Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Osobní počítače netáhnou. Čistý zisk společnosti Lenovo se propadl o 66 procent

Počítače Lenovo (ilustrační foto)
ČTK / AP
 ČTK

Čistý zisk čínské společnosti Lenovo Group, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, se v prvním finančním čtvrtletí meziročně propadl o 66 procent na 177 milionů dolarů (zhruba čtyři miliardy korun). Tržby se ve čtvrtletí, které skončilo 30. června, snížily o 24 procent na 12,9 miliardy dolarů.

Reklama

Výsledky zaostaly za očekáváním analytiků, kteří podle průzkumu společnosti Refinitiv počítali v průměru se ziskem 212,5 milionů dolarů při tržbách 13,8 miliardy dolarů. Pokles tržeb vykázala firma Lenovo již čtvrté čtvrtletí za sebou, upozornila agentura Reuters.

Lenovo se potýká s pokračujícím poklesem celosvětové poptávky po osobních počítačích. V době pandemie covidu-19 poptávku po počítačích podpořil rozmach práce z domova. Později však poptávka začala klesat, a to mimo jiné kvůli rostoucí inflaci a stoupajícím úrokovým sazbám. Podle výzkumné společnosti Canalys se celosvětové dodávky osobních počítačů v letošním druhém kalendářním čtvrtletí snížily o 12 procent. Tempo jejich poklesu nicméně výrazně zpomalilo ze 30 procent v prvním kvartálu.

„Navzdory obtížnému tržnímu prostředí a nepříznivým makroekonomickým podmínkám v uplynulém čtvrtletí registruje Lenovo známky stabilizace a zlepšování situace na trhu," uvedla společnost Lenovo v dnešní zprávě. Dodala, že počítá s oživením ve druhé polovině finančního roku.

Fyzikové pokročili v úsilí napodobit Slunce. Jejich objev může změnit energetické i průmyslové technologie

Hned dva až neuvěřitelné průlomy zvěstovaly zprávy ze světa vědy v uplynulých třech týdnech, a to v oborech fúzních reaktorů a supravodivosti. Výsledkem by měl být nevyčerpatelný zdroj čisté energie, lepší elektrická vedení i počítače. Kdo by si to nepřál. Pochybnosti však zatím zůstávají.

Přečíst článek

Krystal gallia

Boj o gallium a germanium. Co nové čínské restrikce znamenají pro svět?

Čína začala zhruba před měsícem omezovat vývoz dvou klíčových materiálů pro polovodičový průmysl s tím, jak přituhuje válka o čipy mezi Pekingem a Spojenými státy, napsal server BBC. Pro export gallia a germania, kovů používaných při výrobě počítačových čipů i vojenského vybavení, z druhé největší ekonomiky světa je na základě nových čínských omezení zapotřebí zvláštních licencí. Čína tak zareagovala na krok Washingtonu, který se pokusil omezit přístup Pekingu k vyspělé technologii pro výrobu mikroprocesorů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme