Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ChatGPT předpovídal výsledky voleb. S tím je teď konec

ChatGPT předpovídal výsledky voleb. S tím je teď konec
Profimedia
 ČTK

Populární chatbot ChatGPT založený na umělé inteligenci přestane odpovídat na otázky o výsledcích budoucích voleb, informuje zpravodajský web televize Sky News. Děje se tak poté, co tento chatovací systém od společnosti OpenAI, který využívají miliony lidí po celém světě, tvrdil, že zná výsledky nadcházejících britských parlamentních voleb, amerických prezidentských voleb či voleb do Evropského parlamentu, přestože se zatím nehlasovalo.

Reklama

Na dotazy ohledně výsledků budoucích voleb ChatGPT nově odpovídá „Promiňte, nemám informace o výsledcích těchto voleb...Výsledek voleb závisí na mnoha faktorech a bude znám až po skončení hlasování a sečtení hlasů“.

Televize Sky News informovala, že ChatGPT předpovídal vítězství opozičních labouristů v nadcházejících britských parlamentních volbách, a dokonce uváděl přesný počet mandátů, které tato strana získala. Volby se v Británii přitom uskuteční až 4. července.

ilustrační foto

S rozvojem umělé inteligence narůstá počet kybernetických útoků. Překoná Crowdstrike opět očekávání trhu?

Mohutný nárůst rozvoje umělé inteligence a jejího využití, přechod na cloud a neustále probíhající digitalizace s sebou přináší řadu úskalí. S rozšiřováním digitálního prostředí roste potřeba komplexních řešení kybernetické bezpečnosti. Výzkumná agentura Cybersecurity Ventures odhaduje, že v loňském roce globálním ekonomika díky kybernetickým útokům přišla o osm bilionů dolarů. V roce 2025 by se toto číslo mělo přehoupnout přes 10 bilionů dolarů.

Přečíst článek

Chatbot dosud tvrdil, že „v britských parlamentních volbách v roce 2024 dosáhla Labouristická strana významného vítězství“ s tím, že labouristé získali většinu 476 křesel, zatímco konzervativci obhájili jen 101. Zároveň chatbot uváděl, že Liberální demokraté zaznamenali ve volbách úspěch a zajistili si 46 křesel.

Reklama

Na otázku, kdo vyhrál americké prezidentské volby v roce 2024, chatbot odpovídal, že současný prezident Joe Biden, zvolený za demokraty, porazil republikánského exprezidenta Donalda Trumpa.

Odpověď měl ChatGPT i na dotaz ohledně výsledků voleb do Evropského parlamentu, které se v členských státech konají od čtvrtka do neděle, v ČR dnes a v sobotu. „Volby do Evropského parlamentu v roce 2024, které se konaly od 6. do 9. června, přinesly významné změny v rozložení politických sil,“ odpověděl chatbot, přičemž doplnil rozložení sil napříč parlamentními frakcemi. Na dodatečnou otázku ohledně voleb do EP ChatGPT odpověděl, že „pravicové strany ve volbách dosáhly významných zisků“.

OpenAI nyní informovala, že chybu opravila. ChatGPT podle ní bude odmítat odpovídat na otázky ohledně výsledků voleb, které dosud nebyly sečteny, a namísto toho bude uživatele odkazovat na oficiální zdroje, jako například volební komise.

Výkonný ředitel OpenAI Sam Altman

Umělá inteligence a pokročilé reaktory rýsují ekonomický mix budoucnosti

Boom umělé inteligence (AI) na globálním trhu dopadá na akcie firem, investice do inovací nebo zakládání startupů, které se chtějí na nové vlně svézt. Také zaměřuje pozornost nečekaným směrem, k odvětvím, u nichž by to mnozí nečekali. Jedním z momentálních vítězů „humbuku kolem AI“ se stává jaderná energetika.

Přečíst článek

Generativní AI může vytvářet nové věty a dokonce i obrázky, videa a počítačový kód od základu. Je trénována na velkém množství dat, většinou získaných z internetu. Používání takových chatbotů ke studiu i k práci se znásobilo od spuštění ChatGPT v listopadu 2022.

Konkurenční chatbot Gemini od společnosti Google v březnu přestal odpovídat na otázky ohledně voleb v zemích, kde se koná hlasování. Llama 2 od společnosti Meta na takové otázky odpovídá, že se budoucí volby zatím nekonaly, avšak podle Sky News chybně tvrdila, že termíny nadcházejících voleb do EP a parlamentních voleb ve Spojeném království zatím nebyly stanoveny.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme