Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Brusel povolil Agrofertu převzít chemičku Borealis. Těžká rána pro Rakousko, míní tamní zemědělci

Brusel povolil Agrofertu převzít chemičku Borealis, holding spojený s Babišem může zdvojnásobit výrobu hnojiv
ČTK

Evropská komise (EK) schválila skupině Agrofert ze svěřenských fondů českého expremiéra Andreje Babiše záměr převzít divizi rakouské chemičky Borealis pro výrobu hnojiv. Komise dospěla k názoru, že transakce nevyvolá žádné obavy z narušení hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru, stojí v jejím dnešním prohlášení. Proti plánu prodeje se stavěli zástupci z řad rakouských zemědělců.

Reklama

„Na základě svého šetření trhu komise zjistila, že transakce významně nesníží hospodářskou soutěž na trzích s dusíkatými hnojivy, netoxickou kapalinou AdBlue používanou jako výfuková kapalina pro vznětové motory ani technickými dusíkatými produkty, jako je vodný amoniak a slabá kyselina dusičná," uvedla komise. Transakce podle ní nevyvolává ani žádné obavy v souvislosti s distribucí dusíkatých hnojiv v České republice a na Slovensku.

Vydavatelství Mafra na Smíchově

Uhlobaron Tykač chce od Babiše koupit Mafru. Zájem má i Křetínský

Podnikatel a majitel energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač jedná o koupi vydavatelství Mafra. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas. Pokud jde o Mafru, zájem jsme projevili, ale ta jednání jsou na počátku, řekl Tykač. Skupina Mafra, která patří k největším mediálním domům v Česku, spadá pod Agrofert ze svěřenských fondů šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Přečíst článek

Rakouská firma, která spadá pod skupinu OMV, loni v tiskové zprávě uvedla, že Agrofert za převzetí nabídl 810 milionů eur (19,1 miliardy korun)

Společnost Borealis původně chtěla divizi pro výrobu hnojiv prodat ruskému koncernu EuroChem za 455 milionů eur. Z této dohody však sešlo kvůli západním sankcím vůči Rusku. O několik měsíců později v novém výběrovém řízení zvítězil Agrofert. Česká skupina by díky převzetí zdvojnásobila svou výrobu hnojiv. S produkcí osm milionů tun ročně by se stala druhým největším výrobcem hnojiv v Evropě za norskou společností Yara, napsala již dříve agentura APA.

Rakouští zemědělci: Je to těžká rána pro Rakousko

Je to těžká rána pro domácí ekonomiku, zemědělství a především pro bezpečnost dodávek, a tím pro celé Rakousko,“ uvedl podle agentury APA ředitel spolku zemědělců Dolního Rakouska Paul Nemecek. Z pohledu svazu zaujme Agrofert po sloučení obou firem na rakouském trhu s hnojivy monopolní postavení. Transakce by mohla být uzavřena do konce tohoto čtvrtletí.

Stát zarazil dotace za půl miliardy firmám Agrofertu z Babišova fondu. Budou se soudit?

Stát zarazil dotace za půl miliardy firmám Agrofertu z Babišova fondu. Budou se soudit?

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal ukončovat 28 žádostí o dotace dceřiných společností Agrofertu, firmy tak na své projekty nedostanou více než půl miliardy korun. Poté, co Evropská komise loni na jaře poslala do Česka závěr auditu ke střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) v oblasti zemědělských dotací a vystavila pokutu, je jasné, že Evropská unie peníze neproplatí. Firmy se mohou odvolat nebo i soudně bránit. Napsal to server iRozhlas.cz. Holding Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.

Přečíst článek

Holding Agrofert sdružuje téměř 200 firem. Působí v chemickém průmyslu, zemědělství a potravinářství. Kromě toho vlastní lesnické společnosti a podniká rovněž v pozemních technologiích a technice, logistice, dopravě či v médiích.

Do února 2017 vlastnil Agrofert předseda hnutí ANO, tehdejší člen vlády a pozdější premiér Andrej Babiš, který kvůli zákonu o střetu zájmů své akcie vložil do svěřenských fondů. Podle státní Evidence skutečných majitelů je však Babiš reálným vlastníkem holdingu, stále ho ovládá také podle auditu Evropské komise.

Agrofert, sídlo

Zemědělec Babiš má nové rivaly, miliardáře z J&T

Mezinárodní skupina J&T kupuje prostřednictvím firmy Bonhart českou a slovenskou část zemědělské firmy Spearhead International, která kromě Česka a Slovenska působí také v Rumunsku, Polsku a ve Velké Británii. V Česku je Spearhead dvojkou v zemědělství po skupině Agrofert. Obchod posuzuje antimonopolní úřad, který o tom informoval na svém webu. Detaily obchodu, jako je jeho cena, nebyly zveřejněny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Česká pošta, ilustrační foto

Rivalové České pošty se stížností v Bruselu neuspěli. Miliardové dotace pro státní podnik jsou oprávněné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme