Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koronavirový boom prodejů počítačů končí, Lenovo hlásí první pokles tržeb po dvou letech

Počítač Lenovo (ilustrační foto)
ČTK / AP
 ČTK

Čínský výrobce počítačů Lenovo vykázal ve druhém finančním čtvrtletí první pokles příjmů za deset kvartálů. Tržby meziročně klesly o čtyři procenta na 17,09 miliardy dolarů (427 miliard korun). Končí růst prodejů, který poháněla koronavirová pandemie, zájem se snížil především v Číně, uvedla firma.

Reklama

Tržby největšího prodejce osobních počítačů na světě ale překonaly odhady analytiků, kteří očekávali tržby 16,74 miliardy. Za celé první pololetí tržby klesly o dvě procenta, když v prvním čtvrtletí přidaly jen 0,2 procenta.

Čistý zisk pro akcionáře se ale meziročně zvýšil o šest procent na 541 milionů dolarů.

Microsoft, ilustrační foto

Prodej počítačů klesá, Microsoftu rostly tržby nejpomaleji za pět let

Čistý zisk americké softwarové společnosti Microsoft se v prvním finančním čtvrtletí meziročně snížil o 14 procent na 17,6 miliardy dolarů (zhruba 432 miliard korun). Tržby podniku rostly nejpomaleji za pět let, výsledky však mírně překonaly očekávání analytiků.

Přečíst článek

Lenovo čelí celosvětově slábnoucímu trhu s počítači. Globální dodávky počítačů se ve třetím čtvrtletí podle zprávy společnosti IDC snížily meziročně o 15 procent. Lenovo, HP a Dell zaznamenaly meziroční pokles dodávek o 16, 28 a 21 procent. Čínská společnost si udržela své vedoucí postavení na světovém trhu s PC s podílem 22,7 procenta.

Lenovo v posledních letech pracuje na zlepšení svého podnikání v jiných oblastech než jsou počítače. Zaměřuje se na chytré telefony, servery a informačně-technologické služby, což nyní dohromady přestavuje více než třetinu jeho prodeje.

Intel sníží počet zaměstnanců o tisíce, v některých divizích o pětinu

Intel sníží počet zaměstnanců o tisíce, v některých divizích o pětinu

Americký výrobce mikročipů Intel se chystá v souvislosti s ochlazením trhu s osobními počítači snížit počet zaměstnanců o tisíce. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Intel podle zdrojů propouštění oznámí už tento měsíc a v některých divizích, včetně úseku prodeje a marketingu, by počet zaměstnanců mohl klesnout až o pětinu. V červenci měla firma kolem 113 700 lidí. Intel se odmítl k věci vyjádřit.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme