Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU prošetřuje obchod PPF s Araby

PPF
ČTK
 ČTK

Evropská komise (EK) zahájila hloubkové šetření navrhovaného prodeje části telekomunikačních aktiv české skupiny PPF v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku společnosti Emirates Telecommunications Group Company z emirátu Abú Zabí, která působí pod značkou e&. Komise má předběžné obavy, že společnosti e& mohla být poskytnuta státní dotace, která by mohla narušit vnitřní trh EU. Komise to uvedla v tiskové zprávě.

Reklama

Komise má nyní 90 pracovních dnů, tedy do 15. října, aby přijala rozhodnutí. Zahájení hloubkového šetření nepředjímá výsledek vyšetřování.

PPF

Skupina PPF zvýšila zisk na 36 miliard. Jde o nejlepší výsledek za posledních 16 let

Skupina PPF vykázala za rok 2023 čistý zisk téměř 1,45 miliardy eur (v přepočtu zhruba 36 miliard korun), když předloni měla zisk 164 milionů eur (v přepočtu zhruba čtyři miliardy korun). Většího zisku dosáhla PPF pouze za rok 2008, kdy uskutečnila transakci s italskou pojišťovnou Generali.

Přečíst článek

Jde o první vyšetřování za využití nových pravomocí podle nařízení o zahraničních dotacích při akvizici. Dosud se pravidla státní podpory vztahovala pouze na vlády zemí EU.

Společnost e&, která je pod kontrolou státu a která byla dříve známá jako Etisalat, se loni dohodla, že zaplatí 2,2 miliardy eur (54,3 miliardy korun) za převzetí kontrolního podílu v telekomunikačních aktivech PPF v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku.

Reklama

Předběžné vyšetřování podle EK naznačuje, že existují dodatečné indicie, že e& obdržela zahraniční subvence, zejména v podobě neomezené záruky od Spojených arabských emirátů (SAE) a půjčky od bank pod kontrolou SAE, které přímo usnadňují transakci. Takové dotace by mohly narušit vnitřní trh, zlepšit schopnost e& realizovat akvizici a konkurenční postavení sloučeného subjektu v EU do budoucna.

Zahraniční nabyvatelé majetku v EU nikdy předtím nepodléhali omezením podobným režimu státní podpory, jehož cílem je hlídat, zda členské státy neposkytly finanční výhody svým národním společnostem. Nařízení EU o zahraničních dotacích bylo přijato loni s cílem zajistit, aby podniky mimo unii také neměly při nákupu evropských aktiv nespravedlivou výhodu od bohatých vlád, jako je Čína.

PPF

PPF nakupovala v Maďarsku. Skupina investovala do telekomunikačních firem

Skupina PPF koupila v Maďarsku podíly v několika společnostech, které působí v telekomunikacích. S odkazem na maďarská média to napsal server Hospodářské noviny. Cena transakcí není známa.

Přečíst článek

Renáta Kellnerová

Nejvlivnější Češkou zůstává i nadále Kellnerová. Výrazně si polepšila Kijonková

Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes, stejně jako loni, podnikatelka, filantropka a většinová majitelka skupiny PPF Renáta Kellnerová. Na druhé příčce se umístila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, na třetím místě mezi vlivnými ženami figuruje místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, jež letos v Bruselu končí. Bradáčová se loni umístila na čtvrtém místě a Jourová byla druhá.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme