Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cetin může od miliardáře Pražáka koupit operátora Nej.cz

Sídlo největšího tuzemského provozovatele telekomunikační infrastruktury CETIN ze skupiny PPF v Praze.
profimedia.cz
 ČTK

Telekomunikační skupina Cetin může koupit provozovatele internetu a televize Nej.cz ze skupiny Kaprain Karla Pražáka, ovšem pouze při splnění řady podmínek, které umožní zachování účinné hospodářské soutěže. Rozhodl tak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. Cetin, který patří do investiční skupiny PPF, transakci oznámil již v dubnu, její hodnotu neuvedl.

Reklama

Spojení firem se podle ÚOHS týká oblasti poskytování telekomunikačních služeb, zejména v poskytování velkoobchodního a maloobchodního přístupu k internetu, televizních služeb, veřejných telefonních služeb a datových služeb spotřebitelům a podnikatelům.

„Úřad zjistil, že toto spojení může mít negativní dopady na hospodářskou soutěž na trhu poskytování maloobchodního přístupu k internetu v pevném místě, proto spojení posuzoval detailněji v tzv. druhé fázi správního řízení. Účastník řízení navrhl k odstranění obav z možného narušení hospodářské soutěže řadu závazků, které Úřad uznal za dostatečné,“ uvedl Švanda. 

Kaprain miliardáře Pražáka koupil rozsáhlý průmyslový areál u O2 areny

Miliardář Pražák přikoupil pozemky u O2 areny. Postaví tam byty

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka koupila od amerického průmyslového koncernu Howden brownfield v Praze 9 o rozloze přes pět hektarů. Podle plánů městské části by na pozemcích v blízkosti O2 areny měla vyrůst nová čtvrť se stovkami bytů, kancelářemi a obchody. Cenu obchodu strany nezveřejnily. Podle odhadů z trhu jsou to ale vyšší stovky milionů korun, uvedly Hospodářské noviny (HN).

Přečíst článek

Prodej s podmínkami

Cetin se zavázal, že ve 187 obcích po dobu pěti let zachová svoji velkoobchodní nabídku nebo vytvoří novou velkoobchodní nabídku vycházející z aktuální nabídky platné k 31. říjnu 2023. Všem zájemcům bude poskytovat otevřený a nediskriminační přístup k uvedené velkoobchodní nabídce, a to za cenu ve výši ekonomicky odůvodněných nákladů a přiměřeného zisku. Současně bude Cetin investovat do rozvoje pokročilejší technologie ve své síti umožňující poskytování velkoobchodního a maloobchodního přístupu k internetu v pevném místě minimálně 3,5 miliardy korun. Cetin musí každoročně podat zprávu k ÚOHS, který bude plnění závazků kontrolovat.

Nej.cz má asi čtvrt milionu klientů, provozuje optickou síť, tři datová centra a streamovací služby včetně třeba internetové televize Kuki. Cetin vznikl v roce 2015 oddělením infrastrukturní části od operátora O2 Czech Republic. Síť Cetinu zahrnuje zhruba 20 milionů kilometrů párů metalických kabelů a 65 tisíc kilometrů optických kabelů po celém Česku. Cetin působí v České republice, Maďarsku, Bulharsku a Srbsku. Loni skupina zvýšila provozní zisk (EBITDA) meziročně o 4,8 procenta na 631 milionů eur (asi 14,9 miliardy korun). Celkové výnosy vzrostly o 10,8 procenta na 889 milionů eur (v přepočtu asi 21 miliard korun). Cetin patří do skupiny PPF. Loni získala podíl 30 procent v Cetinu investiční společnost GIC se sídlem v Singapuru.

Prodáno. Babiš se zbavil Mafry a Synthesie, putují do rukou miliardáře Pražáka

Prodáno. Babiš se zbavil Mafry a Synthesie, putují do rukou miliardáře Pražáka

Jedna z největších akvizic roku je u konce. Investiční skupina Kaprain miliardáře Karla Pražáka a společnost Agrofert se dohodly na prodeji chemických závodů Synthesia, vydavatelství Mafra vydávající mimo jiné deník MfDnes a společnosti Londa.

Přečíst článek

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Miliardář Šmejc do konce roku prodá podíl v Home Creditu skupině PPF

Jedenáctileté partnerství mezi největší tuzemskou investiční skupinou PPF rodiny Kellnerových a společností Emma Capital miliardáře Jiřího Šmejce ve finančním sektoru ukončí obří transakce. Šmejc prodá svůj podíl v Home Creditu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme