční zvýšení cen dříví, a to až o 70 procent. Vyplývá to z podkladů podniku před dnešní tiskovou konferencí k ekonomice firmy. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v ČR.

Stát si přijde na tři miliardy z mimořádného odvodu

Loni v listopadu podnik poslal na účet státu do České národní banky mimořádný odvod 3,81 miliardy korun. V nejbližších dnech pošle státu ze svých zisků další tři miliardy korun, uvedl generální ředitel podniku Dalibor Šafařík.

Církev prokázala obchodního ducha. Díky dřevu loni vydělalo pražské arcibiskupství dvě stě milionů, letos sází i na byty

Byznysu církve se začalo dařit. Díky dřevu vydělala stamiliony, masivně investuje do realit

Arcibiskupství pražské se za rok 2022 dostalo do zisku 213 milionů korun. Vděčí za to efektivitě své lesní správy a nadprůměrným cenám dřeva. Významný výdaj pro arcibiskupství naopak loni byla finanční podpora farností v pražské arcidiecézi téměř 150 milionů korun. Uvedli to představitelé arcibiskupství, když představovali nové nájemní byty v Praze, do nichž arcibiskupství investuje.

Přečíst článek

Výší loňského zisku se Lesy ČR vrátily na úroveň zisků z let před kůrovcovou kalamitou, která v českých lesích vypukla v roce 2018. Vyšší zisky měl podnik pouze v letech 2014 a 2015, kdy činily 6,8 a 5,4 miliardy korun. Naopak v roce 2019 podnik utrpěl kvůli kalamitě kůrovce ztrátu 790 milionů korun a v roce 2020 se v mírném zisku 44 milionů korun udržel jen díky přijetí státní kompenzace na snížení cen dřeva z důvodu kalamity ve výši 2,3 miliardy korun.

Na rekord stouply i tržby

Růst cen dřeva se loni odrazil ve zvýšení tržeb podniku o 27 procent na rekordních 18,5 miliardy korun z 14,6 miliardy v roce 2021. Tržby podniku vzrostly přesto, že těžba dřeva loni s dalším ústupem kůrovcové kalamity klesla o 19 procent na 9,22 milionu metrů krychlových. Rekordní těžbu měl podnik v době vrcholící kalamity v roce 2020, kdy dosáhla 14,4 milionu metrů krychlových.

Vítězem dvanáctimiliardového tendru na lesnické práce a prodej dřeva je Uniles z koncernu Agrofert.

Vítězem miliardového lesnického tendru je Uniles z koncernu Agrofert

Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.

Přečíst článek

Těžba kůrovcového dřeva loni ve státních lesích klesla o 47 procent na 2,95 milionu metrů krychlových z předloňských 5,6 milionu metrů krychlových. Dosud rekordní těžba kůrovcového dřeva byla v roce 2019, a to 9,7 milionu metrů krychlových. V letech před kůrovcovou kalamitou byla celková těžba u Lesů ČR kolem osmi milionů metrů krychlových.

Prioritou podniku nadále zůstává obnova lesů po kalamitě. Loni podnik zalesnil asi 20 tisíc hektarů a vysázel 81 milionů sazenic. Bylo to méně než v roce 2021, kdy podnik zalesnil rekordních 22 tisíc hektarů a vysázel přibližně 90 milionů stromků.„"S poklesem těžeb se zmenšuje i výměra holin," uvedl k poklesu výsadeb dříve podnik.

palety palivového dřeva

Palivové dříví dvojnásobně zdražilo, lesníci i tak zažívají výrazně vyšší poptávku

Průměrná cena palivového dříví v druhém čtvrtletí meziročně stoupla na 1001 korun za metr krychlový, což je nárůst o 111 procent. Cena se zvyšuje od začátku roku. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Soukromé firmy i Lesy ČR pozorují výrazný nárůst poptávky po dřevu, lidé se zásobují nejen na zimu, ale i na další roky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme