Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moneta Money Bank i Fio banka mají výrazný nárůst zisku. Pomohly vyšší úrokové sazby

Fio banka
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Moneta Money Bank i Fio banka zveřejnily výsledky za loňský rok. Obě hlásí výrazný nárůst zisku v desítkách procent, vyplývá z jejich oznámení. Důvodem jsou vyšší úrokové sazby.

Reklama

Moneta Money Bank loni zvýšila čistý zisk meziročně o 30,2 procenta na 5,19 miliardy korun. Výsledek je lepší než výhled, pomohly k tomu vyšší úrokové sazby, příznivé náklady na riziko a nižší provozní náklady, než se očekávalo, uvedla banka. Provozní výnosy se zvýšily o 8,5 procenta na 12,12 miliardy korun.

Moneta vyplatí osm korun na akcii

„Výsledek překonal výhled na čistý zisk za rok 2022 zveřejněný v únoru 2022 o téměř 18 procent," uvedla banka k čistému zisku. Vedení banky oznámilo, že navrhne výplatu dividendy za rok 2022 ve výši osm korun na akcii.

ČNB ponechala sazbu na sedmi procentech, ECB a britská centrální banka ji zvýšily

ČNB ponechala sazbu na sedmi procentech, ECB a britská centrální banka ji zvýšily

Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na sedmi procentech, diskontní sazba na šesti a lombardní na osmi procentech. Banka také zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok. Očekává pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 0,3 procenta. V listopadové prognóze předpokládala, že se výkonnost ekonomiky sníží o 0,7 procenta. Centrální banka ale zhoršila výhled letošní inflace.

Přečíst článek

Zatímco provozní výnosy se zvýšily o 8,5 procenta, provozní náklady vzrostly o procento na 5,59 miliardy korun. Banka mimo jiné snížila náklady na zaměstnance o 1,3 procenta. Náklady na riziko ve výši 90 milionů korun v loňském roce klesly o 87,1 procenta.

Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

Fio banka má 100 tisíc nových klientů

Fio banka loni zvýšila čistý zisk o dvě miliardy korun na rekordních 4,3 miliardy korun. Důvodem byl hlavně růst úrokových sazeb a nižší náklady na riziko. Bilanční suma Fio banky činila na konci loňského roku téměř 230 miliard korun, což představovalo meziroční nárůst o 6,8 procenta. Výsledky za rok 2022 jsou zatím neauditované.

Raiffeisenbank loni stoupl zisk o desítky procent, pomohla fúze s Equa bank

Raiffeisenbank loni stoupl zisk o desítky procent, pomohla fúze s Equa bank

Raiffeisenbank v ČR v roce 2022 meziročně stoupl čistý zisk o 61 procent na 7,54 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 18 procent na 601 miliard korun, uvedla banka.

Přečíst článek

V roce 2022 si účet ve Fio bance otevřelo přes 100 tisíc nových klientů, nejvíce od roku 2017. Objem vkladů dosáhl 212,2 miliardy Kč, což bylo o 4,2 procenta více než v předchozím roce.

Fio banka vznikla v roce 2010 udělením bankovní licence brokerské společnosti a následnou integrací družstevní záložny. Součástí skupiny Fio, kterou vlastní čeští podnikatelé Romuald Kopún a Petr Marsa, je RM-Systém.

UniCredit banka

Zisk UniCredit Bank v ČR a SR loni vzrostl o pětinu na osm miliard

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v roce 2022 čistý zisk 8,22 miliardy korun (341 milionů eur). To představuje meziroční nárůst o 21 procent, uvedla banka. Ostatní velké tuzemské banky zatím výsledky za loňský rok nezveřejnily.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme