Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Arsen Lazarevič: Tykač ukázal, že je prozíravým hodnotovým investorem

ČEZ, ilustrační foto
čtk
Arsen Lazarevič

Společnost Belviport Trading Limited miliardáře Pavla Tykače v minulých týdnech zběsile nakupovala akcie ČEZ, kterých nyní vlastní přes 5,38 milionu hodnotě v řádech miliard. Jedná o prozíravé rozhodnutí hodnotového investora, míní ve své analýze ekonomický novinář Arsen Lazarevič.

Reklama

Důvod je jasný. Ceny akcií ČEZu nereflektují aktuální ceny elektřiny. Vyšší cena energie je novou realitou. Ceny poblíž 100 eur za megawatthodinu (MWh) u dlouhodobých kontraktů se jen tak nezmění. Spíše lze očekávat, že budou dále růst.

Ještě vyšší ceny jsou přitom na spotovém (denním) trhu, kde se mírně stabilizovaly a pohybují se v rozmezí 100 až 250 euro za MWh. Ještě počátkem ledna 2021 to přitom bylo kolem 50 euro za MWh. 

stavba dálnice ilustrační foto

Dalibor Martínek: Reforma penzí nebude, Dukovany možná. Hlavně ať je Fiala slušný

Čtyři velká D. Pod tento kód lze shrnout program Fialovy vlády, která získala důvěru sněmovny. Co znamenají ona D? Pojďme na jedno po druhém.

Přečíst článek

Jaderné elektrárny postavené v minulosti se nyní stávají zlatými vejci. Ke svému provozu nepotřebují drahá fosilní paliva ani emisní povolenky. V současné době, kdy je evropská energetika ohrožována nestabilitou dodávek, ale i rostoucí závislosti na plynu z Ruska, je vlastnictví jaderných elektráren – postavených v minulosti, nikoliv rozestavěných předražených torz – naprosto klíčové.

Taxonomie Evropské komise navíc ukázala, že EU s jadernou energetikou dlouhodobě počítá. Existovaly přitom obavy, že jádro nebude zařazené mezi udržitelné zdroje, což by pro ČEZ, ale i pro Českou republiku, znamenalo energetickou katastrofu.

Stát by nejen nemohl pomýšlet na výstavbu nových jaderných bloků, ale také by se objevovaly nátlaky na dřívější uzavření jaderných elektráren před skončením životnosti. Dřívější termín na výstavbu a provoz jaderného úložiště než v roce 2050 by navíc nebyl realistický a i ten současný je téměř šibeniční. 

Akademik Lomonosov na cestě do Peveku

Malé reaktory jsou neekonomické, tvrdí studie pro Vídeň

Rakouské hlavní město si zadalo studii ohledně ekonomické využitelnosti malých modulárních reaktorů. Výsledek? Neekonomické „retro“ řešení výroby elektřiny.

Přečíst článek

Objevují se proto predikce, kam by se cena akcií ČEZu mohla vyvíjet. Fio banka nedávno publikovala analýzu, ve které stanovila cílovou cenu na 923 korun. Podle energetického analytika a minoritního akcionáře ČEZ Michala Šnobra je tato cena konzervativní.

Současné postavení ČEZu je totiž lepší než v roce 2008, kdy cena akcií přesáhla 1400 korun. Tehdy společnost chystala expanzi do zemí Balkánského poloostrova a spíše než reálná situace popoháněl ceny akcií silný příběh. Nyní je hlavním akcelerátorem především cena elektřiny, která je výrazně vyšší než v roce 2008. 

Rizika, která brání realizaci plného potenciálu společnosti, jsou více než zřejmá. Prosazování politických a ideologických cílů může ČEZ značně poškodit a pro dlouhodobého investora představovat značné riziko. Populistickým rozhodnutím jako například ve Francii se snad Česko vyhne

>>>>>> Další analýzy a komentáře čtěte v naší rubrice Názory <<<<<<

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme