Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lenovo v problémech. Největšímu výrobci počítačů se propadl zisk o více než polovinu

Čtvrtletní zisk výrobce počítačů Lenovo klesl o více než polovinu
ČTK
 ČTK

Čistý zisk čínské společnosti Lenovo Group, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, se ve druhém finančním čtvrtletí meziročně propadl o více než polovinu na 249 milionů dolarů, tedy zhruba 5,6 miliardy korun. Její tržby se snížily již páté čtvrtletí za sebou.

Reklama

Tržby společnosti se ve druhém finančním čtvrtletí, které skončilo 30. září, meziročně snížily o 16 procent na 14,41 miliardy dolarů. Byly však zhruba v souladu s očekáváním analytiků, kteří je podle průzkumu firmy LSEG odhadovali v průměru na 14,45 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Lenovo se potýká s pokračujícím poklesem celosvětové poptávky po osobních počítačích. V době pandemie covidu-19 poptávku po počítačích podpořil rozmach práce z domova. Později však poptávka začala klesat, a to mimo jiné kvůli rostoucí inflaci a stoupajícím úrokovým sazbám.

Americký miliardář Warren Buffett

Buffett prodal akcie v GM a dalších firmách. Hromadí hotovost

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta prodala podíly v automobilce General Motors, farmaceutické firmě Johnson & Johnson a ve výrobci spotřebního zboží Procter & Gamble. Snížila rovněž podíl v internetovém obchodě Amazon. Objem hotovosti firmy Berkshire se tak vyšplhal na rekordních 157,2 miliardy dolarů (přes 3,5 bilionu Kč). Vyplývá to ze zprávy pro regulační úřady, na kterou odkazuje agentura Reuters.

Přečíst článek

Podle výzkumné společnosti Canalys se celosvětové dodávky osobních počítačů v letošním třetím kalendářním čtvrtletí meziročně snížily o sedm procent. Tempo jejich poklesu nicméně zvolnilo z 12 procent ve druhém kvartálu a bylo nejpomalejší za více než rok.

„V posledním čtvrtletí jsme navzdory makroekonomickým problémům registrovali jasné známky oživení v technologickém sektoru,“ uvedl šéf společnosti Lenovo Jang Jüan-čching.

Lenovo ve snaze o zlepšení hospodářských výsledků rozšiřuje své aktivity mimo osobní počítače, například v oblasti počítačových serverů a chytrých telefonů. Firma v dnešní zprávě uvedla, že podíl aktivit mimo osobní počítače na jejích celkových tržbách se meziročně zvýšil o tři procentní body na 40 procent.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme