Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodáno. Babiš se zbavil Mafry a Synthesie, putují do rukou miliardáře Pražáka

Prodáno. Babiš se zbavil Mafry a Synthesie, putují do rukou miliardáře Pražáka
Kaprain Group
Jiří Frydlewicz
fry

Jedna z největších akvizic roku je u konce. Investiční skupina Kaprain miliardáře Karla Pražáka a společnost Agrofert se dohodly na prodeji chemických závodů Synthesia, vydavatelství Mafra vydávající mimo jiné deník MfDnes a společnosti Londa.

Reklama

„Dnes jsme podepsali naši doposud největší akvizici. Díky akvizici Synthesie výrazně posílíme na evropském trhu speciální chemie a staneme se jedním z nejdůležitějších hráčů v regionu,“ zhodnotil uzavřený obchod majitel skupiny Kaprain Karel Pražák.

Cena? Odhadem deset miliard

Server Hospodářské noviny uvedl, že celková cena za akvizici měla přesáhnout deset miliard korun. Pražákova investiční skupina Kaprain získá stoprocentní majetkový podíl v těchto společnostech po schválení příslušnými antimonopolními úřady.

Český premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Fialova vláda může vytvořit dluh, který Babiš nestihl za osm let

Vláda příští rok plánuje hospodařit se schodkem 252 miliard korun, vyplývá ze zveřejněného návrhu státního rozpočtu pro rok 2024. Resort financí tak potvrzuje několik dní starou neoficiální informaci. Částka 252 miliard korun se může jevit jako vysoká, když přece ta samá vláda tvrdila, že veřejné finance jsou rozvrácené. Pokud by byly rozvrácené, jak je možné, že vláda i v příštím roce hodlá hospodařit s jedním z nejvyšších schodků historie?

Přečíst článek

„Odprodej těchto aktiv nám umožní se do budoucna více soustředit na klíčové segmenty našeho podnikání, na jejich rychlejší rozvoj a zejména na rychlejší expanzi v zájmových aktivitách a regionech. Zvolili jsme investora, který by měl být pro Synthesii, Mafru i Londu zárukou jejich dalšího úspěšného rozvoje,“ uvedl Zbyněk Průša, předseda představenstva společnosti Agrofert. 

Nákup chemičky Synthesia

Akvizice zahrnuje kromě vydavatelství Mafra také chemický závod Synthesia. Pražákovi to umožní další možnosti růstu, neboť v jeho skupině Kaprain jsou i společnosti Spolchemie či slovenská chemička Fortischem.

Český prezident Petr Pavel

Pavel podepsal zpřísnění „lex Babiš“. Za porušení pravidel hrozí vyšší pokuty

Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky bude od příštího roku přísnější, podobně jako přijímání dotací a pobídek. Média například nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu, za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty. Zpřísnění takzvaného „lex Babiš" se kvůli chybějící regulaci nevztahuje na internetová média. Prezident Petr Pavel tyto úpravy zákona o střetu zájmů podepsal.

Přečíst článek

„Synergii využijeme na všech úrovních. Významně posílíme pozici na evropském trhu speciální chemie, doplníme produktové portfolio a využijeme průnik mezi zákazníky i distributory všech společností,“ řekl ředitel Spolchemie Daniel Tamchyna. 

Všechny zmíněné chemické společnosti dosahují obratu téměř 20 miliard korun, z čehož jde drtivá většina na export, a zaměstnávají téměř 3500 lidí. Stejně jako v případě Mafry se vlastníkem pardubické chemičky Synthesia stane skupina Kaprain až po schválení transakce ze strany příslušných antimonopolních úřadů.

Vydavatelství Mafra na Smíchově

Mafra loni zůstala ve ztrátě. Mediální skupina s ní počítá i letos

Mediální skupina Mafra loni snížila ztrátu na 85 milionů korun, předloni činila 113 milionů korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme