Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína utužuje vztahy s arabským světem. Přes akcie TikToku

Čína utužuje vztahy s arabským světem. Přes akcie TikToku
Profimedia
Stanislav Šulc

Utužování vztahů mezi Čínou a arabským světem má nový rozměr. Šéf bezpečnosti Spojených arabských emirátů Tahnoun bin Zájid Al Nahján koupil podíl v sociální síti TikTok. Ta je přitom západním světem čím dál více kritizovaná za údajné špionážní praktiky a USA uvažují o jejím zákazu.

Reklama

Kolem sociální sítě TikTok je opět rušno. Podíl v hodnotě přesahující 100 milionů dolarů v něm koupil syn zakladatele Spojených arabských emirátů Tahnoun bin Zájid Al Nahján, který je šéfem bezpečnosti SAE.  

Jeho společnost G42 koupila podíl v provozovateli TikToku ByteDance od stávajících akcionářů. Aktuální prodej tak ByteDance podle agentury Bloomberg ohodnotil na 220 miliard dolarů. To je přitom znatelně méně oproti poslední vlně odkupů akcií ByteDance, kdy se udávala hodnota společnosti 300 miliard dolarů. 

Tím však zajímavost a význam transakce teprve začíná. Odehrává se totiž v situaci, kdy se TikTok stává předmětem doslova geopolitických změn.

Čínská sociální síť TikTok plánuje otevřít dvě nová datová centra v Evropě.

TikTok se snaží ujistit vlády, že citlivé údaje chrání. Datová centra otevře v Evropě

Čínská sociální síť TikTok plánuje otevřít dvě nová datová centra v Evropě. Tento krok by mohl zmírnit obavy o bezpečnost dat uživatelů a zmírnit tlak regulačních orgánů na firmu. Na blogu to oznámil manažer firmy pro evropské aktivity Rich Waterworth.

Přečíst článek

Bezpečnostní hrozba? 

Ještě před pěti lety, kdy se TikTok začal usazovat v mobilních telefonech západních celebrit, šlo o zábavnou aplikaci, na níž si lidé sdíleli videa, kde tančí. Již tehdy však odborníci tušili, že algoritmus TikToku je unikátní. I proto mělo o sociální síť zájem hned několik technologických gigantů, včetně Microsoftu a Oraclu. 

Zároveň ale začaly nejprve americké úřady řešit, že TikTok může čínská vláda zneužívat pro různé postranní účely, a to od špionážních až po šíření kulturních válek a dezinformací. V uplynulých dnech vydal varování před používáním TikToku také český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). 

Evropský parlament zakáže svým zaměstnancům používat na služebních telefonech čínskou sociální síť TikTok.

Tažení proti TikToku. Evropský parlament se ho chystá zakázat zaměstnancům

Evropský parlament zakáže svým zaměstnancům používat na služebních telefonech čínskou sociální síť TikTok s odkazem na možné bezpečnostní hrozby. Agentuře Reuters to prozdradil nejmenovaný unijní činitel. Zaměstnanci nebudou smět TikTok používat ani na soukromých zařízeních, na nichž mají zároveň nainstalované pracovní aplikace.

Přečíst článek

„Obava z možných bezpečnostních hrozeb vyplývá především z množství shromažďovaných dat o uživatelích a způsobu, jakým jsou sbírána, nakládání s nimi a v neposlední řadě také z právního a politického prostředí Čínské lidové republiky, jejímuž právnímu prostředí je podřízena společnost ByteDance, která vyvinula a provozuje sociální platformu TikTok,“ stojí v prohlášení NÚKIB. 

Ekonomické a geopolitické boje mezi Čínou a USA v současnosti vrcholí. A Čína se snaží šířit svou ekonomickou sílu do regionů, kde USA tradičně mnoho příznivců nemají. Tedy zejména do zemí Perského zálivu či Afriky. 

I proto je aktuální vstup šéfa emirátských špionů, jak se Tahnoun bin Zájid Al Nahján přezdívá, do ByteDance zvlášť pikantní. 

Šejkové na nákupech firem 

A zdaleka nepůjde o jediný nákup, který šejk Tahnoun uskuteční. Jeho společnost G42 založila fond 42XFund, který by měl mít k dispozici deset miliard dolarů na nákupy technologických společností na emerging markets. Investičním šéfem fondu je se nedávno stal Jason Hu, který byl investičním ředitelem v čínském e-commerce gigantu JD.com. 

S akciemi hrál ruletu. Před rokem byl dolarovým milionářem, teď prodává v lahůdkách

Myslel si, že je jako obchodník na finančních trzích neporazitelný. Jeho portfolio mělo v jednu chvíli hodnotu 1,5 milionu dolarů. O vše ale přišel. A nyní pracuje v lahůdkářství v Las Vegas za v přepočtu 300 korun na hodinu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme