Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čeští dolaroví milionáři věří akciím a dluhopisům, polovina z nich loni zbohatla

Více než polovina českých dolarových milionářů loni dokázala přes propady finančních trhů zvýšit hodnotu svého majetku.
iStock

Více než polovina českých dolarových milionářů loni dokázala přes propady finančních trhů zvýšit hodnotu svého majetku. Téměř třetina bohatých si nepřipsala výnosy ani ztrátu. Necelá pětina vykázala ztrátu. Inflaci milionáři překonávají díky dlouhodobým investicím, věří akciím a dluhopisům. Vyplývá to z výsledků 12. ročníku průzkumu J&T Banky mezi 192 Čechy s disponibilním majetkem minimálně milion dolarů (22,2 milionu Kč). V ČR je podle odhadů přes 30 tisíc dolarových milionářů.

Reklama

Ačkoliv se uplynulý rok nesl ve znamení obav z narušení ekonomické i bezpečnostní stability, čeští dolaroví milionáři podle něj čekají obrat dosavadního ekonomického vývoje. Vnímají hrozící rizika a obávají se dopadu nepříznivých vlivů na domácnosti i stát, na poli investic jsou však sebejistí, uvedli autoři průzkumu.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Mladá generace měla nad zkušenějšími během posledního roku navrch. Třetina mladších respondentů zbohatla o více než deset procent, starší 50 let hodnotu svého jmění navýšili nejčastěji o dvě až devět procent, vyplývá z průzkumu.

„Loňský rok byl z hlediska uchování hodnoty bohatství a potenciálních investičních výnosů nejslabší. Hodnota jmění klesla 18 procentům českých dolarových milionářů, což je doposud nejvyšší procento zaznamenané v našem průzkumu. Zároveň ale růst jmění u zhruba poloviny dolarových milionářů ukazuje, že promyšlená investiční strategie si poradí i s výrazným zhoršením ekonomické situace a zvýšenou rozkolísaností, kterou jsme v minulém roce pozorovali na akciových trzích,” uvedl hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář .

Kryptoměnová horečka je přežitek

Růst svého jmění do devíti procent očekává téměř polovina respondentů i v tomto roce. Největší zhodnocení v tomto roce dolaroví milionáři očekávají od akcií, které jsou z dlouhodobého hlediska schopné doručit nejvyšší výnos ze všech hlavních tříd finančních aktiv. V dluhopisech vidí skrytou příležitost. Kryptoměnovou horečku považují dolaroví milionáři za přežitou a důvěra v digitální aktiva mezi oslovenými zaznamenala strmý pokles.

Česká ekonomika bude letos stagnovat, bude na tom hůře než většina EU

Česká ekonomika bude letos stagnovat, bude na tom hůře než většina EU

Česká ekonomika bude v prvním čtvrtletí letošního roku stagnovat a za celý rok vykáže růst o 0,1 procenta. To bude výrazně pod očekávaným průměrem celé Evropské unie. Počítá s tím dnes zveřejněná makroekonomická prognóza Evropské komise, která v případě České republiky nijak nezměnila dřívější odhady letošního minimálního růstu hrubého domácího produktu (HDP).

Přečíst článek

Zároveň ustupuje popularita investičních nemovitostí kvůli nižším potenciálním výnosům, přesto pro ně však nemovitosti zůstávají atraktivním uchovatelem hodnoty a především klidu.

„K bohatství v tomto roce podle oslovených přispěje vlastní podnikání a příjmy z něj, z investičních nástrojů pak zejména zahraniční akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo private equity investice. Můžeme pozorovat, že dolaroví milionáři nyní svá portfolia oproti situaci před deseti lety ve větší míře diverzifikují, lépe vyvažují rizika a porozuměli také faktoru dlouhodobosti,” uvedla obchodní ředitelka J&T Banky Alena Tkáčová.

Miroslav Singer

Inflační tlaky přetrvají déle, než si dnes myslí většina analytiků, míní exguvernér ČNB Singer

Pro Evropu je důležité, že se začaly stavět terminály na zkapalněný plyn. „Současné ceny energií jsou pro to velkou pobídkou. Reálně vidíme, jak funguje kapitalismus v praxi,“ řekl v rozhovoru pro časopis MED Miroslav Singer, hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky. Na Evropu přesto podle Singera nejhůře dopadne hospodářská recese.

Přečíst článek

Průzkum J&T Banka Wealth Report se uskutečnil na sklonku roku 2022 ve spolupráci s výzkumnou agenturou Perfect Crowd. Jeho cílem bylo zmapovat investiční chování a životní styl českých a slovenských dolarových milionářů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Koruna k euru nemůže než ztrácet, říká uznávaný obchodník na forexu

Pětkrát více Čechů euro určitě nechce, než kolik jich jej rozhodně chce, uvádí průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme