Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gazprombank koupila prodejny IKEA v Rusku, má v plánu rozvíjet síť obchodních domů

Nákupní centrum Mega Parnas v Petrohradě
iStock
 ČTK

Ruská společnost Gazprombank koupila 14 nákupních center MEGA, která v Rusku patřila společnosti Ingka Group, majiteli většiny obchodů prodávajících nábytek švédské značky IKEA.

Reklama

Celkem jde o 2,3 milionu metrů čtverečních maloobchodní plochy. S odkazem na sdělení Gazprombank Group o tom informovala agentura Reuters. Cena zveřejněna nebyla. Společnost Ingka uvedla, že už nebude v Rusku dál obchodně činná.

„Jsme připraveni převzít další závazky a hodláme rozvíjet síť obchodních center MEGA,“ uvedl v tiskovém sdělení Tigran Chačaturov, který má na starosti průmyslová aktiva Gazprombank.

Češi jsou nejbohatší z bývalého východního bloku, mají více majetku než Rusové a Číňané

Češi jsou nejbohatší z bývalého východního bloku. Mají více majetku než Rusové a Číňané

Průměrná výše čistého majetku Čechů loni zařadila Česko v žebříčku nejbohatších zemí světa Allianz Global Wealth Report na 26. místo. Je to nejlepší pozice ze zemí bývalého východního bloku a lepší výsledek, než mají třeba světové mocnosti Čína a Rusko. Studie analyzovala úspory a dluhy v 60 zemích světa.

Přečíst článek

Zatímco nábytkářský řetězec IKEA krátce poté, co Moskva loni koncem února vyslala svá vojska na Ukrajinu, zastavil v Rusku veškeré maloobchodní a výrobní činnosti, společnost Ingka ponechala v provozu samostatná nákupní centra MEGA s odůvodněním, že poskytují základní spotřebitelské potřeby, jako je oblečení, potraviny a léky. Loni v létě IKEA v Rusku krátce obnovila internetový prodej.

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Jahn: Vietnam je pro Škodu brána do jihovýchodní Asie. Na řadě je Thajsko či Malajsie

Automobilka Škoda Auto zvažuje po zahájení prodejů na vietnamském trhu vstup i do Thajska, Malajsie nebo Indonésie. Novými odbytišti chce nahradit výpadek prodejů v Číně a v Rusku. Novinářům to během otevření prvního vietnamského dealerství v Hanoji řekl člen představenstva Škody Martin Jahn.

Přečíst článek

Společnost Ingka Centres působí v Rusku už více než 20 let. Firma očekává, že transakce bude uzavřena do několika pracovních dnů a že poté už nebude mít v zemi žádné provozní aktivity.

V březnu vlastník značky Inter IKEA dokončil dohodu o prodeji své největší továrny v Rusku a nemá možnost ji odkoupit zpět, sdělil v dubnu její nový majitel. Některé západní společnosti, které z Ruska odcházejí, si sjednaly opce na případný zpětný odkup svých aktiv.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme