Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Klíčové chemičce z Agrofertu vzrostl zisk o 1225 procent

Klíčové chemičce z Agrofertu vzrostl zisk o 1225 procent
ČTK
 ČTK

Drahá hnojiva v loňském roce podpořila výsledky hospodaření jedné z klíčových chemiček Agrofertu ze svěřenských fondů Andreje Babiše. Tržby Lovochemie vzrostly téměř na dvojnásobek, zisk vzrostl o 1225 procent.

Reklama

Největšímu výrobci hnojiv Lovochemii loni meziročně vzrostl zisk o 1225 procent na 424 milionů korun. Tržby z prodeje výrobků a služeb společnosti vzrostly o 91 procent na 11,17 miliardy korun. Objem prodaných hnojiv společnosti loni meziročně klesl o 13,3 procenta na 758 100 tun. Vyplývá to z výroční zprávy uložené ve Sbírce listin.

Podle společnosti loni rostly ceny hnojiv hlavně kvůli zdražování energií a surovin. Oborové svazy i podniky loni uváděly, že hnojiva zdražovala v řádu stovek procent v meziročním srovnání. Spolu s růstem cen energií, pohonných hmot a dalších náklad se to promítalo do cen zemědělské produkce a následně i spotřebitelských cen potravin.

Vydavatelství Mafra na Smíchově

Mafra loni zůstala ve ztrátě. Mediální skupina s ní počítá i letos

Mediální skupina Mafra loni snížila ztrátu na 85 milionů korun, předloni činila 113 milionů korun.

Přečíst článek

Hnojiva budou letos zlevňovat

Čistý obrat Lovochemie vzrostl o více než 81 procent na 12,22 miliardy korun. Společnost uvedla, že na českém trhu prodá téměř 53 procent své produkce, zbytek směřuje do zahraničí, hlavně do Německa. Z objemu prodaných hnojiv největší podíl tvoří ledková hnojiva, kterých firma prodala 405 tisíc tun.

Podle firmy jí vstupní náklady začaly růst už v roce 2021, kdy měla zároveň uzavřené smlouvy na prodej svých produktů za prodejní ceny výrazně nižší, než byly rostoucí výrobní náklady. Už v prosinci 2021 a poté loni v lednu omezila svou produkci, podobně jako další firmy v Evropě. Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský loni uvedl, že z výrobců minerálních hnojiv tvoří plyn zhruba 90 procent variabilních nákladů na produkci. Loni panovaly i obavy z toho, zda bude plynu dostatek kvůli sankcím vůči Rusku po vypuknutí války na Ukrajině. Lovochemie v roce 2022 měla v průměru 654 zaměstnanců. Společnost předpokládá, že ceny hnojiv budou letos klesat.

Agrární komora ČR loni v dubnu uvedla, že hnojiva byly až o 300 procent dražší. Na trhu jich byl loni také nedostatek a zdražení se týkalo všech druhů hnojiv. Zemědělský svaz ČR loni v květnu uvedl, že například cena tuny ledku loni vzrostla na 18 500 korun, zatímco v roce 2021 ji podniky kupovaly za 4450 korun. Předseda Zemědělského družstva Mladotice Tomáš Polcar z Plzeňského kraje letos řekl, že za hnojiva platil podnik trojnásobné až čtyřnásobné ceny oproti roku 2021.

Vodňanská drůbež

Babišově firmě Vodňanská drůbež stoupl zisk o 165 procent na 240 milionů

Firmě Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert vzrostl loni meziročně zisk po zdanění o 165 procent na 240,8 milionu korun. Zisk před zdaněním stoupl podobně na téměř 300 milionů. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží vzrostly o pětinu na 6,94 miliardy korun, z toho 6,1 miliardy byly tržby v ČR. Společnost loni prodala 96 890 tun výrobků. V Modřicích na jižní Moravě rozšiřuje porcovnu, na střeše nově postavené haly ve Vodňanech vybudovala fotovoltaickou elektrárnu. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Přečíst článek

Chemičky v zahraničí byly hlavním tahounem růstu Agrofertu 

Podle svazu se loňský růst nákladů mimo jiné i na hnojiva promítne do letošního zisku celého sektoru. Předseda Martin Pýcha už dříve uvedl, že loni firmy nakupovaly kromě hnojiv také například osiva a další vstupy za ceny, které ovlivní jejich letošní hospodaření. Ceny zemědělských komodit loni hlavně od začátku války na Ukrajině výrazně rostly, letos již klesají na úroveň z let před výrazným růstem cen energií.

Holding Agrofert loni více než zdvojnásobil zisk na 12,97 miliardy korun. Zisk vzrostl o 124 procent oproti 5,8 miliardy korun v roce 2021. Tržby skupiny vzrostly o 33 procent na 245 miliard korun. Do února 2017 vlastnil koncern někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Předseda představenstva holdingu Zbyněk Průša k loňským výsledků celé skupiny uvedl, že hlavním tahounem růstu byly chemické továrny v zahraničí. V ČR do skupiny patří také chemičky Deza, Fatra, Synthesia nebo Precheza. Do skupiny patří také například GreenChem Holding sídlící v Nizozemsku nebo Duslo se sídlem na Slovensku.

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Babiše doběhly utajované nákupy pekáren. Penam dostal půlmiliardovou pokutu

Pekárenská skupina Penam z holdingu Agrofert dostala od slovenského antimonopolního úřadu (PMÚ) pokutu 21 milionů eur (502 milionů korun) za porušení antimonopolních pravidel. O rozhodnutí úřadu informoval Denník N. Antimonopolní úřad výši pokuty potvrdil, potrestanou firmu ale nejmenoval. Verdikt úřadu není pravomocný. Agrofert uvedl, že se proti pokutě odvolá.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme