Reklama

Developer UDI Group podal trestní oznámení na vedení Prahy 3. Žádá náhradu škody v řádech desítek milionů

Vizualizace projektu UDI Group na Žizkově.
Se svolením UDI Group
Petra Jansová

Neshody kolem výstavby domu na Žižkově mezi developerem UDI Group a radnicí Praha 3 vygradovaly podáním trestního oznámení, které má redakce Newstream k dispozici a jehož podání UDI Group potvrdila. Investor požaduje kvůli stopce svého projektu po městské části náhradu škody v řádu desítek milionů korun.

Reklama

Předmětem sporu je projekt domu, který by měl nabízet dlouhodobé ubytování například studentům nebo manažerům až v 315 ubytovacích jednotkách. V plánu je i výstavba 120 parkovacích míst v podzemí a několik stovek metrů ploch určených pro maloobchod nebo služby v parteru domu. Investice se mají vyšplhat až jednu miliardu korun. 

ESG je podvod, utweetl se Musk a přišel o 12 miliard dolarů

ESG je podvod, utweetl se Musk a přišel o 12 miliard dolarů

Středa byla pro Elona Muska smolným dnem. Vypsal se z ní na Twitteru. Jeho zpráva o 197 znacích ho ale připravila o další miliardy dolarů. Hodnota Tesly za jediný den spadla o 12 miliard dolarů. Automobilka navíc přišla o výsostné postavení mezi společnostmi, které jedou na vlně udržitelného byznysu. „ESG je podvod,“ utweetl se ve vzteku Musk. A dodal, že je z něj nově republikán.

Přečíst článek

Právě objem stavby radnice Prahy 3 rozporuje. A nevydala proto souhlas s vybudováním připojení plánované stavby na kanalizaci přes městské pozemky. Ty patří pražskému magistrátu, městská část ho má ve správě. „MČ Praha 3 se dlouhodobě staví k projektu vzhledem k jeho proporcím negativně podobně jako část občanů, kteří v jeho okolí bydlí. Právní oddělení a vedení MČ Praha 3 intenzivně tento případ řeší. Vedení Prahy 3 je připraveno k diskuzi s investorem o možných změnách návrhu,“ uvedl mluvčí městské části Pavel Trojan.

Radnice projekt rozporuje kvůli velikosti

Pozemek koupila jedna ze společností UDI Group se všemi souhlasnými stanovisky potřebnými pro vydání územního rozhodnutí. „Naše společnost koupila pozemek na Žižkově až poté, kdy projektu byla udělena všechna zákonem požadovaná souhlasná stanoviska potřebná pro územní rozhodnutí. Kupovali jsme tedy v dobré víře, že budeme moci stavět,“ uvedl majitel UDI Group Radek Menšík. 

 

„Stavba měla nejen standardním způsobem potvrzeno a ověřeno, že je v souhlasu s územním plánem, ale také měla potřebné souhlasné stanovisko vlastníka sousedního pozemku, který je nezbytný pro připojení k sítím,“ dodal.

Na stole je i alternativní řešení, vybudovat tzv. ostrovní dům bez připojení na sítě. Voda a septik by tak denně musela být řešena cisternami a fekálními vozy. „Technicky to samozřejmě je možné, zvýšilo by to však náklady na výstavbu minimálně o několik desítek milionů korun, které by jako způsobenou škodu developer uplatňoval na hlavním městě a městské části,“ dodává ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková.

Masivní výprodej na Wall Street se přelil i na asijské parkety. Oslabily zejména akcie v Tokiu

Akcie na asijských trzích ve čtvrtek oslabily, a navázaly tak na masivní výprodej, který ve středu zasáhl newyorskou Wall Street. Investoři se obávají zejména dopadů inflace na hospodaření firem a pokračujícího zvyšování úrokových sazeb, které podle nich nepříznivě ovlivní výhled hospodářského růstu.

Přečíst článek

Ve snaze o smír nabízí developer radnici, že v rámci stavby pro město zafinancuje a vybuduje komunikaci spojující ulice Pitterova a Malešická, a to včetně potřebné infrastruktury. Postoj k této variantě řešení sporu mluvčí městské části Trojan komentovat nechtěl s ohledem na aktuální vývoj – trestní oznámení bylo podáno ve středu, a radnice podle něj neměla ještě dostatek času situaci detailněji prozkoumat. Výsledky jednání vedení Prahy 3 by měly být známy příští týden.

Duh

Češi se rekordně zadlužili. Chtěli stihnout levnější hypotéky

Celkový dluh obyvatel Česka dosáhl na konci prvního čtvrtletí 3,07 bilionu korun a meziročně se zvýšil o rekordních 407 miliard korun. Vyplývá to z dat Bankovního a Nebankovního registru. Důvodem byl pokračující zájem o hypotéky doplněný oživením poptávky po úvěrech na spotřebu.

Přečíst článek

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Češi mají moc peněz a pořád utrácejí. Proto jim zvyšováním sazeb chceme naznačit, že je v současnosti lepší šetřit, říká viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký. Ten byl ještě nedávno označován za možného budoucího guvernéra ČNB po Jiřím Rusnokovi, který v polovině roku v této funkci končí. Situace se však změnila, prezident Miloš Zeman jmenoval budoucím guvernérem Aleše Michla. „Až při setkání s prezidentem jsem pochopil, že mu vadí zvyšování sazeb,“ říká Nidetzký.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Praze za sedm, v Karibiku za pět milionů. Byt v Panamě má navíc i posilovnu nebo bazén

V Praze za sedm, v Karibiku za pět milionů. Byt v Panamě má navíc i posilovnu nebo bazén

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme