Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rána pro J&T, Šnobra a stovky investorů z ČR. Britská chemička Venator Materials bankrotuje

Rána pro J&T, byznysmena Šnobra a stovky českých investorů. Britská chemička Venator Materials zbankrotovala
ČTK
 ČTK

Britská chemička Venator Materials vyhlásila ve Spojených státech bankrot. S odvoláním na soudní dokumenty o tom informovala agentura Reuters. Do firmy od loňského roku investovala finanční skupina J&T a český investor Michal Šnobr, k nimž se později přidaly stovky drobných investorů z Česka a ze Slovenska. V posledních měsících se firma ještě snažila zvýšit prodej svých barviv a funkčních aditiv.

Reklama

Venator odhaduje objem svých aktiv i závazků v rozmezí jedna až deset miliard dolarů, tedy až 217 miliard korun, stojí v žádosti o soudní ochranu před věřiteli. Firma uvedla, že má přes pět tisíc věřitelů a odhaduje, že bude mít prostředky k vyplacení nezajištěných věřitelů.

S akciemi Venatoru se obchoduje na burze v New Yorku. Firma se loni obrátila na poradenské společnosti, aby jí pomohly zlepšit stav likvidity a snížit náklady.

Kritika od fondu J&T

Skupina J&T a investor Michal Šnobr loni v květnu oznámili, že ve firmě získali 9,42 procenta akcií. Stali se tak druhým největším akcionářem. Investici provedl nový fond J&T MS 1 SICAV, který J&T a Šnobr společně založili. Fond postupně podíl zvyšoval.

V otevřeném dopise ze začátku letošního roku fond J&T kritizoval vedení chemičky a její finanční výsledky. Uvádí v něm také, že ve firmě drží 14,3 procenta akcií. V reakci na dopis britská společnost mimo jiné uvedla, že přijala program snižování nákladů a že plánuje odprodej aktivit v segmentu s oxidy železa.

Za neschopné a podjaté, ozvančil vedení chemičky v dnešním tweetu také investor Šnobr. Upozornil, že majetek chemičky převyšuje hodnotu dluhu. Podnik se podle něj dostal do problémů kvůli krizi v sektoru a nedostatečné likviditě.

Michal Šnobr v pořadu Jiný peníze
video

Michal Šnobr v pořadu Jiný peníze: Všechny moje investice vycházejí ze selské logiky

Málo se to ví, ale díky Michalu Šnobrovi zbohatla spousta Čechů a Slováků. Přivedl je totiž k investicím, které jim vydělaly dostatek peněz do konce života. I proto si jej pozvaly Andrea Ferancová Bartoňová a Tereza Zavadilová do pořadu Jiný peníze, který se věnuje investicím. A na konci článku najdete ještě bonusovou epizodu, v níž Michal Šnobr představuje svou vizi české energetiky a budoucnost ČEZ. Pořad se natáčí v pražském hotelu Augustine.

Přečíst článek

Šéf společnosti Simon Turner v únoru v komentáři k výsledkům hospodaření zdůraznil, že makroekonomické podmínky „byly i nadále náročné”. Uvedl také, že firma snížila výdaje a plánuje omezit zásoby tak, aby odpovídaly poptávce.

J&T Banka, sídlo

J&T Banka loni vydělala 3,4 miliardy. Windfall tax se vyhne

J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, stoupl loni meziročně čistý zisk o 21 procent na 3,38 miliardy korun.

Přečíst článek

Více než polovina českých dolarových milionářů loni dokázala přes propady finančních trhů zvýšit hodnotu svého majetku.

Čeští dolaroví milionáři věří akciím a dluhopisům, polovina z nich loni zbohatla

Více než polovina českých dolarových milionářů loni dokázala přes propady finančních trhů zvýšit hodnotu svého majetku. Téměř třetina bohatých si nepřipsala výnosy ani ztrátu. Necelá pětina vykázala ztrátu. Inflaci milionáři překonávají díky dlouhodobým investicím, věří akciím a dluhopisům. Vyplývá to z výsledků 12. ročníku průzkumu J&T Banky mezi 192 Čechy s disponibilním majetkem minimálně milion dolarů (22,2 milionu Kč). V ČR je podle odhadů přes 30 tisíc dolarových milionářů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme