Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Druhý pokus. ČEZ zahajuje polský výprodej špinavých zdrojů

teplárna Chorzów v Polsku
ČEZ, užito se svolením
 ČTK

ČEZ chce prodat část polských aktiv včetně dvou uhelných elektráren, píše server e15.cz

Reklama

Skupina ČEZ plánuje prodat část aktiv v Polsku, včetně dvou uhelných elektráren. Polostátní energetická firma nejprve otestuje zájem trhu, následovat bude výzva k podání nezávazných nabídek. Vyplývá to z informací na stránkách firmy, na který dnes upozornil web e15.cz. Prodej vybraných polských společností je v souladu s plánem Skupiny ČEZ na dekarbonizaci výroby.

Aktiva zařazená do divestičního procesu zahrnují dvě černouhelné elektrárny s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla. Elektrárny CEZ Skawina a CEZ Chorzów v loňském roce vyrobily dohromady 1390 gigawatthodin elektřiny a 5649 terajoulů tepla. CEZ Skawina je s přibližně 25procentním podílem druhým největším dodavatelem tepla do Krakova a CEZ Chorzów patří mezi největší dodavatele tepla do Katovic a dalších městských aglomerací ve Slezsku.

Kromě výrobních zdrojů chce ČEZ otestovat zájem trhu o společnost CEZ Produkty Energetyczne Polska, poskytující specializované podpůrné služby při nakládání s vedlejšími energetickými produkty. Na prodej má být rovněž firma CEZ Polska, která mimo jiné monitoruje energetickou regulaci a legislativu v Polsku.

Uhlobaron Tykač chce do roka zavřít elektrárny Počerady a Chvaletice

Uhlobaron a majitel skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač varuje, že do roka zavře své dvě uhelné elektrárny. Jsou nerentabilní. Ohroženo je 3000 pracovních míst. Zprávu jako první přinesl server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Druhý pokus

„Prodej výše uvedených vybraných polských společností je v souladu s obchodní strategií Skupiny ČEZ zaměřenou na dekarbonizaci výrobního portfolia a dosažení klimatické neutrality do roku 2040,“ uvádí ČEZ. Udržet a dále rozvíjet proto hodlá pouze ty polské společnosti, které jsou zaměřeny na poskytování moderních energetických služeb. Patří mezi ně CEZ Energo Polska a společnosti skupiny Elevion, které nabízejí řešení pro dekarbonizaci a energetickou účinnost.

Na polský energetický trh vstoupila Skupina ČEZ v roce 2006 koupí elektráren Skawina a Chorzów od americké společnosti PSEG. O prodej svých výrobních aktiv v Polsku se ČEZ již jednou pokusil. V listopadu 2021 ale oznámil, že prodej zastavil. Důvodem bylo, že nabídnuté ceny za pět polských firem nebyly dostatečně ekonomicky atraktivní.

ČEZ patří k největším energetickým firmám v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk skupiny loni meziročně klesl o 63 procent na 29,6 miliardy korun. Důvodem byl hlavně výraznější vliv mimořádných daní a odvodů, na nichž podnik odvedl kolem 40 miliard korun. I přesto ČEZ loni vydělal nejvíce za posledních deset let s výjimkou rekordního roku 2022.

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost energetického podniku ČEZ by měla letos a v příštím roce dosáhnout solidní úrovně, a to zejména díky nízkonákladové výrobě elektřiny v jaderných blocích a klesající uhlíkové zátěži. Uvádí to agentura Bloomberg ve své analýze vyhlídek ČEZ.

Přečíst článek

video

Čistý zisk skupiny ČEZ loni meziročně klesl o více než 63 procent

Energetická skupina ČEZ v loňském roce vydělala 29,6 miliardy korun, čistý zisk společnosti tak meziročně klesl o více než 63 procent. Hlavní příčinou byly mimořádné daně a odvody, na kterých podnik odvedl kolem 40 miliard korun.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Proč Stanjura udržuje windfall tax? Možná aby snížil cenu akcií ČEZ

Ministr financí Zbyněk Stanjura včera na sociální sítí X uvedl, že je připraven ukončit účinnost daně z mimořádných zisků ke konci letoška, pokud se naplní předpoklad letošních příjmů z ní alespoň ve výši sedmnácti miliard korun. V takovém případě by podle něj příjmy z mimořádné daně za léta 2023 a 2024 pokryly souhrnné mimořádné výdaje.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme