Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální trh s wellness službami pokračuje v prudkém růstu

Zdraví, wellness, biohacking
iStock
 ČTK

Globální tržby na trhu s wellness službami v loňském roce stouply o osm procent na 5,6 bilionu dolarů. Od roku 2013 však stouply již téměř o 65 procent a výrazný růst se čeká i v příštích letech. Do roku 2027 se očekává nárůst tržeb na 8,5 bilionu dolarů, což je přibližně dvakrát více než hrubý domácí produkt Německa. Vyplývá to ze studie Global Wellness Institute (GWI), na kterou upozornila agentura Bloomberg.

Reklama

Odhady skutečné velikosti wellness průmyslu se různí, protože není jasně definováno, co do tohoto odvětví přesně spadá. GWI ve své zprávě definovala odvětví jako aktivní snahu o provozování aktivit a životního stylu, které podporují celkové zdraví. Ve svém výzkumu rozděluje wellness do několika širokých kategorií.

Největší kategorií je osobní péče a krása, která má hodnotu 1,08 bilionu dolarů. Patří tam například péče o pleť, kadeřnictví nebo nehtové salony.

Rtěnka od Diora za deset tisíc. Trh s krásou propadl ultraluxusu, módní domy nabízejí sběratelské kousky

Rtěnka jako trofej do sbírky? Proč ne. Módní domy posouvají hranice luxusu. Dior se pro letošní podzim vytasil se sběratelským kouskem Rouge Premier v pouzdře se 24karátovým zlatem vyrobeném francouzským domem Maison Bernardaud s potiskem odkazujícím k éře marnivosti Marie Antoinetty. Zatímco běžná rtěnka od Diora vyjde na 45 dolarů, v přepočtu kolem tisícovky, Rouge Premier stojí něco přes 500 dolarů, tedy zhruba 12 tisíc korun. A rozhodně není tou nejdražší.

Přečíst článek

Hned za touto kategorií následuje zdravé stravování, výživa a hubnutí s hodnotou 1,07 bilionu dolarů. Do této částky ale není zahrnut rychle rostoucí trh s léky na hubnutí na předpis. Další kategorie podle GWI jsou wellness turistika, fyzické aktivity, jako návštěvy posilovny, či veřejné zdraví spolu s tradiční a alternativní medicínou.

Trh se již vrátil na úroveň z doby před pandemií. Od té doby také prošel významnou změnou, v rámci které nejvíce vzrostly výdaje na veřejné zdraví, prevenci a personalizovanou medicínu, a to na loňských 611 miliard dolarů z 358 miliard v roce 2019. Údaj zahrnuje i zdravotní vyšetření na covid-19 a rakovinu.

Keto dieta

Biohacking: Protein je modla, přitom škodí. Kolik bílkovin tedy jíst?

Bílkoviny jsou dnes populárně popisovány jako bezvýhradně pozitivní živina, která je neškodnou alternativou „zlých“ tuků nebo sacharidů v jídle. Biochemická pravda je ale trochu jinde. Co se stane, když lidé jedí příliš moc proteinu?

Přečíst článek

Jedním z nejmenších sektorů je wellness na pracovišti. Ten zahrnuje programy vytvořené zaměstnavateli, jejichž cílem je posílit zdraví a pohodu zaměstnanců, jako nabídka fitness a vzdělávacích kurzů. Na rozdíl od jiných sektorů se tento trh od roku 2019 zmenšil, a to na loňských 50,6 miliardy dolarů z 52,2 miliardy v roce 2019. Důvodem je skutečnost, že stále více lidí nyní pracuje z domova a firmy snižují náklady.

Jednoznačně nejvíce za wellness utrácejí obyvatelé Severní Ameriky. Roční výdaje na jednoho obyvatele zde činily 5108 USD. Druhá příčka patří Evropanům, jejichž výdaje činily 1596 dolarů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme