Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Pražák přikoupil pozemky u O2 areny. Postaví tam byty

Kaprain miliardáře Pražáka koupil rozsáhlý průmyslový areál u O2 areny
Colliers, užito se svolením

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka koupila od amerického průmyslového koncernu Howden brownfield v Praze 9 o rozloze přes pět hektarů. Podle plánů městské části by na pozemcích v blízkosti O2 areny měla vyrůst nová čtvrť se stovkami bytů, kancelářemi a obchody. Cenu obchodu strany nezveřejnily. Podle odhadů z trhu jsou to ale vyšší stovky milionů korun, uvedly Hospodářské noviny (HN).

Reklama

Průmyslový areálem Howden ČKD Compressors se nachází přibližně 300 metrů od stanice metra Českomoravská a sousedí s kancelářským komplexem Harfa Business Center, jehož developerem je společnost Kaprain. 

Válka developerů z minulé krize je zpět. Central Group výrazně zlevnil byty

Válka developerů z minulé krize je zpět. Central Group výrazně zlevnil byty

Prodeje nových bytů nejdou zdaleka tak dobře, jak by si developeři představovali. Zatímco ještě v srpnu lídr trhu Central Group hovořil o „obratu trendu“ a nárůstu poptávky v řádu desítek procent, od září zlevnil velkou část bytů oproti původnímu ceníku o víc než deset procent. Pokles cen se týká už hotových bytů a také těch z nyní dokončovaného projektu v Letňanech. Jak ukazují statistiky poradenské firmy Deloitte, odbyt u Central Group byl letos nejvyšší v březnu a dubnu, pak zase poklesl.

Přečíst článek

„Navzdory určitému ochlazení na trhu komerčních nemovitostí se nám díky strukturovanému prodejnímu procesu podařilo získat značný zájem kupujících o tento strategicky umístěný brownfield, a nakonec i dosáhnout vynikajícího výsledku. Vzhledem k tomu, že společnost Kaprain je v dané lokalitě etablovaná, představuje pro tento projekt ideálního investora,“ uvedl Tomáš Szilágyi, Associate Director v Colliers, poradenské společnosti, která od loňského roku zajišťovala výběrové řízení. 

Pražák se drží Prahy 9 

Nákup pozemků byl s Američany dotažený před několika dny a změnu vlastníka už potvrzuje také zápis v katastru nemovitostí, napsaly HN.

Místo recepce kavárna či bar. Penta zkouší nový koncept vstupu do kancelářských budov

Místo klasické recepce kavárna. Penta boří zavedená pravidla vstupu do kancelářských budov

Provoz recepce je nákladný na personál, vstupní lobby zase na metry čtvereční. Jak využít prostory lépe a ekonomičtěji teď zkouší developer Penta Real Estate v právě dokončené budově Metalica na Nové Waltrovce v Praze 5. Klasickou recepci nahradila kavárna a moderní technologie. A pokud je třeba lidský kontakt, například pro lepší orientaci v budově, mohou se příchozí obrátit pro radu na vyškoleného baristu.

Přečíst článek

Šéf Kaprainu Marcel Dostal podotkl, že na rozvoji pražské Harfy se skupina podílí už od roku 2016. O časovém horizontu bourání starého závodu a budoucí výstavby nechtěl spekulovat. Klíčové teď podle něj budou jednání s městem a také nová podoba územního plánu. „V úzké spolupráci s městskou částí tu vybudujeme plnohodnotnou a moderní čtvrť, která nabídne příjemné bydlení i místo k práci a odpočinku,“ dodal.

Miliardář Pražák má v dané lokalitě již několik nemovitostí. Nedávno zde například otevřel velký kancelářský objekt Harfa Business Center, kam sestěhoval část svých firem a také vedení Kaprainu. Vlastní také věžáky na ulici Českomoravská, kde sídlí telekomunikační společnost Cetin a kliniky Iscare.

Ceny bytů zase začnou stoupat, říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková

Ceny bytů zase začnou stoupat, říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková

Poslední rok se průměrná cena nových bytů v Praze téměř nehýbe a drží se mírně nad sto padesáti tisíci korunami za metr. Developeři věří, že se cena brzy opět pohne nahoru. Podle Michaely Tomáškové, výkonné ředitelky společnosti Central Group, to má několik důvodů. Více v novém díle Realitního podcastu.

Přečíst článek

Podle informací na webu Kaprain.cz skupina v současnosti obhospodařuje majetek v hodnotě 33 miliard korun a vykazuje 40 procentní průměrný meziroční růst. V současnosti spravuje 40 běžících investičních projektů. Do průmyslové větve patří například společnosti Spolchemie, Rubena nebo AVE Odpadové hospodářství. Od roku 2019 je Kaprain vlastníkem českého hokejového klubu HC Sparta Praha.

Antimonopolní úřad prověří Pražákovu roli

Skupina Kaprain nedávno oznámila, že koupila od Agrofertu chemičku Synthesia, mediální společnost Mafra a firmu Londa, která provozuje stanice Impuls a RockZone. Transakci ještě bude posuzovat antimonopolní úřad. Podle jeho předsedy Petra Mlsny bude muset skupina doložit, kdo za celou skupinou Kaprain stojí. Deník N v úterý napsal, že podle jeho zjištění většinový podíl ve skupině drží dvě firmy z Britských Panenských ostrovů.

Zároveň ale Deník N uvedl, že skupina Kaprain deklaruje, že koncovým vlastníkem přes kyperskou firmou Darelco je podnikatel Karel Pražák. Podle Mlsny bude na Kaprainu, aby předložil věrohodné doklady o tom, kdo za celou skupinou vlastně stojí, řekl Deníku N.

Vše o trhu s nemovitostmi čtěte v Realitním Clubu zde:

Oaks Prague

Miliardář Pražák koupil projekt Oaks Prague, luxusní vesničky založené ruskými oligarchy

Investiční společnost Kaprain miliardáře Karla Pražáka získala většinový podíl v developerském projektu Oaks Prague v Nebřenicích u Prahy. Podíl získala od dosud jediného akcionáře, advokáta a investora Bohumila Koutníka, napsal server Hospodářských novin HN.cz. Cena transakce zůstala neveřejná.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Oaks Prague

Miliardář Pražák koupil projekt Oaks Prague, luxusní vesničky založené ruskými oligarchy

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme