Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spojené státy se otevírají očkovaným turistům. Přímý let z Prahy chybí

Americké aerolinky Delta
ČTK
Zdeněk Pečený

Po téměř dvaceti měsících mohou ode dneška do Spojených států bez speciálního povolení vycestovat občané 33 převážně evropských států.

Reklama

Aerolinky se připravují na nápor cestujících. Zároveň ale doufají, že uživení leteckého provozu nad severním Atlantikem pomůže vylepši jejich pandemií rozcupované hospodářské výsledky. Objevují se také varování, že cestující čekají hodinové fronty při ověřování jejich dokumentů.

Ustojí nápor cestujících?

Minulý týden varoval generální ředitel Delta Airlines Ed Bastian, že cestující by se měli v první fázi otevření amerických hranic připravit na dlouhé fronty. „Ze začátku to nebude pěkné,“ uvedl Bastian na akci pořádané americkou asociací cestovního ruchu. „Čeká nás prudký nárůst poptávky, bohužel se dlouhým frontám nevyhneme, ale zvládneme to,“ dodal.

Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) hovoří až o osmihodinových frontách. Toto číslo vychází z navrácení počtu cestujících na předcovidovou úroveň. Zároveň se zvýšil čas potřebný na odbavení jednoho cestujícího z jedné až dvou minut na 16 minut a více. 

Superjachta Seven Seas Stevena Spielberga

Levné peníze jsou znát. Ceny superjachet jdou do závratných výšin

Režisér Steven Spielberg prodal svou jachtu, za níž požadoval 158 milionů dolarů. Jeff Bezos si objednal novou loď u prestižního nizozemského výrobce Oceanco. Její cena by se měla vyšplhat na půl miliardy dolarů.

Přečíst článek

Záchranné lano aerolinkám

Destinace na druhé straně Atlantiku patří historicky k těm nejlukrativnějším pro strádající evropské aerolinky. Pro řadu z nich tvoří severoamerický trh až polovinu tržeb. To je příklad Lufthansy, pro Air France je to pak 40 procent. Evropské aerolinky jsou v nevýhodě. Na příjmech z transatlantických letů jsou mnohem závislejší než jejich američtí konkurenti. Ti mají robustní vnitrostátní trh, o který se mohou opřít v časech nepřejících mezinárodnímu cestování.

V posledních týdnech zaznamenaly aerolinky skokový nárůst rezervací cest do Spojených států. Společnost Kiwi.com uvedla, že oproti září v posledních týdnech zaznamenala nárůst poptávky po amerických destinacích o 76 procent. 

Před koronavirovou krizí patřil letecký koridor mezi Spojenými státy a Evropou k nejvýnosnějším územím světového letectví. Jen British Airways ročně na lince mezi New Yorkem a Londýnem utržily miliardu dolarů (téměř 22 miliard korun).

Moderna

Moderna má problémy se zásobami vakcíny. Akcie padají

Tak rušno jako v posledních dvou dnech u akcií farmaceutických firem již dlouho nebylo. Tržní kapitalizace Moderny se za poslední dva dny zřítila o třetinu, naopak Pfizer jde nahoru i kvůli výsledkům testů nových léků na covid-19.

Přečíst článek

Ačkoliv z Prahy momentálně nelátá žádný přímý spoj do Spojených států, společnosti Delta a United nicméně oznámily obnovení přímých letů do New Yorku na léto 2022, je obnovení provozu na transatlantických linkách znát i na výšení frekvenci letů z Prahy. Třeba British Airways, které ještě před měsícem provozovaly mezi Prahou a londýnským Heathrow čtyři spoje týdně, nyní počítací s minimálně dvěma lety denně. Frekvence letů do Frankfurtu a Mnichova zvýšila také německá Lufthansa. 

Evropané jsou a byli vítáni

Ačkoliv se často mluvilo o zákazu cest Evropanů do Spojených států, omezení bylo nastaveno trochu jinak. Zakázané byly cesty ze 33 zemí bez ohledu na pas či občanství cestujících. Výjimku měli pouze občasné a rezidenti Spojených států cestující z těchto států. Takže Evropan do Spojených států mohl přicestovat mohl. Pouze ale v případě, že pokud minimálně dva týdny před příjezdem do USA strávil mimo zakázané země. Třeba v Mexiku. Tato vynucená dvoutýdenní dovolená na mexické pláži nyní odpadne.

Concorde

Letadlem z NY do Londýna za tři hodiny. Hledá se nový Concorde, ale jde to těžko

Letos mělo vzlétnout letadlo, které by ověřilo, že konstruktéři už brzy budou mít nástupce Concordu. Poletí však až za tři roky. Přesto se snad konečně zase přibližujeme dálkovým letům tak rychlým, že se při nich tělo nestačí rozbolet z dlouhého sezení. 

Přečíst článek

Podmínkou vstupu je dokončené očkování proti covid-19 a negativní PCR test ne starší 72 hodin. „Je v zájmu Spojených státu skončit se selektivními restrikcemi na základě zemí, které byly v předchozím období během pandemie covid-19 použity, a přijmout strategii založenou primárně na očkování tak, aby mohlo dojít k opětovnému nastartování mezinárodní letecké přepravy do Spojených států,“ píše se v prezidentské proklamaci.

Spojené státy patřily v otevírání hranic k těm pomalejším zemím. Navíc přistupují jinak i ke kontrole provedeného očkování přijíždějících turistů. Zatímco většina zemí, které otevřeli své hranice pro očkované cestující, vyvinula nějaké digitální řešení pro online nahrání potřebných certifikátů, Spojené státy nechávají kontrolu na aerolinkách. Možná to souvisí se skutečností, že v USA neexistuje federální databáze provedených očkování. Jediným důkazem uskutečněného očkování je papírová kartička.

Merck

Britové schválili první lék na covid. Akcie výrobce letí vzhůru

Společnost Merck může přinést zásadní zlom v pandemii. Velká Británie jako první země na světě schválila její lék proti COVID-19. Akcie ještě před otevřením trhů značně posílily. Naopak hodnota Moderny prodávající vakcínu se zřítila téměř o 15 procent a ztráty v průběhu dne ještě prohloubila.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme