Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Energetická krize nakopla Křetínského byznys. EPH navýšil provozní zisk na 101 miliard

Energetická krize nakopla Křetínského byznys. EPH navýšil provozní zisk na 101 miliard
ČTK
 ČTK

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského má za sebou velmi slušný rok. Loni skupina zdvojnásobila tržby i provozní zisk. Pomohla ji situace na energetickém trhu.

Reklama

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce zvýšil svůj provozní zisk (EBITDA) na 4,3 miliardy eur (zhruba 101 miliard korun). Meziročně je to nárůst o dvě miliardy eur (47 miliard korun). Konsolidované tržby skupiny stouply proti roku 2021 téměř dvojnásobně na 37,1 miliardy eur (871,8 miliardy korun). Na hospodaření měla vliv situace na energetickém trhu, rozvoj celé skupiny a její akvizice, uvedl mluvčí skupiny EPH Daniel Častvaj.

Podle provozních výsledků EPH loni vyrobila 37 terawatthodiny (TWh) elektřiny, přepravila 256 TWh plynu a spotřebovala 46,9 TWh plynu pro účely výroby elektřiny, z toho většinu v Itálii a Británii. Skupina také provozovala zásobníky zemního plynu o kapacitě 64,2 TWh na Slovensku, v Německu, České republice a ve Spojeném království. Dále distribuovala 48,3 TWh zemního plynu a 6,3 TWh elektřiny. V oblasti tepla vyrobila a dodala zákazníkům 7,9 petajoule tepelné energie.

Daniel Křetínský

Křetínský jako sponzor ruské války? Nepravdivé a urážející, reaguje mluvčí EPH

Ukrajina dala na svůj seznam „mezinárodních sponzorů války” německý obchodní koncern Metro AG, který nadále působí v Rusku. Upozornil na to polský server Onet, který zároveň zdůraznil, že „klíčovým podílníkem v koncernu je český oligarcha Daniel Křetínský” s vazbami na ropný, plynárenský a bankovní sektor ruské ekonomiky. Mluvčí Energetického a průmyslového holdingu (EPH) většinově vlastněného Křetínským sdělil, že společnosti ovládané EPH napojení na ruskou ekonomiku nemají a že podobné tvrzení je „nepravdivé, neférové a urážející”.

Přečíst článek

EPH odvede na daních desítky miliard

Skupina tak podle mluvčího za loňský rok odvede do evropských veřejných rozpočtů přes 2,2 miliardy eur (51,7 miliardy korun) na dani z příjmů právnických osob a za emisní povolenky. V Česku půjde o přibližně deset miliard korun.

Hospodářské výsledky EPH za loňský rok nezahrnují společnosti LEAG a Slovenské elektrárne. Skupina v nich má majetkové podíly, firmy ale nejsou zahrnuty do účetní konsolidace.

Skupina EPH zaměstnává prostřednictvím svých firem více než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Součástí holdingu jsou například energetické společnosti EP Infrastructure a EP Power Europe, dále EP Logistics International sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici a také realitní EP Real Estate.

Majoritním vlastníkem skupiny je Čech Daniel Křetínský. V roce 2020 se do akcionářské struktury vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Křetínský podle jarního žebříčku časopisu Forbes vlastní majetek za 9,2 miliardy dolarů (198,5 miliardy korun) a je druhým nejbohatším Čechem.

Palác Bellevue na pražském Smetanově nábřeží (na snímku z 28. listopadu 2019) získala Křetínského firma

Miliardář Křetínský koupil palác Bellevue na pražském nábřeží

Palác Bellevue na pražském nábřeží získala Křetínského firma EP Real Estate. Podle serveru Seznam Zprávy za něj zaplatila 411 milionů korun.

Přečíst článek

Zisk v loňském roce stoupal i dalším energetickým společnostem v Česku. Například skupina ČEZ navýšila provozní zisk (EBITDA) více než dvojnásobně na 131,6 miliardy korun, čistý zisk činil 80,7 miliardy korun. Pražská energetika (PRE) pak zvýšila zisk EBITDA asi o pětinu na 5,82 miliardy korun a dosáhla čistého zisku 3,33 miliardy korun.

Patrik Tkáč otevírá v Bratislavě futuristickou prodejnu potravin

Patrik Tkáč: Potraviny jsou skvělým místem pro testování robota

Slovenský miliardář a byznys partner Daniela Křetínského Patrik Tkáč otevřel v Bratislavě „futuristickou“ prodejnu potravin. Technologickým základem celého konceptu je Jarvis, umělá inteligence a věrný sluha například komiksového Iron Mana. Robot pomáhá zákazníkům s výběrem vína, orientací v prodejně, vede historii jejich nákupů a organizuje rozvoz. Rozhovor Tkáč poskytl slovenskému magazínu Trend.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme