Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český Depo Ventures podpoří vývoj systému pro zamezení kolizím letadel

Dušan Kütner

Česká investiční skupina Depo Ventures se stala jednou z firem, které podpořily německý start-up Evitado budující systém pro zamezení kolizím dopravních letadel. Start-up založený loni v březnu tak v rané fázi existence na svůj další vývoj získá téměř 500 tisíc dolarů (skoro 11 milionů korun) nejen od andělského fondu Depo Ventures, ale i prestižního akcelerátoru Berkeley SkyDeck a dalších andělských investorů z Asie, Evropy a USA.

Reklama

„Investice do Evitada je pro nás další sázka na trend automatizace a robotizace v průmyslu prostřednictvím kombinace technologií počítačového vidění a umělé inteligence,“ řekl serveru newstream.cz partner a spoluzakladatel Depo Ventures Michal Ciffra.

„Tým Evitada řeší signifikantní problém, který má uplatnění napříč všemi odvětvími, zejména pak v automobilovém a těžkém průmyslu,“ dodal.

Boeing letouny 787

Trápení s dreamlinery opět stáhlo Boeing do ztráty

Výrobce letadel Boeing ve druhém čtvrtletí dosáhl prvního zisku po dvou letech, sláva ale netrvala dlouho. Potíže s výrobou modelu 787 Dreamliner oblíbeného pro mezinárodní trasy jej totiž o čtvrtletí později opět stáhly do ztráty. Činila 132 milionů dolarů (asi 2,9 miliardy korun), což je ale výrazně méně oproti 466 milionům dolarů ve stejném období loni.

Přečíst článek

Start-up Evitado vyvinul systém, který s technologií LiDAR umožňuje předcházet škodám způsobeným pohybem letadel na zemi, které stojí letecký průmysl miliardy dolarů ročně. Německý start-up se sídlem v USA problém řeší pomocí high-tech senzorového systému, který lze dočasně nainstalovat do letadla nebo na tažná vozidla.

Sofistikovaný systém monitoruje zorným polem 360 stupňů oblast kolem letadla v reálném čase a v případě vysokého rizika kolize upozorní obsluhu. Rozsah detekce objektů míří ke 100 metrům s úrovní přesnosti až 10 centimetrů.

Americké aerolinky Delta

Spojené státy se otevírají očkovaným turistům. Přímý let z Prahy chybí

Po téměř dvaceti měsících mohou ode dneška do Spojených států bez speciálního povolení vycestovat občané 33 převážně evropských států.

Přečíst článek

LiDAR (anglická zkratka pro Light Detection And Ranging, pozn. aut.) je metoda dálkového měření vzdálenosti na základě výpočtu doby šíření pulsu laserového paprsku odraženého od snímaného objektu. Lze jej použít pro měření vzdálenosti, mapování terénu, měření vlastností atmosférických jevů a další. Výsledkem mapování je mračno bodů, které se po zpracování může interpolovat do podoby digitálního modelu povrchu či 3D modelů budov a jiných objektů. Po aplikaci filtrů je možné z mračna bodů získat digitální model terénu.

S pomocí technologie LiDAR tak například vědci z Bavorska ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Jihočeské univerzity v roce 2016 mapovali zaniklá sídla na Šumavě.

Depo Ventures je investiční skupina založená v roce 2016. Dosud podpořila patnáct firem celkovou částku pět milionů eur (asi 126 milionů korun). Nyní řídí mezinárodní síť andělských investorů s více než 70 členy. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Přečíst článek

Petr Šíma: Letošní rok startupům nepřál? Ale kdeže! To jen loni investoři moc rozhazovali

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme