Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chceme vůbec turisty? Česko zaostává ve snaze o jejich návrat po pandemii, sousední země jsou dál

Česko zaostává v úsilí o návrat zahraničních turistů
iStock
 ČTK

Česko podle výkonného ředitele Asociace cestovních kanceláří ČR Michala Vebera zaostává v konkurenci sousedních států v úsilí o návrat zahraničních turistů a příjmy z cestovního ruchu jsou stále výrazně nižší, než byly před covidem.

Reklama

Úbytek příjmů od zahraničních turistů nedokáže vykompenzovat ani vyšší aktivita českých turistů. Okolní státy, které jsou přímými konkurenty, začaly intenzivně pracovat na tom, aby mimoevropští turisté přijeli právě k nim, řekl Veber na brněnských veletrzích cestovního ruchu Go, Regiontour a Caravaning. Česko naopak výrazně snížilo podporu agentuře CzechTourism.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) tvrdí, že cestovní ruch v Česku po covidu zotavuje. Úřad také odmítl, že by na jeho obnově s cestovními kancelářemi nespolupracoval, řekl Petr Waleczko z tiskového oddělení MMR.

Podle Vebera chybí Česku od zahraničních turistů příjmy ve výši 30 miliard. Od začátku covidu se vytratili Číňané, s covidem i válkou na Ukrajině Rusové. Tedy takoví turisté, kteří tu nejen utráceli za služby, ale rádi také nakupovali výrobky typické pro Česko. „Máme 17 památek UNESCO, Číňané znají český granát, Baťu, kosmetiku. Teď se k cestování postupně vrací. Ale nikdo neusiluje o obnovení přímých leteckých spojení, která existovala,“ řekl Veber.

Skiareál Špindlerův Mlýn v zimní sezóně představí nové sjezdovky

Krkonoše získají miliardové investice. Známá střediska se výrazně změní

Lyžařské areály ve Špindlerově Mlýně mohou do nastávající sezóny nabídnout dvě nové sjezdovky, a společnost Melida, spadající do impéria TMR miliardáře Igora Rattaje, hodlá v centru dál investovat. Další výrazné inovace čekají s novým majitelem i areál v Rokytnici nad Jizerou, který před měsícem koupil další miliardář, Marcel Soural, zakladatel developerské společnosti Trigema. Každá z obou plánovaných horských investic se pohybuje okolo miliardy korun. 

Přečíst článek

Evropská unie se přiklonila po vypuknutí války na Ukrajině k Indii. „Ale my na to nejsme připravení, abychom k nám mohli Indy ve velkém vozit. Oni nemohou cestovat pro vízum přes půl Indie, ale nemáme v Indii dostatečný počet konzulárních pracovníků,“ řekl Veber. Podle něj je to proto, že ministerstvo zahraničí nemá na pracovníky peníze. „Ale kdyby ten člověk vydal každý měsíc tisíc víz po 60 eurech (1500 korun) a ten Ind tady pak utratí peníze, tak na tom stát vydělá,“ míní Veber.

Sousední země jsou napřed

CzechTourism podle něj na potřebnou propagaci v zahraničí nemá dostatek peněz. Má jich méně než před covidem, přestože náklady se zvyšují. „Sousední země rozjely závod v „Porsche“ a my leštíme „starou škodovku“. Na Slovensku už ti turisté jsou. U nás jsou zatím aspoň domácí turisté, ale co se stane, až odjedou do ciziny?“ řekl Veber.

Letiště Praha

Z Ruzyně se bude v zimě létat do více než stovky destinací, i na lyžovačku

Z pražského ruzyňského letiště se bude v zimním letovém řádu létat do 111 destinací, což je o čtvrtinu víc než loni. Přibydou také nová spojení, například do Bilbaa či Káhiry. Provoz na Letišti Václava Havla v zimě zajistí 46 leteckých společností. Letošní zimní letový řád, který bude v platnosti od listopadu, ale stále nevyrovná počet linek z roku 2019, kdy se létalo do 121 destinací.

Přečíst článek

Cestovní ruch podle něj zaměstnává přímo či nepřímo 300 tisíc lidí a mohl by Česko velmi dobře živit, ale stát by musel chtít. Potenciál je podle něj výrazně vyšší. „Příští rok má výročí 120 let od úmrtí Antonín Dvořák, ale ještě jsem neslyšel ministra (pro místní rozvoj Ivana Bartoše z Pirátů), aby přišel a řekl, že chceme světu ukázat, že jsme hudební národ. V USA Dvořáka milují. Za dva roky jsem vlastně ministra ještě ani osobně neviděl. Dřív to bylo jednodušší. Státní správa by si s námi měla sednout a vymyslet, jak to udělat, aby to fungovalo,“ uvedl Veber.

To, že by MMR s cestovními kancelářemi nespolupracovalo, resort odmítl. „Zástupci ministerstva pro místní rozvoj se s vedením Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur setkávají pravidelně několikrát do roka. Ministr Bartoš se také v prosinci osobně zúčastní Valné hromady ACK ČR,“ uvedl Waleczko. Společně s agenturou CzechTourism podle něj úřad podniká kroky k tomu, aby do Česka přijíždělo více zahraničních turistů.

Veber poukázal i na to, že nejenže ministr pro místní rozvoj na veletrh ani nepřijel, jak bývalo dříve zvykem, ale CzechTourism nemá na veletrhu ani vlastní stánek, což bylo dříve také nemyslitelné. V roce 2018 činil podíl cestovního ruchu na HDP v Česku 7,8 procenta a byl jedním z nejnižších v EU. Údaje vycházely z dat organizace The World Travel & Tourism Council.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat nejméně tři roky

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat roky. Za úpadkem stojí i dobré vztahy s Tchaj-wanem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme