Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mafra loni zůstala ve ztrátě. Mediální skupina s ní počítá i letos

Vydavatelství Mafra na Smíchově
ČTK
 ČTK

Mediální skupina Mafra loni snížila ztrátu na 85 milionů korun, předloni činila 113 milionů korun.

Reklama

Tržby stouply o pět procent na 2,76 miliardy korun, uvádí výroční zpráva společnosti za rok 2022, na kterou upozornil server Mediaguru.cz.  

Hospodaření podle výroční zprávy negativně ovlivnilo výrazné zdražení nakupovaných výrobních surovin, především papíru, a nákladů na elektrickou energii. Na výši ztráty měla také dopad tvorba opravných položek k dlouhodobým aktivům společnosti a pohledávkám, u kterých Mafra spatřuje „nejistotu ohledně jejich vymahatelnosti".

Mafra vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro nebo týdeníky Téma a 5plus2. Je provozovatelem serverů iDNES.cz, Expres.cz nebo portálu s jízdními řády iDOS.cz. Provozuje také hudební televizi Óčko a virtuálního operátora Mobil.cz. Mafra patří k největším mediálním domům v Česku, spadá pod Agrofert ze svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Twitter, který vlastní Elon Musk, se potýká s poklesem z příjmů z reklam

Twitter pod Muskovým velením zchudl, přišel o polovinu příjmů z reklamy

Americká společnost Twitter přišla od loňského října, kdy ji za 44 miliard dolarů, tedy zhruba 930,6 miliardy korun, koupil miliardář Elon Musk, téměř o polovinu tržeb z reklamy.

Přečíst článek

Tituly vydavatelství pravidelně oslovují 3,2 milionu čtenářů tisku a 7,3 milionu návštěvníků internetu. Loni obdobně jako předchozí rok klesl prodaný náklad novin i časopisů. U deníků klesl jak volný prodej, tak předplatné. Inzertní příjmy se meziročně zvýšily v portfoliu tištěných médií, především v segmentu gratis titulů, a také u internetového portfolia.

Podle informací zveřejněných ve výroční zprávě roste záběr aktivit u obsahových onlinových projektů - iDNES.cz a iDNES Premium, jejíž předplatitelská báze se i přes navýšení ceny drží, a daří se i neobsahovým aktivitám (Mobil.cz, aplikace Portmonka).

Primoco UAV se stahuje z Ruska.

Český výrobce dronů zdvojnásobil zisk i tržby. Těží ze zvýšené poptávky kvůli válce na Ukrajině

Válečný konflikt na Ukrajině zvedá poptávku pro bezpilotních letounech. Z toho těží i jejich český výrobce, společnost Primoco UAV, jejíž finanční ukazatele za první pololetí se meziročně více než zdvojnásobily.

Přečíst článek

Letos skupina očekává další nárůst předplatitelů iDNES Premium a pokles prodeje tištěných produktů, celkově ale opět předpokládá, že skončí ve ztrátě. „Nepříznivý vývoj v oblasti vlastního kapitálu vedení společnosti aktivně řeší a diskutuje několik možných variant adekvátních opatření, které mají hospodaření společnosti zlepšit a v následujících letech postupně povedou ke snižování budoucích ztrát," píše se ve výroční zprávě.

V médiích se dříve objevilo, že o koupi vydavatelství jedná podnikatel a majitel energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač. Českému rozhlasu letos v únoru řekl, že jednání jsou na začátku. Podle dřívějších informací magazínu Forbes by kromě Tykače mohl být dalším ze zájemců i podnikatel Daniel Křetínský, který vlastní vydavatelství Czech Media Center. Forbes před časem uvedl, že cena Mafry se může pohybovat okolo 150 milionů eur, tedy zhruba 3,6 miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme