Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

J&T Banka loni vydělala 3,4 miliardy. Windfall tax se vyhne

J&T Banka, sídlo
ČTK
 ČTK

J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, stoupl loni meziročně čistý zisk o 21 procent na 3,38 miliardy korun.

Reklama

Banka uvedla, že její bilanční suma na konci roku vzrostla o 12 procent na 227,3 miliardy korun. Bankám a spořitelnám v Česku loni stoupl souhrnný čistý zisk podle předběžných údajů meziročně o 35,1 miliardy korun na 104,1 miliardy korun.

Windfall tax se banka vyhne

Na J&T Banku se nevztahuje daň z mimořádných zisků, které budou největší bankovní domy s čistým úrokovým příjmem od šesti miliard korun platit od letošního roku. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se zastropováním cen energií.

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan: Vládní přešlapávání a nejistota kolem ČEZ nás stojí miliardy

Patří k vlivným českým portfoliomanažerům a na Twitteru pravidelně zveřejňuje výsledky fondů J&T Investiční společnosti, v nichž právě ČEZ hraje významnou roli. I proto se dění v polostátním energetickém gigantu výrazně věnuje a často je komentuje. „Nekonzistentnost názoru naší politické elity, její nejednoznačná vyjádření, posílají akcie ČEZ dolů, protože přesně to, co si investor nepřeje, se stalo - být v nejistotě,“ říká Michal Semotan v rozhovoru pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Rekordní nárůst zaznamenal objem poskytnutých korporátních úvěrů poskytnutých J&T Bankou, který meziročně vzrostl o 17 procent. Celkový objem úvěrů a pohledávek za klienty v roce 2022 dosáhl 106,15 miliardy korun.

Nejvíce rostoucím fondem roku 2022 se stal J&T Arch Investments, který investorům za loňský rok připsal zhodnocení v korunách 8,9 procenta, respektive 3,21 procenta v eurech. Objem majetku zvýšil o 140 procent na 31,38 miliardy korun. Celkový objem majetku pod správou činil 104,66 miliardy korun, meziročně se více než zdvojnásobil. Za jeho růstem stojí nejen výsledky fondů, ale také akvizice investiční společnosti Amista, která se ke konci roku stala součástí celku.

J&T Banka

J&T Banka ovládla investiční společnost Amista

J&T Banka navýšila svůj podíl v investiční společnosti Amista, která je jedním z největších českých správců a administrátorů fondů kvalifikovaných investorů, z deseti na 80 procent. Cenu transakce strany nezveřejnily. Amista nyní spravuje aktiva v objemu 62 miliard korun.

Přečíst článek

Vlastní kapitál banka v meziročním srovnání narostl o 9,63 miliardy korun na 35,86 miliardy korun. Vedle zisku z běžného roku a příspěvku z nerozděleného zisku z předchozího roku se v něm pozitivně promítlo také mimořádné navýšení kapitálu ze strany akcionářů o 2,91 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost na konsolidované bázi dosáhla 19,37 procenta.

J&T Banka patří do finanční skupiny J&T a poskytuje vedle služeb privátního bankovnictví financování v oboru realit a podnikových akvizic. S cennými papíry obchoduje pro soukromé investory. V ČR J&T Banka působí od roku 1998. Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří vedle české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku, J&T Direktbank v Německu a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Aktivistický investor. Je pro akcionáře přítel, nebo pohroma? Tak trochu obojí

Aktivistické investování známé ze světa nabírá na popularitě také v České republice, především tedy na českém Twitteru. Je to něco, co by akcionáři měli vítat, nebo se raději začít strachovat o svoji investici? Odpověď přináší komentář Jakuba Kudýna, analytika z J&T.

Přečíst článek

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan: ČEZ dál držím. Ztratil jsem iluze o lidech, kteří o něm budou rozhodovat

Trhy v posledním měsíci zažívají nevídaně turbulentní situaci. Podepisuje se na tom pokračující válka na Ukrajině, s ní související energetická krize v Evropě, přetrvávající inflace, ale také postpandemické oživení. Portfolio manažer J&T Banky Michal Semotan uvedl, že pro fond J&T Opportunity byl leden jedním z historicky nejúspěšnějších měsíců v historii. Přesto řadu pozic zároveň uzavřel a raději vyčkává s cashem. „Je doba na aktivní správu portfolia, nikoli pasivní,“ vysvětluje Michal Semotan v rozhovoru pro newstream.cz, v němž se hodně věnuje také aktuální situaci v ČEZ.

Přečíst článek

Premiér České republiky Petr Fiala (ODS)

Stanislav Šulc: Proč Fialova vláda za sebou nechává jen poražené?

Jak výrazně se vládnutí Andreje Babiše podepsalo na České republice, posoudí až historie. Totéž ostatně platí i pro současný kabinet Petra Fialy. Jednu věc lze ale soudit již nyní. A to jsou dojmy běžných lidí. A tady je jeden obří rozdíl, který nyní se změnou valorizačního vzorce opět nabyl obřích rozměrů. Zatímco za Babiše nebylo sice líp, většina lidí se přesto cítila jako vítězi. To Fialův kabinet za sebou nechává jen poražené. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme