Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak vydělat na válce. Desítky firem z Finska pomáhaly Rusku s vyzbrojením

Desítky firem z Finska pomáhaly Rusku s vyzbrojením
ČTK
 ČTK

Více než 20 finských společností navázaných na Moskvu dodávalo do Ruska vybavení používané při výrobě zbraní. Dodávky výrazně vzrostly se začátkem ruské invaze na Ukrajinu předloni v únoru. Zákazníci těchto firem mají vazby na ruské tajné služby a zbrojní průmysl, napsal finský server Yle.

Reklama

Všechny dotčené finské podniky mají několik společných rysů. Jsou to malé logistické a přepravní společnosti a vlastní je fyzické osoby s vazbami na Rusko. Sídla mají ve skladech a malých kancelářích, zejména na jihovýchodě Finska, v blízkosti ruských hranic. A jsou nenápadné, napsal web Yle.

Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Čínské státní banky zpřísňují financování ruských klientů. Přístup mění poté, co Spojené státy schválily sekundární sankce proti zahraničním firmám, které pomáhají Moskvě v jejím válečném tažení proti Ukrajině. Čínští věřitelé by jinak mohli ztratit přístup k americkému dolarovému systému vypořádání mezibankovních plateb, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg. Kreml zprávu odmítl komentovat.

Přečíst článek

Těsně před ruskou agresí proti Ukrajině a v prvních měsících války mnohým z těchto společností výrazně vzrostly tržby. Celkový obrat se v roce 2022 více než zdvojnásobil. Jak zjistili finští novináři, jedna z těchto firem vyvážela mimo jiné senzory, dieselové motory, palivová čerpadla a zařízení pro přenos energie. Jejich části se později nalezly v ruských zbraních a vozidlech zničených na Ukrajině.

Důležité položky pro vybavení armády

Podle expertů jsou tyto položky důležité pro vybavení ruské armády. Pouze na některé z nich byly uvaleny západní sankce. Novináři se rovněž odvolávají na údaje o ruských vládních zakázkách, které ukazují, že tyto společnosti spolupracovaly s ruskou tajnou službou FSB.

Popsané finské firmy také dodávaly do Ruska vybavení pro vojenský výzkum a vývoj a pro zpravodajské účely. Například zařízení pro analýzu signálů, frekvenční syntezátory, příslušenství k čipům, optická zařízení a voltmetry. Společnosti buď vyvážely zboží přímo, nebo působily jako prostředníci mezi zahraničním prodejcem a ruským odběratelem. Zboží se do Ruska dostávalo také přes jiné země, přičemž v takovém případě se Finsko nemuselo objevit v celních prohlášeních.

Německá armáda má připravený scénář možného střetu s Ruskem

Odstrašující Den X. Německá armáda má připravený scénář možného střetu s Ruskem

Německá armáda má rozpracovaný podrobný scénář možného konfliktu zemí NATO s Ruskem, který počítá s nasazením desítek tisíc německých vojáků v Pobaltí a v Polsku. Dokument, ke kterému získal přístup nejprodávanější německý deník Bild, začíná ruskou mobilizací letos v únoru a končí bezprostřední hrozbou války v létě 2025.

Přečíst článek

Nejméně čtyři ze společností, které prověřovali novináři Yle, vyšetřuje policie. Dvě z nich jsou podle americké vlády podezřelé z vývozu součástek používaných v bezpilotních letounech. Tyto firmy vlastní Francouz s bydlištěm ve Finsku, který je nyní ve vazbě.

Finské celní orgány na podzim 2023 uvedly, že zahájily více než 600 vyšetřování, které se týkají společností podezřelých z porušení protiruských sankcí.

Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Neprozíravá Lagardeová. „Šéfka eura“ se pustila do Trumpa

Svět se už připravuje na Trumpův návrat do Bílého domu, tedy až na šéfku Evropské centrální banky Lagardeovou. Ta minulý týden – i s přihlédnutím k její vysoce apolitické pozici dosti neprofesionálně a hlavně neprozíravě – pronesla, že „Trump jednoznačně představuje hrozbu“. Včera Trump drtivě zvítězil v republikánském hlasování v Iowě.

Přečíst článek

Jak správně investovat v roce 2024?

Jak správně investovat v roce 2024? Poradí odborníci z ČNB i globálních investičních titánů

Rok 2023 přinesl mimořádný růst zhodnocení investic do akcií i dluhopisů. Jak na to navázat v roce 2024? Na to budou odpovídat odborníci v čele s viceguvernérkou České národní banky Evou Zamrazilovou na konferenci Investiční výhledy pořádané investiční společnosti EMUN. Ta se uskuteční již ve středu 17. ledna v Lobkowiczkém paláci a dostupná bude on-line na www.investicnivyhledy.cz či na byznysovém portálu newstream.cz, který je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme