Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kofole se v pololetí dařilo, za loňský rok hodlá vyplatit vyšší dividendu

Kofole se v pololetí dařilo, za loňský rok vyplatí vyšší dividendu
Kofola
 ČTK

Jednomu z největších středoevropských výrobců nealkoholických nápojů, tuzemské skupině Kofola, v pololetí stouply tržby a výrazně i provozní zisk EBITDA. Vedení Kofoly bude navrhovat výplatu vyšší dividendy za rok 2022 oproti roku 2021.

Reklama

Skupině Kofola, která vyrábí nealkoholické nápoje, v prvním letošním pololetí vzrostly tržby meziročně o devět procent na 4,05 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA jí stoupl o 39 procent na 581,1 milionu korun. Přes pokles objemu prodaných litrů se zisková marže Kofoly začíná blížit k úrovni před pandemií COVID-19.

O dvě koruny vyšší dividenda

S ohledem na dosavadní dobrý hospodářský výsledek se management Kofoly usnesl navrhnout valné hromadě výplatu dividendy z roku 2022 ve výši 13,50 korun na akcii před zdaněním. Kofola to dnes uvedla v tiskové zprávě. Loni Kofola vyplácela dividendu 11,30 korun.

Obchodní řetězec Kaufland představil pilotní projekt systému zpětného odběru PET lahví a plechovek v únoru.

Záloha bude pětikoruna. Ministr Hladík chce vrátit do oběhu 90 procent plastových lahví

Zálohování PET lahví a plechovek by se mělo týkat nealkoholických nápojů o objemu od 0,1 litru až po tři litry a alkoholických nápojů s obsahem do 15 procent alkoholu. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) řekl, že obchodníci budou mít povinnost nabídnout místo na vracení v obchodech s plochou nad 50 metrů čtverečních, sběrných míst by mělo být asi 11 tisíc. Podle analýzy Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR bude spuštění systému stát zhruba 5,2 miliardy korun.

Přečíst článek

„Sezona je z našeho pohledu mírně za očekáváním. Po tříletém období krizí se ale pomalu zase vracíme k normálu a stabilitě, na kterou jsme byli zvyklí. V roce 2019 jsme se pohybovali s EBITDA marží v úrovni 20 procent, aktuálně jsme stále pod touto hranicí. Naším jasným cílem je vrátit se na předkrizovou úroveň," uvedl generální ředitel Kofoly v Česku a na Slovensku Daniel Buryš.

Kofola uvedla, že tržeb převyšujících čtyři miliardy korun dosáhla díky strategickému řízení a ideální diverzifikaci portfolia. Pozitivně k tomu podle ní přispěly nové produkty, které uvedla na trh. Šlo o beztaurinový energetický nápoj Semtex Extrem, toniky Targa Florio nebo nanuky Jupík, které firma začala vyrábět ve spolupráci se společností Bidfood.

Majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale

Alessandro Pasquale z Mattoni: Jestli projde růst DPH, minerálky zdraží

Alessandro Pasquale k poslednímu březnu letošního roku skončil v pozici CEO skupiny Mattoni 1873. Zůstává však ve vedení firmy v roli výkonného prezidenta a chce se více soustředit na strategické rozvíjení rostoucí skupiny. V roli šéfa Evropské asociace výrobců minerálních vod se pak chce zasadit o zavedení zálohového systému v celé Evropské unii. „Zvládnutelné to je do roku 2028. Pokud by se to opravdu povedlo, do roku 2040 by se ušetřilo 40 milionů tun plastu. To je hora plastu,“ uvádí v exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz Alessandro Pasquale.

Přečíst článek

Firma uvedla, že nad očekávání se dařilo divizi UGO, která v Česku a na Slovensku provozuje Freshbary a Salaterie. Překonala předpokládané tržby. „Ve srovnání s loňským rokem jsme je navýšili o 22 procent," uvedl generální ředitel společnosti UGO Marek Farník. Pomohla podle něj optimalizace portfolia a věrnostní program, díky kterému se podařilo získat více nových zákazníků. „Díky vyšším tržbám, lepší produktivitě či nižším cenám energií dosáhlo UGO ve druhém čtvrtletí dokonce čistého zisku," uvedl Farník.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích. K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Korunní, Ondrášovka, Kláštorná Kalcia, Jupí, Vinea nebo Semtex. Do skupiny patří síť UGO, český výrobce směsí z léčivých rostlin Leros, slovinská společnost Radenska a chorvatský výrobce minerálních vod Studenac. Kofola má více než 2000 zaměstnanců. Většinovým majitelem skupiny je společnost Aetos patřící rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly, jimiž jsou akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek.

[[[[[article:8153]]]]

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

AKTUALIZOVÁNO: Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme