Reklama

Matka Facebooku zažívá burzovní pád, jaký ještě nikdy žádná firma nepoznala

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku
ČTK
Lukáš Kovanda

Akcie společnosti Meta, dříve Facebook, dnes na burze oslabují o více než 20 procent. Hodnota podniku se tak snížila o více než 200 miliard dolarů (více než 4,3 bilionu korun). To je vůbec nejvíce v historii akciových trhů, připomíná Bloomberg.

Reklama

Pro srovnání, hrubý domácí produkt České republiky má dle nejnovější prognózy tuzemského ministerstva financí činit přibližně 6,6 bilionu korun. Akcie matky Facebooku tak mohou přijít o hodnotu odpovídající přibližně dvou třetinám hodnoty veškerého zboží a služeb, které se za celý letošní rok v Česku vyprodukují.

Propad tržní hodnoty o zhruba 200 miliard dolarů by byl historicky jednou z největších, ne-li vůbec největší, ztrátou tržní hodnoty během jediného dne kterékoli z burzovně obchodovaných společností kdekoli ve světě.

Akcie společnosti Meta po otevření burzy ztrácely 25 procent a ztráty dál prohlubují. Tržní hodnota firmy se pohybuje kolem 661 miliard dolarů (asi 14,1 bilionu korun), zatímco o den dříve činila více než 898 miliard korun.

Matku Facebooku drtí předpověď hospodářského výsledku za první letošní čtvrtletí, která investory rozčarovala, neboť dalece zaostala za jejich očekáváním. Projevuje se v ní zejména stagnující vývoj uživatelské základny i stále dravější konkurence ze strany TikToku.

Pokud by propad přetrval i do řádných obchodních hodin burz v USA, matka Facebooku opravdu přijde o skoro 200 miliard dolarů své tržní hodnoty. Její pád stahuje dolů také akcie Twitteru, Snapu nebo Pinterestu.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg pod tlakem. Facebooku propadly zisky a bájnému metaversu nikdo nevěří

Kvůli pandemii klesají Facebooku příjmy z reklam, zadavatelé podle vedení společnosti omezili marketingové rozpočty. Analytici však upozorňují, že například konkurenční Google tyto problémy nemá a spíš jde o problémy Facebooku. Cena akcií sociální sítě se zřítily.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, teď Meta

Zpackaný projekt vlastní kryptoměny Facebooku končí. Firma rozprodává majetek za miliardy

Meta, dříve Facebook definitivně končí s plány na vlastní kryptoměnu. Rozprodává majetek a intelektuální know-how za tím účelem zřízené firmy Diem Association v hodnotě téměř čtyř miliard korun, píše Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme