Reklama

ČEZ loni vydělal nad očekávání víc, míní ekonomové

ČEZ, sídlo
iStock

Polostátnímu energetickému gigantu ČEZ se loni dařilo lépe, než na kolik cílil management ve svých predikcích, míní ekonomové. Ukazatel EBITDA i čistý zisk pravděpodobně překonaly očekávání. Výsledky oznámí ČEZ v úterý ráno. Akcie firmy dnes mírně posilují, v průběhu dopoledne si připisují kolem 0,6 procenta.

Reklama

Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) energetické společnosti ČEZ za loňský rok podle analytiků mírně překoná očekávání managementu. ČEZ očekával zisk EBITDA v rozpětí 59 až 60 miliard korun, odborníci ale očekávají hodnotu přes 60 miliard korun.

Čistý zisk odhadoval management firmy na 19 až 21 miliard korun. Například podle analytika Komerční banky Bohumila Trampoty však dosáhne 21,2 miliardy korun. „Cíle společnosti ve výši 59 až 60 miliard korun u zisku EBITDA a 19 až 21 miliard korun pro čistý zisk tak budou překonány,” uvedl Trampota.

Trampota očekává, že ČEZ také zveřejní odhady na letošní rok. „V našich odhadech počítáme s EBITDA 67 miliard korun a čistým ziskem 25 miliard korun,” dodal. ČEZ si tak podle jeho očekávání v letošním roce meziročně polepší.

Celková dividenda za loňský rok by mohla podle odhadů Trampoty z Komerční banky dosahovat 44 korun za akcii, promítne se do ní jak upravený čistý zisk, tak část fondu z prodeje bulharských aktiv. Například analytik J&T Banky Milan Lávička očekává dividendu ve výši až 45 korun. „Z čehož 42 korun by bylo 100 procent očištěného zisku a tři koruny z divestice bulharských aktiv,” upřesnil Lávička.

Jaderná elektrárna Dukovany

Tendr na další blok v Dukovanech začne už příští týden, slíbil Fiala

Vláda dá v příštím týdnu prostřednictvím ministerstva průmyslu pokyn k zahájení tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Konečného výběru se nebudou moci zúčastnit čínské a ruské firmy. Premiér Petr Fiala (ODS) to řekl České televizi. Již dříve předseda vlády uvedl, že vyhodnocení tendru by mělo být uzavřeno do konce roku 2024.

Přečíst článek

Lávička očekává, že za celý rok 2021 by měl zisk EBITDA dosáhnout 60,9 miliardy korun. „Tedy nad horním okrajem rozpětí výhledu managementu. Také očištěný čistý zisk ve výši 22,6 miliardy korun by měl být nad výhledem,” dodal. Hlavním důvodem má být jednorázový zisk plynoucí z rozhodnutí soudu, kdy musí Správa železnic uhradit firmě ČEZ náhradu škody 858 milionů korun za neodebranou elektřinu v roce 2011 a 700 milionů na úrocích. Celkově tedy 1,56 miliardy korun. Podle Lávičky tak jde o tři koruny na akcii, které by se měly projevit ve výsledcích za čtvrtý kvartál.

„Celkově si myslíme, že pokud ČEZ naplní naše očekávání, mohlo by se to pozitivně projevit do ceny akcií. Ta podle našeho názoru doposud plně nereflektuje růst ceny elektřiny a její dopad do hospodaření. Rychlý růst průměrné ceny předprodané produkce a pozitivní výhled managementu by pak mohly část váhajících investorů přesvědčit o dobrém fundamentu společnosti,” uvedl Lávička.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií firmy. Valná hromada firmy loni v červnu rozhodla, že společnost vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 52 korun za akcii před zdaněním. Vyšší dividendu schválili akcionáři ČEZ jen v roce 2010 ze zisku roku 2009, a to 53 korun za akcii.

>>>>>> Vše k dění na energetickém trhu čtěte zde <<<<<<

ČEZ, ilustrační foto

Arsen Lazarevič: Tykač ukázal, že je prozíravým hodnotovým investorem

Společnost Belviport Trading Limited miliardáře Pavla Tykače v minulých týdnech zběsile nakupovala akcie ČEZ, kterých nyní vlastní přes 5,38 milionu hodnotě v řádech miliard. Jedná o prozíravé rozhodnutí hodnotového investora, míní ve své analýze ekonomický novinář Arsen Lazarevič.

Přečíst článek

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Dalibor Martínek: Stát selhává, nechává slabé na pospas dravcům. Energie jsou posledním příkladem

Jiří Písařík chtěl být bohatý, mít hodně peněz. Což se mu povedlo. Ostatně, kdo by nechtěl mít hodně peněz. Za jeho podnikáním s energiemi zůstal téměř milion nešťastných lidí, bývalých klientů Bohemia Energy. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme